Ryerson University i Toronto, Canada

Kimmie Hetland, journalist, 7. semester 

Hvorfor udveksling?

Jeg har egentlig altid vidst, at jeg gerne ville læse i udlandet, fordi jeg elsker at rejse og har besøgt mange lande, men det har altid været på en ferie som turist. Derfor ville jeg enormt gerne prøve virkelig at flytte til et andet land og få en hverdag et helt nyt sted, så jeg kunne få en følelse af at være ’hjemme’ i et andet land og ikke bare på besøg. 

Hvorfor Toronto?

Det endte med at blive Canada og helt specifikt Toronto, fordi min gymnasieklasse havde Canada som partnerland – og endda en skole i Toronto som partnerskole. Derfor havde jeg i forvejen en masse viden om landets historie, kultur, politik og ikke mindst skolesystem. I 3.g var vi desuden på studietur til Toronto, og selvom det nok lyder som en kliché, så forelskede jeg mig i byen. Menneskene, maden og generelt stemningen er helt speciel, og jeg syntes slet ikke, at det var nok med sådan et kort studiebesøg. Derfor var jeg ret fast besluttet på, at jeg gerne ville tilbage til Canada og prøve at læse i Toronto.

Hvad var den/de største oplevelse?

Den største oplevelse var uden tvivl at møde de andre udvekslingsstuderende. Jeg blev venner med en hel masse enormt søde mennesker fra rundt omkring i verden, og det er altid sjovt at opleve, hvor ens man alligevel er, selvom man kommer fra vidt forskellige lande med vidt forskellige kulturer.

Derudover så var det en stor oplevelse at bo i en kæmpe storby, som Toronto jo er. Der bor knap seks millioner mennesker, og der er et utal af nationaliteter. Og fordi der er så mange forskellige sprog, etniciteter, kulturer og religioner, så er byen også meget omfavnende og velkommende over for alle. Der er desuden et hav af muligheder, når det kommer til mad. Der er både Chinatown, Greektown, Little Italy osv. – så det kan klart anbefales at spise sig gennem byen! Canadierne selv har også nogle sjove retter som fx poutine, der består af pomfritter med smeltet ost og brun sovs.

Og fagligt?

Jeg havde to journalistfag, et kommunikationsfag og et sociologifag, og jeg var rigtig glad for alle fire fag.

Photojournalism var med underviseren Peter Bregg, og han er bare enormt dygtig. Hver uge fik vi en fotoopgave, og det var endnu en god undskyldning for at komme ud og opleve byen. Det er et meget overkommeligt fag, og jeg kunne rigtig godt lide at komme til forelæsningerne, fordi Peter havde så mange spændende historier at fortælle om livet som fotograf. Han har blandt andet fotograferet prinsesse Diana og Donald Trump, så der var nok at fortælle om.

Derudover havde jeg onlinefaget Introduction to Professional Communication, og det var egentlig ret lige til. Man skulle købe adgang til platformen Ametros, og så indgå i en simulation, hvor man ’var ansat’ hos en række forskellige firmaer. Det var rigtig rart at have et fag, der ikke krævede fremmøde, for det gav rigtig god luft til mit skema – det endte med, at jeg kun havde to skoledage, så der var massere af tid til at tage på ture længere væk fra byen.

Det var vigtigt for mig ikke kun at have journalistikfag, fordi man som udvekslingsstuderende kun kan have undergraduate-fag, som ikke er så udfordrende, når man kommer lige fra at have været i praktik. Derfor valgte jeg også Sociology of the Everyday, som viste sig at være et ret spændende fag, hvor man blev præsenteret for en masse teorier, som man skulle perspektivere til eksempler fra ens hverdag fx lavede vi en opgave og reality-tv.

Faget Reporting on Indigenous Issues lærte mig endnu mere om de forskellige oprindelige befolkningsgrupper, som bor i Canada, end jeg vidste før. Underviseren Joyce Smith er utroligt sød, og tager hensyn til, at man er udvekslingsstuderende og måske ikke ved helt lige så meget om Canadas historie som de andre studerende. Vi skulle pitche en idé, vi ville skrive en feature om, aflevere et bærende interview og en stor feature. På grund af corona blev det dog meget svært at få fat på kilder og lave interviews, så vi skulle i stedet skrive en opgave, hvor vi analyserede en række selvvalgte artikler, og det fungerede helt fint.   

Hvad var de største udfordringer? (Herunder corona)

En af mine største udfordringer var, at jeg lige skulle omstille min hjerne til at tale og skrive på engelsk. Selvom jeg sagtens kan snakke sproget flydende, så er jeg jo ikke vant til at bruge engelsk hele døgnet rundt. Men det var heldigvis en meget nem udfordring at komme udover, for det tager ikke lang tid at vænne sig til, og lige pludselig både tænker og drømmer man på engelsk. Noget helt andet er corona/COVID-19. Det er næsten ikke til at komme udenom. Smitten betød desværre at min udveksling blev lidt over en måned kortere, end jeg havde regnet med, men jeg føler alligevel, at jeg har fået alt det ud af opholdet, som jeg gerne ville. Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at udvekslingen sluttede så brat og uforudset, som den gjorde, men det overskygger ikke alt det gode, langt fra.

Jeg kan kun anbefale at tage af sted!

Hvis du har spørgsmål til noget af det, jeg har skrevet eller noget helt andet, så skal du være meget velkommen til at skrive til mig på ksh.kimmie@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *