American University of Beirut

Af Asger G. Nielsen

AUB på 5 minutter – og lidt om Beirut…

Hvis du læser det her, bilder jeg mig ind, at det er fordi, at du overvejer at tage på udveksling i Beirut. Det er i hvert fald nogle af de spørgsmål, der trænger sig på, hvis man overvejer udveksling til AUB, som jeg vil prøve at svare på her. Og lad det være sagt med det samme, jeg har været enormt glad for mit semester på the American University of Beirut – også selv om det nogle gange kræver, at man tager en dyb indånding eller to. Ligesom på DMJX fristes man til at sige.

Lad os begynde med universitetslivet i Beirut – hvordan er det, og hvad skal man være opmærksom på? Noget af det første, man lægger mærke til, er hvor unge ens medstuderende er. Dels foregår den store fælles introduktion til universitetet sammen med alle freshmens, som typisk kommer direkte fra gymnasiet, og du vil også hovedsageligt komme til at tage undergrad-fag. Det er hverken partout positivt eller negativt, det er bare noget, man skal være opmærksom på.

Derefter kommer valg af fag. Som udgangspunkt skal man som minimum tage tre undergrad-fag som udvekslingsstuderende fra DMJX, for at få nok point til at få godkendt opholdet. Det kan godt være lidt en jungle at finde hoved og hale i, men det er vigtigt, at du får styr på det. Her kommer de vigtigste af mine erfaringer:

– I fagkataloget, som både findes online og fysisk, står der hundredvis af fag – de bliver ikke alle sammen udbudt, og der er også fag, som ikke står i kataloget, der bliver udbudt. Sørg derfor for at krydstjekke med AUBsis (universitetets studenterintranet, som man får adgang til, når man kommer derned) for at se hvilke fag, der bliver udbudt og opsøg eventuelt selv fagbeskrivelser hos de undervisere, hvis fag ikke er at finde i fagkataloget.

– Sørg også for at brug den såkaldte add ’n’ drop-uge for se nærmere på de fag, der ser spændende ud. Nogle gange lyder fagbeskrivelserne mere sexede, end fagene reelt set er. Det bedste råd, jeg kan give i den forbindelse, er, at man skal vælge ud fra underviseren. Der er nogle fag, som lyder vildt fancy, men som bliver helt ødelagt af den pågældende underviser. Det gælder naturligvis også med modsat fortegn, hvorfor det er en god idé at se at de forskellige fag an. De tre undervisere, jeg har haft mest med at gøre, og som jeg alle kan anbefale, er Lyall Armstrong, Hassan Krayem og Tariq Tell. Især professor Armstrong er helt fænomenal, men med alle tre er man i hvert fald garanteret fagligt udbytte. Jeg har også hørt varme anbefalinger om Alexander Lubin rundt om på universitetet, men han havde desværre ingen fag på mit semester.

– Med i overvejelserne skal man til sidst også have hvilke krav, der bliver stillet i de forskellige fag. Min erfaring er, at det ikke var noget problem, at få dispensation til graduate-fag, men arbejdsbyrden stiger betydeligt. Dertil kommer at der ikke er nogen koordination fagene imellem, så man kan risikere at man den sidste uge af semestret skal aflevere tre reasearch papers på mellem 3.000 og 5.000 ord. Selvfølgelig kan man lade være med at lægge så meget arbejde i dem, da vi jo ikke får overført karaktererne, men stadig tager det tid. Overvej det, for Beirut handler ikke kun om skolen.

En sidste ting om universitetet er, at der – ligesom alle andre steder i Libanon – er et bureaukratisk system, man skal navigere i. Der er ingen genveje, og der er ikke noget at gøre ved det. Betragt det som nyttejob eller aktiveringsprojekter, som de forskellige skrivebordsgeneraler bestrider. Tag en dyb indånding, og lad være med at blive sur over at rende rundt mellem forskellige kontorer – det kan ikke betale sig, det er bare en del af oplevelsen. Der skal nok komme styr på betalingerne, din computer, dit ID-kort og hvad, der ellers er en skrankepave, der finder problematisk den dag.

Ganske kort om…

…sikkerheden i Beirut: Jo, der kan nogle gange være en anspændt stemning i byen, og der kan hurtigt ske alverdens ting, men husk på, at Beirut er en stor by, og det er yderst sjældent, at der er optræk til noget i centrum. Hvis der sker noget, er det i de sydlige forstæder, hvor man ikke tilfældigt kommer igennem. Husk på, at libaneserne jo stadig bor i byen og får en helt normal hverdag til at fungere.

…at finde bolig: Der findes diverse facebook-grupper, hvor folk poster ledige lejligheder og værelser. Prøv dig frem der, men spørg også folk på gaden. De fleste kender en, som kender en, der kan hjælpe. Vær især opmærksom på vandforsyningen i lejligheden (der er enorm vandmangel i Libanon i år) og på lejlighedens placering. Det er ikke optimalt at skulle brug alt for lang tid i trafikken for at komme i skole. Generelt er det nemt at komme rundt i byen, men trafikken kan være forfærdelig på nogle tidspunkter af dagen. Og hvis du overvejer at bo på campus, så lad være. Det bliver sgu en forfærdelig boble-tilværelse, du får dig.

…visum til Libanon: Når man ankommer til lufthavnen i Beirut, får man automatisk tre måneders turistvisum. Det gælder selvfølgelig ikke hele perioden, men så er der incitament til at komme lidt ud at rejse, og på den måde få tre nye måneder, når man kommer tilbage. Både Jordan, Egypten og Tyrkiet er jo alle besøg værd, og så er der uforholdsmæssigt(!) billige rejser til Sri Lanka fra Beirut, så der er faktisk ingen undskyldning. Nå, det, jeg prøver at sige, er, at man ikke skal bruge tid på at få visum ordnet hjemmefra. Tag ud og rejs i stedet.

…Beirut generelt: Det er den mest alsidige by (og land), jeg nogensinde har været i. Der er socialt armod, og der er folk med luksuslejlighed, yacht og Ferrari. Der er billige undergrundsbarer, og der er klubber, hvor en øl koster $20. Der er irriterende fastfood-kæder, og der er fantastisk lokal mad. Der er bjerge, strande, forhistoriske (og ikke mindst nutidige) ruiner, masser kultur, sprog og religioner. Alt sammen på et område, som er tre gange mindre end Jylland. Og så er det nemt at begå sig. De fleste er meget hjælpsomme og taler et forståeligt engelsk.

Hvis du skal have en opleveren, og samtidig prøve at komme tættere på en forståelse af regionen, så er Beirut virkeligt godt sted at starte. Afsted med dig.

Hvis du har spørgsmål til Beirut, AUB eller Libanon, så er du mere end velkommen til at skrive til mig på agoerup@gmail.com, og så vil jeg prøve at svare så godt jeg kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *