Udveksling på University of Amsterdam

Af: Anton Dandanell Nielsen og Emilie Sophie Gotthard Christensen

Ønsker du et udvekslingsophold i en storby fyldt med liv og glade dage, som ikke er aaaalt for langt hjemmefra? Så er Amsterdam destinationen for dig! Byen minder på mange måder om København, men har alligevel en overraskende anderledes kultur, og byder på meget mere end byens ry. Derudover tilbyder Amsterdam flere studiepladser, så vi var heldige at dele oplevelsen med andre MPL’ere samt kommunikations studerende fra Emdrup. Amsterdam er en smuk by fyldt med cykler, kanaler og en masse oplevelser der vedrører alt fra fede klubber og barer til museer, kultur og markeder. 

 

 

Bolig:

Søger du på ’bolig i Amsterdam’, vil du højst sandsynligt læse dig frem til, at det er et helt umuligt marked at bevæge sig ind på. Men! – Universitetet tilbyder studiebolig gennem dem, man skal bare være hurtig til at søge om det. For vores vedkommende, ville vi gerne bo sammen og kastede os derfor ud i selv at søge efter bolig på Facebook og diverse platforme. Det lykkedes os at finde en lejlighed gennem en vens-vens-vens-far (lidt langt ude xD), men her kunne vi bo sammen i en stor og lækker lejlighed, hvor vi blandt andet kunne holde komsammen arrangementer som påskefrokost, samt invitere venner og familie ned på besøg, hvilket har været fantastisk. Dog koster en lejlighed det hvide ud af øjnene i Amsterdam. Vi gav omkring 6800kr/mdr pr. person, og det er heller ikke en urealistisk pris, hvis du fx bare lejer et værelse (privat) gennem Facebook opslag osv. Derfor, hvis du ønsker at bo så billigt som muligt, vil vi anbefale at søge igennem universitetet, men ellers er det ikke HELT umuligt at finde et værelse igennem Facebook, du skal bare væbne dig med tålmodighed og være klar på kompromiser.

 

Nice to know:

Vi vil klart anbefale at blive medlem af grupperne ”Danskere i Amsterdam” og evt. ”Danskere i Holland”. Her deler danskere både en masse tips med hinanden, såsom hvor man kan se landsholdskampen, men man kan også stille alle spørgsmål og få hjælp til bolig og meget andet.

Hvis du er en del af introugen som bliver arrangeret af ESN, er det en fordel at have appen ESN Amsterdam. Her kan du se alle aktiviteter i løbet af ugen, samt hvor og hvornår du skal være til begivenhederne.

Skal du studere på UvA, anbefaler vi også at du downloader appen ’MijnUvA’ og ’Canvas-studerende’. Her kan du se dine fag, skema, karakter, og bare det generelle overblik over alt der har med universitetet at gøre.

Derudover, er der en masse fede museer i Amsterdam som er værd at slå et smut forbi. Blandt andet Van Gogh, Moco, Stedelijk Museum, Anne Frank, Rembrandt og mange flere. Flere af stederne kan du bruge dit pressekort til at komme gratis ind, hvis du har sådan et – og ellers kan man købe et museumskort dernede, som giver adgang til alle museer.

 

Transport: Vi lejede begge en Swapfiets mens vi var afsted. Vi gav omkring 160kr/mdr (alt efter model, m/u kurv osv.). Det er også muligt at købe en cykel, enten på Marketplace eller gennem grupperne som nævnt tidligere, eller ved Waterlooplein som er et marked der både sælger en masse vintage tøj samt kameraer, cykler osv.

 

Til offentlig transport er det en fordel at downloade appen: 9292. Den fungerer fuldstændig ligesom rejseplanen og er nem at navigere i. Skal du med toget til andre byer i Holland er appen: NS, bedre til det formål. Rejser du med offentlig transport i Amsterdam, er det desuden blevet så nemt, at du blot kan bruge dit kreditkort/telefon til at tjekke ind og ud med. Både i sporvogne og toge – det er megasmart! Desuden er det forholdsvis billigt at rejse til andre byer i Holland i løbet af dit ophold. Haag og Rotterdam kan i hvert fald anbefales, og er ikke længere væk end 40 min. i tog.

 

Universitetet: University of Amsterdam

Tiden op til vores udvekslingsophold var ret kaotisk. Processen er egentlig simpel nok, idet UvA har en ansøgningsproces man går igennem, udfylder alt det man nu skal, og ønsker hvilken fakultet du vil ’nomineres’ til. Vi ender begge to med at blive nomineret til fakultetet Social & Behavioural Sciences’, som ikke har noget som helst med hverken MPL eller DMJX at gøre… Vi havde meget kontakt frem og tilbage, men kunne ikke gøre noget for at ændre på udfaldet. Så, NOTER, at du ikke kan tage højde for alle de fag de udbyder på deres hjemmeside. Det afhænger af hvilken faculty du bliver nomineret til, og vær gerne OBS. på det allerede i ansøgningsprocessen, så du kommer på den humanistiske kommunikation og ikke samfundsfaglige. Dog havde vi mulighed for at søge hvad der svarer til 12 ECTS-point uden for fakultetet, så der valgte vi selvfølgelig at søge fag fra ’Faculty of Hummanities’, som er meget mere lig MPL-fag.

 

University of Amsterdam er et universitet, og ikke en professionshøjskole ligesom DMJX. Derfor, skal man være opmærksom på, at niveauet er meget højt, og at der er enormt meget selvstudie. Undervisningen foregår i store læsesale, og et hold er på omkring 400 studerende. Vi gik i gennemsnit i skole 4 timer om ugen, og resten var læselektier, som bestod af akademiske artikler og bøger. Eksamensformen differerer fra fag til fag – og closed-book exams er klart de mest udfordrende, når man kommer fra DMJX (var vi i hvert fald enige om). Her er HvA (den anden skole i Amsterdam) meget mere sammenlignelig med DMJX, hvor man har en klasse med løbende fremlæggelser osv.  

 

Karaktersystemet i Holland er noget anderledes end herhjemme. De har en karakterskala der går fra 0-10, og de beskriver selv karakteren ’10’ som det gamle 13-tal. Altså, umuligt at få. Derfor skal du ikke have de store forventninger til karakter på UvA. Du skal have karakteren 5.5 for at bestå faget – og ellers er det beskrevet i fagbeskrivelsen på det enkelte fag som fremgår af universitetets hjemmeside.

 

Er du interesseret i et udvekslingsophold i Amsterdam, eller føler du at du mangler svar på noget vedrørende universitetet eller opholdet, så er du mere end velkommen til at kontakte os på enten 28127@dmjx.dk (Emilie) eller 28156@dmjx.dk (Anton).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *