Solent University, Southampton

Af Josefine Kjærulff Jensen (journalist)

Titanic og Mayflower sejlede ud fra Southampton, og det er vel nok det, byen er allermest kendt for sammen med i danske øjne deres fodboldklub med Pierre-Emile Højbjerg på holdet/bænken. Men selv om Southampton ikke er den mest charmerende by i England på grund af havnemiljøet, og selv om byen blev sønderbombet under 2. Verdenskrig, er der et rigtig godt studiemiljø med to universiteter i byen.

Jeg valgte at søge udveksling i Southampton, da jeg gerne ville læse sportsjournalistik. Men da jeg skulle til at vælge fag, blev jeg distraheret af deres musikjournalistik- og almindelig journalistiklinje og endte med at tage et fag fra hver linje. Det blev

MPM411: Popular Music Press: Histories

CJO422: Contexts and Traditions of Journalism in the UK

CJO429: Sport, Society and the Sporting Media

Der var ingen problemer i at tage fag fra forskellige linjer, og det, synes jeg, var en stor fordel, da jeg rigtig gerne ville have nogle mere teoretiske og videnstunge fag efter at have været i praktik i halvandet år.

Hvert fag var opdelt i en forelæsning og en klasseundervisning pr. uge, så det betød, at jeg havde undervisning otte klokketimer om ugen.

MPM411: Popular Music Press: Histories. Dette fag var det mindst krævende fag, da der ikke var noget læsning til de enkelte forelæsninger og klasseundervisninger. I forelæsningerne præsenterede vores gode underviser Johnny, der arbejder med PR i musikbranchen, teorien og det historiske forløb i forskellige musikgenre som rock’n’roll, punk osv. I klasseundervisningen skulle vi selv læse artikler af musikjournalister og diskutere dem på klassen. Der var en gruppepræsentation og et essay i løbet af semesteret, som udgjorde den samlede karakter for faget. Det var dette fag, jeg var mest glad for i min udveksling, da jeg fik lov til at dyrke en meget specifik del af journalistikken på en spændende måde.

CJO422: Contexts and Traditions of Journalism in the UK. I modsætning til musikfaget var der meget læsning til dette fag, eller det føltes i hvert fald sådan, fordi jeg som dansker ikke havde så stor historisk viden om England som mine engelske medstuderende. Faget behandler journalistikken i det engelske samfund fra det 16. århundrede og frem til i dag, og det kræver altså noget at skulle sætte sig ind i et andet lands historie på den måde. Så selvom det var et fag for førsteårsstuderende, kunne man ikke mærke det på indholdet, som var rigtig spændende, hvis man er glad for historie. Til gengæld var underviserne meget belærende overfor de unge (18-ish årige) studerende, og det var egentlig det værste ved faget. Bedømmelsen bestod af et essay og en skriftlig eksamen.

CJO429: Sport, Society and the Sporting Media. Der er over dobbelt så mange studerende på sportsjournalistik i forhold til den almindelige journalistiklinje på Solent. Det er altså ekstremt populært. Dette fag kan lidt sammenlignes med Contexts and Traditions of Journalism in the UK i forhold til læseomfang og historisk indhold. Selvfølgelig handler rigtig meget af undervisningen om fodbold i fodboldens eget land, men det var særligt spændende, fordi man også dykker ned i sportsgrene, som ikke er så populære i Danmark som rugby og cricket, og underviserne fra Italien, Sydafrika og England er dygtige alle sammen. Faget afsluttes med et essay.

Jeg havde valgt tre førsteårsfag. Selve indholdet af fagene var på ingen måde for let, da jeg ikke havde særlig meget forudgående historisk viden om England og journalistikken her, men selvfølgelig kan man mærke, at ens medstuderende er yngre end en selv. Særligt når man sidder med gruppearbejde, og der er forskel på, hvor seriøst man tager det. Så det skal man selvfølgelig overveje, inden man vælger fag.

Jeg var med en enkelt undtagelse den eneste Erasmus-studerende i mine klasser, så de fleste af mine medstuderende var engelske. Men da jeg havde fag fra tre forskellige linjer, kom jeg ikke rigtig tæt ind på livet af de lokale, da det er så få timer om ugen, man ser hinanden.

Der var derimod et rigtig godt sammenhold blandt de andre Erasmus-studerende, der kom fra Holland, Belgien, Spanien, Tyskland, Sverige osv.

Gennem skolen havde jeg fået et værelse på Emily Davies Halls of Residence (ca. 3600 kroner om måneden). Det er det kollegie, der er mest centralt placeret i byen, hvor man faktisk kan gå rundt til det meste. Jeg boede i en lejlighed sammen med tre andre Erasmus-studerende, og jeg vil helt klart anbefale at søge et værelse på dette kollegie. Men hvis man er meget interesseret i socialt samvær 24/7, er det nok bedre at søge kollegiet Lucia Foster Welch, da de fleste studerende (både engelske og Erasmus) bor her. Eller alternativt at finde et privatværelse, hvor der måske også er mulighed for at finde et værelse i en lejlighed med englændere.

Processen op til semesterstart og de første par uger var meget forvirrende og frustrerende for mig. Den ansvarlige for internationale studerende på Solent Uni blev skiftet i slutningen af det foregående semester, og derfor blev alt forsinket. Der gik flere uger, før jeg fik adgang til skolens portal, hvor skema, læselister og e-mailen lå. Det er forhåbentligt blevet bedre nu, men man skal nok stadig finde sin tålmodighed frem og håbe på, at alt løser sig til sidst. Erasmus-studerende bliver bare ikke prioriteret særlig højt på universitetet.

Derudover havde jeg også forventet, at der ville være flere sociale arrangementer arrangeret af skolen selv, da vi skulle indskrives den 15. september og først havde undervisning fra den 26. Men der var ingenting planlagt, så der skal man selv være meget opsøgende i starten.

På trods af en lidt frustrerende begyndelse på udvekslingen er jeg stadig rigtig glad for, at jeg gjorde det. Jeg har fået venner fra hele Europa, blevet mere selvsikker i det engelske sprog, lært både Southampton og London (to timer fra Southampton i bus) godt at kende og fået noget ny viden, som jeg ikke ville have fået i Danmark. Jeg rejste rundt i Skotland i to uger inden semesterstart, besøgte mange engelske byer som Brighton og Bath og slog selvfølgelig også et smut forbi Stonehenge. Der er rig mulighed for at rejse rundt og se både England, Irland, Wales og Skotland i løbet af semesteret, og derudover er det bare fedt at have prøvet at bo i et andet land, selvom det ikke engang tager to timer at flyve der til fra Danmark. Udveksling er absolut en mulighed, som alle burde overveje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *