Queensland University of Technology (QUT) 2021 – i online version

Af Camilla Munksø Lauridsen

Da jeg for et år siden skulle beslutte, om jeg skulle på udveksling eller ej, var jeg meget i tvivl. Men efter at have undersøgt en masse og læst omkring oplevelser fra andre udvekslingsstuderende, var der ingen tvivl om, at jeg gerne ville afsted. Jeg endte med at søge Queensland University of Technology (QUT) som min 1. prioritet og var så heldig at få en plads. Jeg søgte QUT på baggrund af, at Brisbane lød som et fantastisk sted at besøge, at jeg aldrig har været i Australien før, at universitetet var godt, og at fagene var spændende. Hele ansøgningsprocessen synes jeg forløb ganske fint og ubesværet, hvilket jeg var positivt overrasket over.
Jeg var ovenud lykkelig og spændt på mit kommende udvekslingsophold! Men…. Desværre fik Covid-19 og nedlukningen i Australien sat en stopper for det fysiske ophold… Dvs., at jeg aldrig nåede at komme fysisk på udveksling. Jeg havde dog forelsket mig i de fag, som jeg skulle have på QUT, så jeg valgte at tage opholdet online (og måske også med et lille håb om, at der ville blive åbnet op undervejs). Jeg fik desværre ikke muligheden for at tage til Brisbane og opleve det ”rigtigt”, som jeg ellers havde set utrolig meget frem til, da jeg kun har hørt godt om det fra andre udvekslingsstuderende. Heldigvis var jeg langt fra den eneste, som tog semesteret online, og QUT havde allerede erfaring med hele Covid-19 situationen, Zoom undervisningen og gjorde meget for at motivere os undervejs. Under hele opholdet har jeg følt, at de har håndteret omstændighederne godt, været professionelle, velforberedte og hele tiden haft en føler ude hos os udvekslingsstuderende omkring, om vi var med rent fagligt. Kæmpe plus for dét.

Da jeg ikke har været afsted fysisk, har jeg valgt at fokusere denne klumme på mit faglige udbytte af mine forskellige fag, som du, der læser dette, måske kan få noget ud af.

Fagene

Jeg havde 4 fag under mit ophold, som jeg samlet set har været glad for, selvom nogle af dem ikke var, som jeg havde forventet. Fagene var som sagt årsagen til, at jeg valgte at holde fast i min udveksling på QUT – også selvom det var online hjemme fra Danmark.

Jeg havde følgende fag:

  • Social Media, Self and Society
  • Managing Media and Entertainment
  • Photo Media and Art Practice
  • Visual Communication Design

Først lidt om strukturen:
Jeg havde ingen rigtige ”eksamener” som sådan, men i stort set alle fag var der ugentlige opgaver for at sørge for, at vi var med rent fagligt, så lærerne sikrede, at vi ikke sakkede bagud eller ikke læste pensum. Jeg havde også to lidt større opgaver på hvert fag undervejs (en midtvejs og en til slut, som fungerede lidt som eksamener). Indholdet i de forskellige fag var til at følge med i, og selvom de ugentlige opgaver godt kunne være stressende, så gjorde det de større opgaver meget nemmere at komme igennem, da man havde en masse besvarelser og viden, som man kunne trække på fra de små opgaver. Det synes jeg overordnede fungerede godt, da det resulterede i, at jeg hele tiden havde en føling med, om jeg var med rent fagligt.

Min undervisning var delt op på den måde, at jeg havde 4 ugentlige lectures, og 4 tutorials, som lå mandag-onsdag, hvilket vil sige, at hvis jeg havde været fysisk i Australien ville jeg have fri torsdag-søndag og dermed mulighed for at opleve landet. Mine lectures blev optaget på forhånd, så man ikke behøvede at sidde med direkte, når nu folk sad i forskellige tidszoner. De fire tutorials var dog live, men de var lagt sådan, at det var morgen herhjemme og aften hos dem.

Social Media, Self and Society var det fag, som overraskede mig mest rent indholdsmæssigt. Det handlede om, hvordan vi former identitet på sociale medier, og hvordan forskellige platforme kan øge samt mindske muligheden for at danne forskellige identiteter, og hvordan forskellige typer mennesker kan agere på sociale medier. Blandt andet handlede faget køn, og muligheden for at være kønsneutral på forskellige platforme. Derudover kom vi også ind på race – og hvordan ”den hvide race” ofte er blevet beskrevet som den mest ”normale” på forskellige platforme, og hvordan ansigtsgenkendelses-teknologien har nogle partiske holdninger indkodet i sig. Til sidst berørte vi også det såkaldte ”after life online”, som berører, hvad der sker med vores data, efter vi dør. Alt i alt et meget interessant fag, som åbnede mine øjne for dilemmaer omkring sociale medier, som jeg ikke selv har beskæftiget mig med.

Managing Media and Entertainment var det fag, som var teoretisk sværest. Det omhandler primært hvordan man er en god leder i mediebranchen, og hvordan mediebranchen i sig selv er under forandring, hvilket påvirker ledelsesmetoder og evner i dag. Selvom jeg ikke selv regner med at skulle være leder, så belyste det nogle gode områder omkring den branche, som jeg formegentlig kommer til at arbejde i i fremtiden. Faget berørte blandt andet, hvilke egenskaber en god leder skal have, hvordan man lærer at arbejde i diverse projektbaserede teams, som mediebranchen ofte er bygget op af, og hvordan man kan løse udfordringer med manglende diversitet på arbejdspladser i mediebranchen. Et godt og lærerigt fag, som jeg fandt meget interessant.

Photo Media and Art Practice var et hygge-fag for mig. Fordi de to ovenstående fag fyldte en del, både på læse- og opgavefronten, var det rart at have et fag, hvor der ingen læsning var. Her skulle man blot se undervisningen og tage nogle billeder undervejs, som man så præsenterede i klassen. Et fag, hvor man kan lege med kunstneriske genrer inden for fotografi-verdenen – og hvor man sagtens kan være med, hvis man kun har en telefon. Jeg havde kun min iPhone, men det fungerede helt fint, og lærerne forlanger blot, at man leger med forskellige vinkler, lys og fortællinger gennem billederne. Et sjovt fag, som jeg hyggede mig meget med.

Visual Communication Design var det fag, som jeg havde højest forventninger til. Desværre var det også det fag, som blev nedprioriteret mest fra min side. Jeg havde glædet mig til at skulle lære programmerne InDesign, Photoshop og Illustrator at kende, men pga. læse- og opgavebyrden samt på de to første fag (Social Media, Self and Society og Managing Media and Entertainment) samt en masse arbejde ved siden af, så fik jeg ikke det udbytte af dette fag, som jeg havde håbet på. Det skyldes dog hverken mine undervisere eller faget i sig selv, men udelukkende min egen arbejdsindsats i faget. Jeg klarede mig fint igennem, men jeg deltog ikke i så mange af de hjælpe-sessions, der var til rådighed, da mange af dem lå i nattetimerne her i Danmark. Jeg er helt sikker på, at faget havde været utrolig lærerigt, hvis jeg havde været fysisk til stede på universitetet, hvor man nemmere kan spare med undervisere og andre studerende, og hvor motivationen formegentlig havde været højere. Jeg føler ikke, at jeg har fået godt nok kendskab til programmerne, i forhold til mine forventninger inden opstart.  

Undervisere

I hvert fag havde man både en hovedansvarlig underviser samt en tutor, som stod for de ugentlige tutorials. Underviserne havde jeg ikke rigtig noget direkte kontakt med, men tutorerne var utrolig søde, imødekommende, engagerede og gode til at forstå vores individuelle situationer, når nu de fleste af os ikke var fysisk til stede. Tutorerne var meget personlige, glade og udadvendte, hvilket jeg kan forestille mig, er den opfattelse man også får af landet, når man besøger det. De gjorde oplevelsen lidt sjovere – og så har de jo også den fedeste accent!

Det sociale

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke har fået særlig meget ud af oplevelsen på det sociale plan. Dog vil jeg alligevel sige, at jeg har ”mødt” mange mennesker fra hver sin del af verden, og selvom det var over Zoom, så har det alligevel givet et endnu større indblik i forskellige kulturer og mennesker. Især i faget Social Media, Self and Society diskuterede vi somme tider nogle følsomme emner, som for eksempel køns- og racedebatten), som gav nogle gode perspektiver fra forskellige mennesker med forskellige baggrunde. De sidste to opgaver i Managing Media and Entertainment og Social Media, Self and Society var gruppeopgaver, hvilket kunne være udfordrende, når man sidder i hvert sit land, men det fungere fint under omstændighederne. Der er dog ingen tvivl om, at det havde været en federe oplevelse, hvis man havde været på universitetet fysisk.

Gode råd fra mig

Selvom jeg ikke har været afsted på den måde, som jeg havde håbet på, så har jeg alligevel et par erfaringer, som jeg gerne vil give videre.

Først og fremmest, så vil jeg helt klart anbefale at springe ud i dét, som kan virke som et uoverskueligt projekt, med at søge udveksling og få alle formalia på plads. Jeg er glad for, at jeg gjorde det – selvom jeg ikke kom afsted. Jeg har været glad for at have nogle andre fag, end dem jeg skulle have på DMJX – og ikke mindst at ’møde’ forskellige mennesker, også selvom det var over Zoom. Så første råd er: BARE GØR DET! Det bliver fedt!

Andet råd er at undersøge fagenes læse- og eksamensbyrde. Jeg havde bevidst valgt fag, som jeg var interesseret i, som jeg følte ikke lignede noget af det, jeg havde haft på DMJX – og også som virkede til at være til at følge med i. Jeg undersøgte på forhånd, at mine fag ikke havde afsluttende eksamener som sådan, men bare nogle opgaver, som skulle afleveres, da det betød meget for mig ikke at drukne i undervisning. Dette var selvfølgelig primært for også at have mulighed for at opleve Australien (hvis jeg havde været der), men det var også rart ikke at være begravet i eksamener til slut i semesteret.
Jeg ærgrer mig lidt over, at jeg brugte meget krudt på de læse-tunge fag, og mindre krudt på Visual Communication Design, da jeg i bagklogskabens klare lys gerne ville have lagt mit fokus anderledes. Jeg tog udvekslingen for at supplere mine nuværende kvalifikationer og min nuværende viden med noget nyt, som DMJX ikke kunne give – og dét føler jeg, at fagene levede op til.

Mit tredje og sidste råd er at lave en tjekliste med de ting og datoer, som du skal have styr på.
Eftersom at udvekslingssøgning godt kunne virke som en kaotisk proces (syntes jeg i hvert fald), så var det en hjælp for mig at få de vigtige ting skrevet ned. Jeg havde for eksempel skrevet ned, hvornår jeg skulle ind og tilmelde mig mine fag, da man på QUT har mulighed for selv at planlægge sit skema ret meget. Det kræver dog, at man er hurtig og sidder klar, når tilmeldingen starter. Men det gav pote, i og med at jeg kun skulle have undervisning 3 dage om ugen, hvilket havde været fantastisk, hvis jeg havde været der rigtigt.

Et land med åbne arme og store smil

Det er min klare opfattelse, at Australierne er fantastiske mennesker, som byder en velkommen med åbne arme og står klar til at hjælpe dig med hvad end, du har brug for. Menneskerne er utrolig flinke og betænksomme, og jeg følte at mine australske medstuderende og mine tutorer elskede at høre om vores kultur i Danmark (og især om vejret). Jeg følte mig taget godt imod, hvilket jeg også er sikker på, ville være tilfældet i virkeligheden.

Jeg håber inderligt for dig, der læser dette, at du får den fulde oplevelse, hvis du vælger QUT. Det er mit indtryk, at det er et universitet med en masse spændende mennesker, styr på tingene, god undervisning, gode faciliteter og et godt sted at tage på udveksling.
Hvis du skulle have nogle spørgsmål, som du gerne vil stille mig omkring min oplevelse, så skal du være velkommen til at skrive til mig på
camula@dmjx.dk – jeg vil med glæde hjælpe!

Rigtig god fornøjelse med din udveksling!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *