Auckland University of Technology

Af Marcus Mathiasen Bank (journalist)

Hvis du har mod på masser af hands-on journalistik, så er IJI-programmet på AUT et meget godt sted at ende på udveksling.
I løbet af de fire måneder (juli 2014-november 2014) jeg gik på AUT, har jeg lavet artikler om diabetes udbredelsen på Cook Islands, dokumenteret brugen af det ekstremt truede træ Kwila, som New Zealænderne bruger lidt for flittigt.
Alt dette har jeg lavet ind i mellem bade-dykkerferier på bounty øer og rundrejser på både nord- og sydøen af verdens smukkeste land, New Zealand.

Fagligt:
Jeg blev optaget på IJI programmet, som betød at jeg skulle følge tre fag.

Creative Practice: Bestod ret simpelt af tre artikler man skrev til skolens avis. På to af avisens udgaver var man med til at redigere avisen, samt en uge på avisens online redaktion. De tre artikler + online redaktionen fik jeg ikke det store ud af, andet end lidt kilometer i benene skriftmæssigt. Men det var også det jeg havde brug for, og blandt andet grunden til at jeg søgte programmet. Redigering af avisen var til gengæld superfedt, og noget de fleste på holdet gik en del op i.

Asia Pacific Journalism: Faget består dels af en ugentlig undervisningsdag og dels af artikel-skrivning. Det her fag kan jeg ikke anbefale nok. Underviseren, Dr. David Robie, er den mest engagerede, alvidende underviser på sit felt, du kommer til at møde. Hvad han mangler i forståelse for den danske måde at skrive artikler på, har han til gengæld i viden om det område (hele stillehavets lande fra Kina til New Zealand) du skal lave artikler om. Faget giver dig mulighed for at interviewe og lave artikler om lande, problemer og folk du aldrig havde hørt om før. Vidste du fx at der findes et land der hedder Timor-Leste? Nok ikke.

Public Affairs Reporting: Et se-journalistikken-fra-helikopter niveau fag. Meta, om man vil. Med en fantastisk underviser i Verica Rupar, tidligere krigskorrespondent mm. Får man et indblik i New Zealands journalistik, og får en del teorier bygget på sin journalistiske uddannelse. Meget givende, om end det minder lidt om medieteori som journalister har på 7. Semester.

Socialt:
Vi (mine to medstuderende fra DK samt to fra Finland) kom i en klasse på 25 ”lokale” New Zealændere. Det gav et fedt netværk, og gjorde at vi ikke kun hang ud med andre internationale, som der er en del af.

Bolig:
Jeg valgte at tage imod tilbuddet om at bo på WSA, der ligger tæt på AUT. Når man siger ja til det er det lidt som at være med i et lotteri. Jeg endte med at ”vinde” og fik en fint værelse, men nogle gode gutter. Men mine to medstuderende var slet ikke lige så heldige og havde kæmpe problemer med deres roommates. Jeg anbefaler at man finder noget selv. Tidligere udvekslingsstuderende har allerede givet erfaringer i dette – tjek indlægget fra Jens Hjalte Løgstrup fx

Omkostninger:
New Zealand er dyrt. Mad er dyrt. Rundrejser er dyre, om end billeje af en eller anden årsag ikke koster det store. Jeg var så heldig at få et legat sammen med IJI programmet som gjorde at jeg ikke havde de store økonomiske kvaler.

Hurtige råd:
I en hurtig opsummering kan opholdet gøres op i følgende punkter:

– AUT er et meget moderne og fedt universitet – og det fungerer glimrende
– Auckland har meget lidt kulturelt at byde på – så kom ud i landet
– IJI programmet er hårdt men ekstremt lærerigt og fedt
– Underviserne er i særklasse, mens klassens niveau ikke er (det var min klasses første år med journalistik.)
– New Zealand er dyrt, men klart det hele værd.

Du er velkommen til at kontakte mig på mmbank@mail.dmjx.dk hvis du har yderligere spørgsmål.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *