AUB, Beirut

Kaotisk, frustrerende – og helt fantastisk

Af Rune Wolfhagen, Beirut

Beirut er en del af Mellemøsten, men det er ikke altid noget, man mærker, når man bor der. For byen er også meget vestlig og minder på nogle punkter mere om en sydeuropæisk havneby. For nogle er det en skuffelse, mens det for andre er trygt og rart. Jeg var selv glad for, at jeg havde muligheden for at vælge alt det ’mellemøstlige kaos’ fra, når jeg ville, og så bare sidde på en café, der kunne have ligget hvor som helst i Europa, og tage en pause fra den til tider frustrerende by.

For Beirut er frustrerende. Der er en grund til, at de lokale (og snart også dig selv) går rundt og siger hayda Lubnan (det her er Libanon) og himler med øjnene, når taxien igen vil have overpris, trafikken forsinker dig i hele og halve timer, bureaukratiet med visum trækker tænder ud, og du igen ikke kan finde vej, fordi vejene ikke har navne, og de folk, du spørger om vej, sender dig i den forkerte retning. Eller når din aircondition ikke virker, vandtanken lækker, og strømmen går, midt i du sidder og laver lektier.

Men det er samtidig frustrerende på en god måde. Tager man til Beirut, får man i dén grad kulturmøde for pengene, og det er, trods alt besværet, det hele værd. Jeg vil ikke selv være foruden den oplevelse, et semester i Beirut har givet mig. Og frustrationerne er i sidste ende en del af den gode oplevelse.

Rent fagligt er AUB, hvad man gør det til. Man kan tage ekstra fag, hvis man vil, og man kan tage graduate-fag frem for undergraduate-fag (som man i udgangspunktet skal tage), hvis man vil hæve niveauet. Det er nemlig ikke særlig højt på undergraduate-niveau. Det betyder ikke, at man ikke lærer noget, det betyder bare, at det, i hvert fald for mit vedkommende, er en ret overkommelig arbejdsbyrde.

Jeg tog tre fag, som er minimumskravet, og det betød, at jeg kun skulle i skole to dage om ugen. Det var jeg vældig glad for, for så var der tid til at lave andre ting ved siden af.

Jeg tog ingen journalistfag, fordi jeg hellere ville benytte muligheden til at lære om regionen, dvs. arabisk historie, politik, kultur osv. AUB har et center for amerikanske studier, som er meget anbefalelsesværdigt. Desværre har centerlederen, Alexander Lubin, ikke nogen fag i efterårssemester 2013; ham har jeg ellers haft to fag med og været rigtig glad for. Derfor kan det stadig anbefales at tage fag på centeret, der fokuserer på amerikansk-mellemøstlige forhold og ofte har spændende gæsteundervisere og fag om f.eks. krigen mod terror.

Socialt er Beirut en nem by at bo i. Min omgangskreds bestod mest af andre udenlandske studerende eller folk, der af den ene eller anden grund boede i byen og arbejdede eller simpelthen nød livet. De libanesiske studerende, jeg havde fag med, var oftest nogle år yngre end jeg selv, fordi de starter tidligere på universitetet. Alt i alt havde vi ikke så meget tilfælles, og det gjorde, at jeg i stedet opsøgte venner ude i byen – eller blandt de øvrige udvekslingsstuderende på AUB.

Og byen er ikke særlig stor, det finder man hurtigt ud af. Man render konstant ind i de samme mennesker, og det er en god grobund for at skabe et socialt liv, når man nu engang kun er der i et halvt år.

Boligmæssigt er det – surprise, surprise – lettere at finde et sted at bo end i Aarhus og København. Vi fandt vores lejlighed ved at gå rundt på gaden og finde opslag med telefonnumre på folk med lejligheder. Der er også en række Facebook-grupper, man kan melde sig ind i, hvor folk slår lejligheder eller værelser op.

Man kan godt forsøge at finde noget på forhånd, men det er på mange måder bedre at vente, til man er landet, for så har man mulighed for at tjekke det, inden man siger ja. For der er masser af hustlere og krejlere, der ser dollartegn, når en vestlig studerende leder efter et sted at bo. Og desværre er priserne ikke så lave, som man skulle tro. Vi gav $500 hver, for hvad der svarer til en treværelses lejlighed.

Endelig kan man også bo på AUB’s campus, men det vil jeg ikke anbefale. Der er en række regler for, hvornår man skal være hjemme, piger og drenge er delt op osv. Man får langt mere ud af opholdet, hvis man bor ude i byen.

Et ophold i Beirut er et eventyr, fra du stiger ind i din første taxi, og byen kræver til tider tålmodighed. Men når man lige er kommet over de første bump på vejen, er det en spændende og vildt fed by at bo i, og det kan klart anbefales at søge dertil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *