Hochschule der Medien, Stuttgart, Tyskland

Af Lene Lyck Festersen, Kommunikation

Om universitet:

Hochschule der Medien i Stuttgart er et ægte mekka for medie-interesserede, og jeg er ked af, at jeg kun er her ét semester. Så kort kan det siges. Universitetet råder over topmoderne faciliteter fra store TV- og filmstudier til lydstudier og avancerede printmaskiner, som man får lov at benytte i løbet af sin studietid, alt afhængig af hvilken BA-linje man følger. Der er rig mulighed for at låne et kamera af skolen, så mit semester stod i praktikkens tegn. Der er UNI-TV og UNI-Radio ved navn Stufe og HoRads, hvor alle må være med. Der er altså unikke muligheder for at få prøvet sine journalistiske evner af på både lyd og videoplan.

For mig var det fedt at være en del af en stor produktion: I faget Studioproduktion TV stablede vi et TV-show på benene fra idéfasen til det store live-transmitterede show nogle måneder senere.

Se i øvrigt den nye imagefilm, hvor alle faciliteterne på skolen er up and running. HdM er virkelig et optimalt medieuniversitet!

https://www.hdm-stuttgart.de/hochschule/imagevideo

Valget mellem undervisning på tysk eller engelsk:

Da jeg valgte at sammensætte fag fra de tyske bachelor-studieretninger frem for et engelsksproget minor-program, kom jeg i en masse forskellige klasser. Det krævede derfor mere at få et socialt liv op at stå, ligesom min arbejdsbyrde var mærkbart større end minor-studerendes. Det skal man være indstillet på. Det meste af min undervisning foregik på tysk, hvilket var svært i starten, men blev betydeligt lettere efter den første måned. Jeg havde eksempelvis fagene Text-Ton-Bild Gestaltung og Studioproduktion TV på tysk. Det havde ikke været muligt at tage disse fag, hvis ikke jeg havde tysk på B2niveau. Jeg valgte at studere på tysk, da jeg er interesseret i audiovisuel formidling, og det var ikke muligt at tage de engelsksprogede versioner, da DMJX og HdM ikke har den aftale.

Praktisk:

Buddyprogrammet og introugerne fungerede supergodt. Jeg fik en ven, som jeg formodentligt vil holde kontakten til i lang tid. Der var rigeligt med middage, museumsbesøg og ”nu hjælper vi dig hen til det rigtige klasselokale”- arrangementer. International afdeling og især Susanne Karcher er desuden behjælpelige med alle problemer, man måtte have angående skole, fag og eksamener.

Stuttgart by:

Knap 40% af befolkningen i Stuttgart kommer fra udlandet, så det er en noget mere spændende og multikulturel by, end jeg lige havde regnet med. Der er masser af grønne områder og udendørs badebassiner, hvilket bliver rigtigt lækkert allerede omkring slut maj. Jeg ankom i marts, og der gik ikke længe, før vi generelt lå 10 grader celcius højere end hjemme i DK. Der er enormt mange ”semester opening partys” og andre arrangementer for studerende, så nattelivet er livligt torsdag, fredag, lørdag. Om søndagen er alt lukket, på nær zoologisk have og biograferne. Her er det meningen, man skal gå i kirke. I Baden-Würrthemberg er der nemlig en noget større tilslutning i kirkerne, end jeg oplever derhjemme.

Transport:

Et semesterkort til al offentlig transport koster 200 euro, hvilket størstedelen af de erasmusstuderende købte lige ved ankomst. Hvis man er glad for at cykle, kan man dog overveje at spare pengene og bruge 30 euro på en brugt cykel.

Livet i Studentenwohnheim:

Jeg havde ikke overskud til at søge noget privat, da der generelt er boligmangel i Stuttgart. Derfor angav jeg ved ansøgning hos Hochschule der Medien, at jeg gerne ville indkvarteres på et kollegie for studerende. Dermed har jeg boet samme sted som de 50 andre erasmusstuderende, jeg blev rystet sammen med i introugerne, hvilket er som at bo i en lille hyggelig erasmus-by. Det er en stor del af oplevelsen, vil jeg mene, så min anbefaling er at sige ja til de 12 kvadratmeter og den fælles rengøring og fest.

Fagbeskrivelse:

Graphic arts (engelsksproget) bød på forelæsning, tegneøvelser i løbet af timen og ugentlige lektier såsom portrættegning. Der var en field trip til zoo, hvilket var interessant. Jeg synes, underviseren Frau Mayer talte lidt for meget. Faget var dog interessant!

Studioproduktion TV (tysksproget) var det bedste fag under mit ophold. Vi fik introduktion til alt udstyret i regi-rummet og fik praktisk erfaringer med store, professionelle studiekameraer. Der opstår desuden en rigtig holdånd, når man sammen med små tyve andre studerende skal finde på et TV-koncept og forberede dette over en periode på knap to måneder, før det til sidst kulminerer i et 60 min langt LIVE-program, som bliver sendt på en af de tyske kanaler. Her er livlige undervisere, der taler som de unge og er uhøjtidelige. Her er folk kreative, sjove og klar til at arbejde for et godt resultat.

Text-Ton-Bild Gestaltung (tysksproget) er et fag, der omhandler hvordan man finder på nye ideer og bruger de dramaturgiske metoder i sin fortælling. Faget bestås gennem fire produktioner (i gruppe på 7-8 personer) hvoraf de to er lydproduktioner og de øvrige video. Således kom vi gennem alle trin fra idé til færdigt produkt og præsentation for holdet. Faget kulminerer med afleveringen af et story board på 25 frames maksimalt, hvori man beskriver sin historie, der skal passe ind under årets valgte ordsprog. I år var dette “Som man sår, så høster man.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *