Ludwig-Maximilians-Universität, München

Af Rasmus Palsgård.

Velstand og stolte traditioner

Det bliver måske aldrig det mest sexede at kunne sige, at man skal på udveksling i Tyskland; det er landet med det grimme sprog, de spøjse madvaner og nogle meget lange, brede motorveje som største nationalklenodie.

Nogle gange skal man gå imod strømmen, og jeg kan med glæde berette, at valget om at tage et semester viste sig at være helt rigtigt. For mig i hvert fald. Tyskland er vores største handelspartner, og derfor er det ganske paradoksalt, at vores tyskkundskaber er så ringe, som de er.

Min primære ambition for opholdet var at udvikle mine tyskkundskaber og blive klogere på den tyske kultur, og derfor faldt valget på München. Den sproglige ambition blev indfriet, dels fordi jeg valgte fag på tysk, dels fordi jeg insisterede på at tale tysk i stedet for at slå over i engelsk, når jeg blev presset. Det har de tyske studerende respekt for, og de er ganske tålmodige.

Universitetet. Hovedbygningen vidner om kong Maximilians storhedstanker, dengang han regerede som konge af Bayern i 1800-tallet. Det er en flot, storladen bygning, der giver væsentligt mere inspiration til at studere i forhold til Bunkeren.

Det er muligt at tage både fag på tysk og engelsk, men hvis dit tyskniveau er nogenlunde, vil jeg anbefale dig at vælge fagene på tysk. Det er hårdt at skulle koncentrere sig og være aktiv på et andet sprog, men det er anstrengelserne værd.

Du bliver tilknyttet det kommunikationsfaglige fakultet, og her vil jeg anbefale dig at tilmelde dig det Erasmus-fag, Media Institutions in Munich, du får tilbudt. Det er en god mulighed for at stifte bekendtskab med tyske medier og dygtige pr-bureauer. Desuden møder du på dette kursus mange ligesindede udvekslingsstuderende. Underviseren, Clarissa Schöller, er virkelig behagelig, og hun bliver samtidig din kontaktperson under hele semestret, og hun er yderst hjælpsom og forstående.

Bolig. Ligesom i alle andre storbyer er boligjagten hård i München. I sin ansøgning til universitetet kan du sætte kryds ved, om du ønsker at blive tilbudt et kollegieværelse, men forvent, at de senere giver dig besked om, at efterspørgslen er stor, og at de derfor ikke kan hjælpe. Her hjælper det at spille lidt dum og stakkels og forklare dem, at man ikke kan pendle fra Aarhus til München – det hjalp i mit tilfælde.

Tysk tradition. München er en by, der er stolt af og plejer sine traditioner. Lederhosen er rent faktisk en del af bybilledet, og der bliver drukket store mængder øl af lige så store ølkrus. Maden er yderst rustik med masser af gris og raffinerede kulhydrater, og undlad helst at udtale dig negativt om Knödel, en forvokset melbolle med varierende indhold, som de er meget glade for. Den støder du oftest på, når du går ind på de traditionelle steder.

Fodbold er religion i Bayern, og med den succes, som byens stolthed, FC Bayern München, oplever netop nu, går humøret særligt højt. Om du er fodboldfan eller ej, kan det derfor anbefales at tage del i festlighederne på en bar omkring Münchner Freiheit eller gøre et desperat forsøg for at få billetter til en af de udsolgte hjemmekampe på Allianz Arena.

Alt i alt kan jeg kun anbefale München som studieby. Der arrangeres masser af begivenheder og ekskursioner til nær og fjern. Hvis du går med en drøm om at forbedre dine tyskkundskaber, er det en oplagt mulighed. Skulle du have smag for skiløb og være der om efteråret, ligger Alperne også kun en times kørsel væk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *