Bilgi University, Istanbul

Af Anders Bobek, journalist

Tag til Istanbul for oplevelsen – ikke undervisningen

Uden et fængende anslag med store lyriske penselstrøg, kan her læses en række anbefalinger til fremtidige studerende, som vælger at tage på udveksling til Istanbul.

Universitetet. Parkeringspladsen foran Bilgi Universitet er fyldt op med Porscher og Mini-Coopere, og pauser kan både bruges på at flirte med baristaer på en af skolens mange kaffebarer eller på at få ordnet negle på universitetets egen skønhedssalon. Tager du på udveksling for at lære noget, bør du dog kraftigt overveje en anden udvekslingsplads.

Det akademiske niveau er generelt utroligt lavt. Undervisere og studerende kæmper med at formulere sammenhængende sætninger på engelsk, ingen forbereder sig, og når gruppearbejde forløber bare relativt godt, er det mildest talt en pinsel.

Der går private skolebusser fra de fleste bydele til universitetet, som er gratis at benytte.

Fag

Communication for Peace Building and Conflict Resolution. Faget var klart mit bedste, og undervisningsniveauet var acceptabelt. Faget har til formål at gøre de studerende klogere på, hvilken rolle kommunikation og medier generelt har før, under og efter konflikter. Jeg kan anbefale dette fag.

Management of Creative Process. Læreren, Sebastien, har tidligere undervist på Cambridge og er super sympatisk. Undervisningen har til formål, at studerende skal blive bedre til at tænke kreativt og bruge kreativitet i hverdagen. Faget bygger på gruppearbejde og en lang række fremlæggelser, hvilket skabte en del problemer for de andre studerende. Ofte var der ingen der forberedte sig, og kun få mødte op til undervisningen. I Tyrkiet er en aftale ikke altid en aftale, hvilket – til stor frustration – ofte resulterede i, at medstuderende ikke mødte op til gruppemøder. Jeg kan ikke anbefale dette fag.

Documentary Film Workshop. Faget har tidligere fået gode anmeldelser af tidligere journaliststuderende, men har nu fået en ny underviser, og niveauet er nu mildest talt uacceptabelt.

Undervisningen bygger på gruppearbejde, og grupperne skal i løbet af undervisningsforløbet lave en fremlæggelse om en kendt filminstruktør. Fremlæggelserne var mangelfulde og tåkrummende pinlige, og bestod hovedsageligt af Wikipedia-viden. Jeg kan ikke anbefale dette fag.

Skolens faciliteter. Foruden en skønhedssalon og en håndfuld kaffebarer byder campus også på en række cafeterier, et pizzeria, en delikatesseforretning og en enkelt reel restaurant med tjenere og hele baduljen.

Aktiviteter for studerende. Skolen tilbyder en lang rækker klubber og medlemskaber i organisationer, som blandt andet tæller en rollespilsklub, en LGBTQ-organisation, en teaterklub og diverse politiske foreninger og idrætshold.

Desuden arrangerer tyrkiske rusvejledere en række udflugter og fester for universitetets udvekslingsstuderende. Udflugterne kan dog arrangeres bedre selv, og festerne har ofte en ”Crazy Daisy-” eller ”Meatpackers”-vibe, hvilket man jo så selv må vurdere, om man er til.

Istanbul som by og Tyrkiet som land. Istanbul er en fantastisk by, og som journaliststuderende er det fantastisk spændende at blive klogere på Tyrkiets forhold til EU, flygtningekrisen, Daesh, PKK, islam, Store E’s jernnæve og vestlige mediers karikerede billede af Tyrkiet.

Generelt følte jeg mig sikker under mit ophold, men man skal være klar over, at terrorangreb forekommer. Det er en god idé at informere venner og familie om, at du er i sikkerhed efter et angreb. Husk at skrive dig på Udenrigsministeriets danskerliste inden afrejse.

Tålmodighed er en dyd i Tyrkiet, og man skal forvente at bruge forholdsvis lang tid på bureaukratiske processer, når man skal søge om opholdstilladelse. Det er ikke nødvendigt at søge om visa eller opholdstilladelse, inden man tager af sted.

Offentlig transport er billigt og fungerer ret godt. Taxaerne er også billige, men ofte prøver chaufførerne at snyde dig – enten ved at give dig falske byttepenge eller ved at køre dig en lang omvej. Brug altid taxameter!

Det kan ikke anbefales af lave kritisk journalistik om regeringen under dit ophold, da Erasmus-studerende tidligere er blevet smidt hjem på grund af en lidt for kritisk pen.

Bolig og bydele. Find en bolig sammen med tyrkere, da mange af de andre Erasmus-studerende aldrig har boet uden forældre.

Det er meget let at finde en bolig i Istanbul. Diverse udlejere vil sikkert prøve at presse dig til at slå til, men hav is i maven – Istanbul er klart lejers marked.

Bydele der kan anbefales er Cihangir, Karaköy, Galata eller Besiktas på den europæiske side, hvor universitetet også ligger. Selv boede jeg i Cihangir, Istanbuls smarte hipsterområde. Ønsker du at bo på den asiatiske side, er Katekoy klart at foretrække, hvilket bestemt er realistisk, hvis du kun har undervisning to-tre gange ugentligt.

Mad og drikke. Istanbul er et overflødighedshorn af restauranter, barer og klubber, og det er oftere billigere at spise ude end at lave mad selv. Tyrkisk mad er i øvrigt helt anderledes, end det vi kender fra Danmark.

Når du går i byen, skal du vide, at det er en god idé at være en ligelig fordeling af drenge og piger – eller flest piger – hvor sexistisk det end lyder.

Anbefalinger

Klubber og barer: MiniMüzikhol, Gizli Bahçe, Kassette og Leyla Teras.

Hold dig væk fra Ritim Bar og Club Beat, medmindre du er til fortyndet øl og Sunny Beach-stemning.

Restauranter og caféer: Babel Café i Cihangir, Balkan Lokantasi (billigt, lokalt hverdagsmad) i Katip Mustafa Çelebi distriktet tæt på Taksim, No. 19 Dining i Cihangir.
Venlig hilsen Anders, Erasmusstuderende efteråret 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *