Háskóli University, Island

Af Niki Treumer Mogensen (journalist)

Fire uforglemmelige måneder

Paloma Bar var kulissen for min sidste nat i byen i Reykjavik. Vi, to besøgende venner fra DMJX, nogle andre udvekslingsstuderende og jeg, var ved et tilfælde rent ind i en Reggae-aften på klubben deroppe på kvisten dernede i centrum, og musikken pumpede, mens dansegulvet blev mere og mere pakket og temperaturen bare steg.

En afro amerikansk gut havde virkelig taget temaet til sig og svejede rundt, fistbumpede folk og dansede med alle og ingen iklædt tøj i de notoriske rastafarver gul, rød og grøn, med portrætter af Bob Marley over det hele. Selvsamme Bobs stemme indhyllede os, mens et bjerg af en islænding i baren overbevidste min ene ven om, at han skulle drikke islandsk Brendevin i stedet for Jägerbombs – og sådan blev det – og min anden ven fejrede sin fødselsdag omhyllet af damer på dansegulvet med et bøvet smil på læben. Could this be love?

Det korte svar er JA FOR HELVEDE i versaler for at den fiser helt derind, hvor beslutninger træffes, men hvis du stadig er med, så tag lige at læs den lange version:

Jeg havde længe drømt om at komme til Island på grund af min fascination af naturen og kulturen deroppe, og derfor fangede Háskóli også min interesse, da ansøgningerne til udveksling skulle sendes, og det blev en klar førsteprioritet.

Fagligt gav det mig en pause fra journalistikken just efter veloverstået praktiktid, da fagudbuddet deroppe ikke giver mulighed for at læse journalistik. Det passede mig fint, især da jeg i det ret begrænsede engelske udbud, fandt kulturfag, som jeg syntes virkede virkeligt spændende.

Japansk Film bød på en række fredag eftermiddage i biografen med klassikere fra solens rige, og Sport, Kultur og Identitet i Amerikansk og Canadisk Film og Litteratur gav sportsglade mig en masse viden om fiktionelle og semibiografiske sportsværker fra en række forfattere og om en række sportsgrene. Islandsk Kultur valgte jeg på grund af interessen for landet, og her fik jeg en bred intro til megen islandsk kultur, som jeg siden kunne gå mere i dybden med efter behag. Desuden var gevinsten ved faget, at det var for udvekslingsstuderende, så jeg kunne pleje det netværk, jeg opdyrkede ved siden af skolen.

Hvert af fagene bød på dygtige undervisere, der på hver sin måde var inspirerende, og jeg er virkelig glad for mit fagvalg deroppe.

Så er der det andet, det uden om skolen. Islands natur er for vild. Hvalsafari bød på et nærmøde med de store dyr, mens blæsten rev i kinderne. En tur 100 meter ned i et udslugt vulkan gav en helt unik oplevelse af ro og jordens historie, mens en storm var ved at vælte verden udenfor. Og den nærmest obligatoriske ugelange køretur rundt om øen vælger jeg ikke at beskrive her, det skal bare prøves. Generelt var naturen lige ved hånden, så det blev til jævnlige ture derud.

Men også Reykjavik i sig selv er helt vidunderlig. De besøgende, jeg havde under opholdet, sagde alle, at det var en virkelig lækker by, og den er svær at komme sig over. En fantastisk placering mellem bjerge og hav gav centrum luft og i bogstaveligste et frisk pust, mens den store koncentration af unge, kreative og studerende, heraf mange udlændinge, gav en helt unik stemning. Et utal af restauranter med et uhørt højt niveau, skæve barer og kulturelle tilbud stod i kø for ens opmærksomhed. Reykjavik International Film Festival og Iceland Airwaves var klare højdepunkter, men der gik altid et eller andet for sig et eller andet sted.

Her til sidst lige lidt one-liners:

– Involver dig når du kommer derop, i skolen og udenfor. Det hjælper virkelig det sociale på vej, selvom byen nu er så lille, at man hurtigt genkender ansigter rundt omkring.

– Lejepriserne i Reykjavik er ret heftige, så kig på dette i god tid. Snup eventuelt en toværelses lejlighed, for det er ikke noget problem at finde en medlejer efterfølgende.

– Søg legater i god tid. Bare. Gør det.

– Udendørs naturligt opvarmede svømmehaller + halvårskort. Det fik jeg virkelig mange dejlige timer til at gå med.

– Tøv ikke med at sende en mail, hvis du vil vide mere: nolt213@hotmail.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *