Cardiff University

Af Rasmus Lindkvist Bendtsen

Cardiff lyder måske ikke som verdens mest eksotiske destination. Og nej, det er det bestemt heller ikke. Hvis man vil have sol og strand, spændende arkitektur eller et rigt kulturliv med mange museer, er Cardiff ikke byen. Men hvis man til gengæld vil have en autentisk oplevelse af det britiske samfund, så er det et fremragende sted. Men inden jeg uddyber dette, er det måske på sin plads lige at få opridset de mest basale fakta om Cardiff.

Den walisiske hovedstad Cardiff er en mellemstor by i Storbritannien med ca. 350.000 indbyggere. Størrelsesmæssigt er det ikke helt forkert at sammenligne Cardiff med Aarhus.

Centralt i byen ligger Cardiff University. Som journaliststuderende er det på fakultetet for journalistik (Cardiff School of Journalism, Media and Cultural Studies – i daglig tale JOMEC), at du som udgangspunkt vil have din daglige gang.

Cardiff University er bestemt et af de mere toneangivende universiteter inden for forskning i journalistik og medier i Storbritannien, og det smitter af på uddannelsesmiljøet på fakultetet. Generelt virker det som om, at der blandt undervisere og studerende er en udpræget faglig stolthed over at komme fra Cardiff University.

De undervisere jeg stiftede bekendtskab med, var generelt også engagerede, vidende og inspirerende. Rammerne for at studere journalistik på Cardiff University fejler bestemt ikke noget.

Der er dog et par ting, man skal være opmærksom på, når man kommer som studerende fra DMJX. For det første er undervisningen markant anderledes. Den er meget teoretisk, og hvis man forventer, at man skal lave journalistik, så bliver man skuffet. Personligt synes jeg, at det var befriende at prøve en mere teoretisk og analytisk tilgang til journalistik, men det er en smagssag.

For det andet; du bliver som udgangspunkt bare smidt ind på de forskellige hold, du har valgt, og det kan godt være lidt af et chok. For hvordan er det lige man skriver et akademisk essay? Og så endda på engelsk. Det er learning by doing, og det kan godt være en skræmmende oplevelse, når man første gang afleverer en skriftlig opgave. Men brug dine klassekammerater, spørg din lærer eller se, om du kan få fat i nogle ældre opgaver, så du kan få en idé om, hvordan man skruer en akademiske opgave sammen. Jeg sad tit med en fornemmelse af, at det jeg lavede, var helt til rotterne, men jeg fik faktisk ganske udmærkede karakterer for mine skriftlige opgaver. Så tag det roligt, det skal nok gå.

Apropos karakterer. Det engelske karaktersystem er væsentligt anderledes og mere komplekst end det danske. Samtidig er det vigtigt, at du finder ud af, hvordan de afsluttende karakterer i dine fag bliver beregnet. Oftest vil de blive beregnet ud fra de skriftlige opgaver, du har lavet i løbet af semestret, samt din tilstedeværelse i timerne. Men gør dig selv den tjeneste at få et overblik over det – det kan godt betale sig i sidste ende.

Nok om universitetet. Lad os snakke lidt om de lidt mere sociale aspekter af turen. Jeg anbefaler, at du venter med at finde bolig, til du kommer til Cardiff. Der er en overflod af studieboliger i byen, så du har råd til at være kræsen. Meld dig eventuelt ind i facebook-gruppen for Erasmus-studerende (søg på Erasmus Cardiff), hvor der tit bliver slået ledige værelser op. Cathays er den bydel, som langt de fleste studerende bor i – hvilket jeg også gjorde – og jeg kan sagtens anbefale det. 80 pct. af bydelens 12.000 indbyggere er studerende, så der findes mange barer og billige indkøbsmuligheder. Kan du ikke finde noget i Cathays, kan Roath også være et alternativ.

Når du leder efter bolig, så sørg for at vægte det sociale (dvs. dine nye flatmates) højt. De vil i høj grad blive en del af din sociale omgangskreds derovre. Så pyt med at dit nye værelse måske ikke er verdens kønneste; det er langt vigtigere at have nogle at hænge ud med, gå i byen med osv.

Hvorfor Cardiff? Som jeg lovede i indledningen, vil jeg kort prøve at ridse det op. Det britiske samfund minder om det danske på 95 pct. af alle punkter. Måske er det også derfor, at de forskelle, der er, træder meget tydeligt frem. Som studerende i Cardiff får du derfor et autentisk indblik i, hvordan det britiske samfund fungerer. Du lærer briterne at kende under huden. Samtidig finder du også ud af, at Storbritannien er mere end bare London. I min tid i Cardiff besøgte jeg både Bristol, Manchester og Liverpool, hvilket klart kan anbefales.

Jeg er virkelig glad for det halve år, jeg havde i Cardiff. At studere i udlandet skærper dine evner på en lang række punkter. Dine faglige og sproglige egenskaber bliver udfordret og udviklet. Men dit møde med nye mennesker og nye kulturer udvikler dig også som menneske. Så tag af sted. Hvis du vil have et indblik i Storbritannien, kan jeg varmt anbefale Cardiff.

Leave a Reply

Your email address will not be published.