Udveksling i Lund på Lund Universitet, Sverige

Af Alma Kjær Agergaard, journaliststuderende

Jeg tog et semester på Lund Universitet i foråret 2023. Jeg havde lyst til et internationalt indspark i min uddannelse med lidt mere uni-indhold. Personligt var jeg dog ikke klar til en periode uden venner, arbejde og familie tæt på, så i stedet for et halvt år i udlandet, valgte jeg at bo i København og pendle til Lund. Selvfølgelig kan man både socialt og kulturelt få meget (mere) ud af sin udveksling ved at flytte væk fra Danmark. Jeg havde helt klart fået flere internationale venner og fået et større indblik i den svenske kultur ved at bo i Sverige fuldtid. Men hvis alternativet er at vælge udveksling fra, så kan det altså sagtens anbefales at tage sig en pendler-udgave.

Pendler-livet til Lund er meget overskueligt. Togturen fra København tager ca. 45 minutter, og den tid kunne altid bruges på pensum og mails på DSB’s wifi. Universitetet ligger kun 5-10 minutters gang fra Lund Centralstation, og du kan sagtens hænge ud i Lund det meste af dagen – togene går ofte.

Selve universitetet i Lund er fagligt ambitiøst og meget inkluderende. De har et stort udbud af enkeltstående kurser, som ikke kræver baggrund indenfor et specifikt fagområde. Jeg kunne derfor læse både ’Grøn økonomi’, ’Populærkulturens æstetik’ og ’Konflikt i Mellemøsten’. Vidt forskellige fag, som alle var relevante for en kommende journalist. Selvom Sverige ikke er det største kulturchok for en fra Danmark, så har Lund Universitet særligt mange internationale studerende, hvilket man mærker som udvekslingsstuderende. Jeg fik venner fra både Japan, Italien og Canada, og klasselokalet rummede både studerende fra Vestbredden, Usbekistan, Sverige, Mexico osv. Et udvekslingsophold på den anden side af Øresundsbroen kan derfor sagtens stikke lidt til ens skandinaviske blik på verden.

Byen Lund er virkelig cute. Du lærer hurtigt at finde rundt og kan orientere dig efter den 900 år gamle domkirke, der ligger solidt placeret i centrum. Herfra snor der sig gader med bindingsværks- og byhuse, museer, samt mødesteder for bestemte ”udvalg” på universitetet kaldet ”nations” og ”unions”. Disse udvalg kan alle være med i, og de arrangerer f.eks. billig frokost, hvor man mødes efter forelæsning og hænger ud. Byen er desuden så lille, at du ikke kan undgå at støde ind i folk fra universitetet, hvis du tager på café eller f.eks. går et smut forbi byens søde botaniske have.

Fagene er meget forskellige i læsemængde og undervisningsform. Underviserne har hver sin tilgang og en eksamen kan både være en kreativ video og en 12 siders analyse. Jeg elskede personligt ’Konflikt i Mellemøsten’, fordi underviseren med entusiasme fokuserede på faglige diskussioner fremfor på at memorere pensum i detaljen. Det samme gjorde underviseren til ’Populærkulturens æstetik’ – et fag, der forsøger at analysere medier(kunst, video, bøger osv.) på tværs af kunstform. Et meget teoritungt fag, der i princippet bød på alt for meget stof til et enkelt forløb på 7,5 etcs, men jeg lærte meget af den lille snippet viden, jeg fik med. Til slut vil jeg også virkelig anbefale faget ’Grøn økonomi’, der er mere samfundsfag end økonomi, hvor man med medstuderende fra hele verden får mulighed for at diskutere, hvordan man skaber en verden med et bæredygtigt økonomisk fundament.

Udveksling har allermest givet mig en mulighed for at møde og hænge ud med mennesker, jeg ellers ikke ville have mødt og fagligt præsenteret mig for nye tilgange til at analysere medier, politik og økonomi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *