Udveksling på Charles University i Prag

Af Emil Øer Nørgaard Mouritsen, Jour

Da jeg ankom til Prag, havde jeg kun en kort familietur for fem år siden til at trække på i forhold til, hvilken by Prag var, så mine forventninger var ikke særlig høje. Men nu efter snart et halvt år i byen, er Prag en af mine absolut yndlingsbyer og vil uden tøven anbefale at tage et udvekslingsophold her.

Byen

Helt lavpraktisk er en af de helt store fordele ved at tage til Prag, at leveomkostningerne er billigere end i Danmark. Om du så er i supermarkedet, hvor du fx kan købe 30 æg for 20-25 kroner, eller på en cafe langs floden Vltava, hvor en fadøl koster i omegnen af 15-20 kroner. Og så bliver næsten alt herefter jo bare en ekstra gode, som Prag heldigvis har mange af. Byen i sig selv er utrolig smuk med sine gamle, bevarede bygninger i alverdens farver, som er noget helt andet, når man kommer direkte fra at have boet på Aarhus Ø. Som turist er der også nok at give sig til med museer, parker, Karlsbroen (én gang over den er rigeligt) og Prags borg, som ligger på toppen af bakke med udsigt over hele byen. Det er også billigt og nemt at komme rundt i byen, da der både er sporvogn, metro og busser. Tre måneders fri transport for studerende koster cirka 100 kroner, og de kører hele tiden med få forsinkelser og afbrydelser. Alt i alt er Prag bare en rigtig god by, kundeservice er ikke noget, de går super meget op i, men opvejet mod de andre ting virker det meget ligegyldigt.

Skolen

Jeg gik på det samfundsvidenskabelige fakultet på Charles University, hvor jeg havde alle mine fag. Valg af fag fungerer på den måde, at man helt selv vælger fag, der er ikke nogen linjer for eksempelvis journalister eller kommunikatører. Man skal bare have fagene godkendt af DMJX, så står det helt frit, hvad man vælger. Det er også muligt at tage fag fra det humanistiske fakultet, Charles Universitys politik siger bare, at man skal have mindst 51 procent af ens fag fra sit tilknyttede fakultet. Jeg er som sagt journaliststuderende, så jeg endte ud med fag indenfor politik og økonomi. Charles University tilbyder ikke mange journalistfag, men et tip herfra vil være at kigge på kandidatfagene, da jeg tror, man vil finde flere iblandt dem. Jeg troede fejlagtigt, at man som bachelorstuderende ikke måtte vælge kandidatfag, men det må man godt. Jeg endte også på et kandidatfag om amerikansk politik og medier, som jeg særligt vil anbefale. Faget undervises af en amerikansk journalist, Mr. Kuznik (som han SKAL tiltales), og faget var spændende og ikke mindst relevant. En sidste anbefaling er at sidde klar, når Charles University åbner op for tilmelding til fag. Der er et maks antal pladser på mange, og de bliver hurtigt besat. Derfor er det også godt at have flere fag klar, som man gerne vil have.

Bolig

Charles University tilbyder dorms, som man billigt kan bo på. Jeg boede ikke selv på dem, så jeg kan ikke sige så meget om dem, men man hørte dog mindre gode historier om tilstanden af dem. Så det er på eget ansvar. Det private boligmarked er ikke i samme prisniveau som de andre ting i Prag, min kæreste og jeg boede i en etværelseslejlighed på 35 kvm til cirka 7500 i måneden. Heldigvis er der højt til loftet i mange lejligheder i Prag, så de virker større. Det er en god idé at være ude i god tid, hvis man ønsker at leje noget privat. Mange af dem, som vi kontaktede, ville ikke leje ud i mindre end et år. Airbnb kan også være en mulighed. Vi boede i bydelen Andel, som jeg klart vil anbefale. Her er en metrostation, gode indkøbsmuligheder og tæt på undervisningsstederne. Jeg gik på campus i Jinonice, som ligger lidt udenfor Prag. Mange af fagene bliver undervist derude, så det er en god idé at orientere sig om, hvor langt det ligger fra det sted, man skal bo.

Hvis du har spørgsmål om at være på udveksling i Prag, vil jeg gerne svare.

Du kan kontakte mig på mail, 30244@dmjx.dk