Carleton University, Ottawa, Canada

Af Mads Oddershede, journalist

Jeg har aldrig været på efterskole, men jeg forestiller mig, at oplevelsen i ret stort omfang ville være den samme som den, jeg havde på Carleton.

Jeg boede på campus – 10th of Lennox and Addington – hvilket var en forrygende oplevelse; Über-kort afstand til undervisning og ditto til den sublime kantine, the Caf. Mange aftener blev brugt på enten at svømme i den store pool ovre i recreation centre, i træningscenteret (arh okay, så meget blev det heller ikke til) eller at spille bordtennis eller FIFA i Raven’s Roost.

Langt de fleste studerende bor ikke på campus, og der går både tog og bus til uni, så det er slet ikke et problem. Det kan i sidste ende også vise sig at være en del billigere for dig at bo off-campus, fordi du på den måde ikke binder dig til den meal plan, som er obligatorisk for alle, som bor på campus, hvis de ender på et værelse uden køkken – som jeg gjorde. Jeg betalte cirka 22 lapper for mit værelse på campus samt meal plan begge dele for alle fire måneder. Pengene skal dog betales up front, hvilket var lidt af en overraskelse for mig. Men til gengæld betyder det, at du bare kan se SU tikke ind på kontoen, uden at der er specielt meget, som går ud – dét er ret rart!

Men hvad med landet, fik du slet ikke set noget?

Jo, i den grad!

CUEx, som er organisationen for udvekslingsstuderende på Carleton, arrangerede ture til Kingston, Montreal og Niagara Falls. Montreal-turen endte med ikke at blive til noget på grund af for få tilmeldte, men der endte jeg med at tage hen sammen med nogle kammerater.

Jeg vil klart anbefale dig at tage med på turene. Det er en god måde at se forskellige dele af Canada på, og de ligger på tidspunkter som passer godt ift. Mid-terms og andet. Kingston-turen kostede 70 dollar, hvilket var liiidt pricy, mens Niagara Falls-turen kostede 240 dollar. Og Niagara Falls er du jo bare nødt til at se, længere er den ikke rigtigt.

Jeg besøgte også Toronto, Quebec City og St. John’s i Newfoundland (to førstnævnte sammen med andre, sidstnævnte på egen hånd), så hvis du vil have tips til de steder, er du velkommen til at skrive. Min mailadresse finder du nederst i dette indlæg.

Ottawa er også en rigtig fin by. Parliament Hill er utrolig flot, og det er helt sikkert værd at gå en tur over Alexandra Bridge, hvis du alligevel vil over og se Canada Museum of History på Quebec-siden. Du bør også besøge Gatineau Park under dit ophold!

Jeg havde følgende fire fag:

  • CDNS 2000: Debating Canada
  • CDNS 2210: Introduction to the Study of Canadian Culture
  • CDNS 3700: Cultural Traditions in Canada
  • PSCI 1501: Politics of Migration

2210 og 3700 var klart de sværeste ift. Stoffet. Især i 3700 var der mange svære tekster, som dog i sidste ende endte med ikke at være så forfærdeligt vigtige at have læst. Debating Canada vil jeg anbefale til alle, der har bare den mindste smule interesse i Canada eller bare gerne vil blive klogere på landet. Politics of Migration var rigtig fint ift. Læsemængden og generelt rimelig spændende. Det gode ved det fag er, at der ikke er nogen eksamen til sidste på semesteret.

Små tips:

– Der er et introduktionsforløb, inden efterårssemesteret begynder (det er, så vidt jeg ved, ikke aktuelt for dig, der skal afsted i foråret), som hedder FROSH. Det koster 125 canadiske dollar (da jeg var der, skulle man gange prisen med fem for at få den i danske kroner). Mit klare råd til dig er: Lad vær’ med at gøre det. Du betaler for at få lov til at være med til en række forskellige aktiviteter som fx Canal Games og en tur til et vandland. Grunden til, at du ikke skal gøre det, er, at det er aktiviteter målrettet første semester studerende, som lige er startet på uni, og at der ikke er noget alkohol. Overhovedet. CUEx laver pubaftener de fleste onsdage, og det er – i min optik – en bedre måde at møde folk på.

– Hvis du er socialt anlagt, bør du helt klart følge CUEx på Facebook og følge med i, hvilke arrangementer de laver.

– Dobbelttjek hvornår dine fag ligger. Det gør du hos ISSO – studieadministationen for internationale studerende. Carleton appen på min mobil viste nemlig konsekvent forkerte dage for mine fag, så spar dig selv for at løbe panisk rundt for at finde det rette klasselokale de første dage!

– Brug en dag på at finde ud af, hvor tingene ligger henne på campus. I Carleton appen er der faktisk en kortfunktion, som er ret hjælpsom, men den er nemmest at bruge, hvis du har bare en lille smule begreb om, hvor du er.

– Hvis du er der i efteråret, så gå ikke glip af Panda Game! Det er lokalopgøret i amerikansk fodbold mod OttawaU, som er det andet universitet i byen. Den bliver spillet på TD Place, hvor der kan være knap 30.000 mennesker, og der er altid udsolgt!

Hvis du har nogen spørgsmål, er du velkommen til at skrive til mig på madsoddershede@msn.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *