Udveksling i Beirut på Lebanese American University 

Af Marie Elliot, journaliststuderende  

Kort tid efter første udvekslings-ansøgningsrunde tikker der en mail ind. Jeg har fået en udvekslingsplads i London. Med det samme kan jeg mærke, at det ikke var det, jeg ville. Efterfølgende får jeg et hint om, at der er en ledig plads på LAU i Beirut. Min første tanke er, at Mellemøsten jo er det jeg brænder for, men at det kun kan være tossede personer, der frivilligt tager til Beirut på grund af den kriseramte tilstand. Alligevel er der noget, der vækkes i mig. En lyst til at gå en helt anden retning, opleve en helt ny kultur og komme langt væk fra det, der havde været det normale i mine 23 leveår. Så jeg søger pladsen i Beirut og får den. En beslutning, der viste sig at være den bedste, jeg nogensinde har taget. 

Et par dage før afgang holder jeg en afskedsfest for en masse venner med frygt for, om det nu var den sidste af slagsen. Mine bekymringer for at skulle bo i Mellemøsten i et halvt år var utallige. Jeg var bange for kidnapninger, folk med våben, hvad ekstrem fattigdom gjorde ved mennesker, og om jeg nogensinde ville kunne gå alene rundt i byen. Egentlig nogle rationelle bekymringer, når jeg tænker tilbage på dem med det in mente, at jeg udelukkende havde informationer om Beirut fra nyheder. Sagt med andre ord; udelukkende informationer om eksplosionen, inflationen, protesterne, manglen på benzin og elektricitet, ’happy shootings’ osv. osv. Intet om alt det, der også former Beirut og gør byen til en genial by at studere i.

Den 17. August 2022 lander jeg i Beirut. I chok over den voldsomme varme, men også i chok over hvor grønt og hyggeligt, der var. Ditte og Sidse, mine to veninder, og jeg får en øl på Lunas Village, hvor jeg vil anbefale folk at bo det første stykke tid. Da vi vågner næste morgen, møder vi en by af kontraster. Ødelagte fortov, krakelerede bygninger, hjemløse og skrald på gaden. Alt dette side om side med store, dyre biler, folk i bling’et gear, fancy barer i hyggelige gader og de smukkeste universiteter. 

Vi klarer en morgenmad og må derefter hjem at hvile hovederne ovenpå et væld af indtryk. 

Mine bekymringer om livet i Beirut bliver hurtigt aflivet. Livet i Beirut viser sig fyldt af muligheder og nye oplevelser. Desuden er det meste billigt i Libanon, hvilket gør oplevelser nemme at finansiere. Det betyder, at bjergture, hytteture, byture og restaurantoplevelser nemt kan blive en stor del af opholdet og give dig mulighed for at leve lidt federe, end hvis pengene skulle gå til en dyr lejlighed i en forstad til en storby i Europa, USA eller Canada. Af den grund er det nemt at opbygge nogle stærke fællesskaber med de andre studerende i byen.

Og ja, vi havde det for fedt med diverse oplevelser, men når det er sagt, skal jeg også nævne, at arbejdsbyrden på universiteterne i Beirut er krævende. Her taler jeg både arbejdsbyrden på Lebanese American University og American University of Beirut.

Universitet er amerikansk/libanesisk, hvilket betyder, at undervisningsformen minder meget om gymnasiets. Deltagelsespligt, obligatorisk fremmøde, afleveringer og midterms betød en travl hverdag. 

Jeg gjorde mig selv den tjeneste at vælge et mix af kreative fag og akademiske fag, hvilket lettede min arbejdsbyrde en smule. Så det kan anbefales. Mere end det vil jeg vil ikke gå i dybden med mine fag, men du, der overvejer LAU i Beirut, er mere end velkommen til at kontakte mig, hvis du vil have anbefalinger. 

Overordnet om fagene og skolegangen i Beirut, kan jeg sige, at det er meget spændende og lærerigt at opleve undervisning fra et mellemøstligt perspektiv. Underviserne er typisk dygtige, og mange af de libanesiske elever taler flydende engelsk. Dét i kombination med den heftige arbejdsbyrde kaster dig ind i et undervisningsmiljø, hvor du bliver udfordret og klogere på Mellemøsten, forskellige kulturer, økonomi, religion, mennesker og hvordan verden er sat sammen. 

Overordnet synes jeg, at du, der vil opleve en helt og særdeles anderledes kultur og undervisning, skal overveje Beirut. Et sted, hvor mange forskellige mennesker samles og lever side om side. Derudover et sted, hvor du får udvidet din horisont og lærer, at verden måske ikke er helt, som man gik og forestillede sig. Og til sidst et sted, som i bund og grund giver dig et indblik i Mellemøsten, som ikke udelukkende er centreret omkring konflikter og krig. Noget jeg tror er en vigtig viden at kunne tage med sig videre i sin journalistiske karriere. 

Praktiske informationer:

  • Jeg brugte omkring 30-35.000kr på mit ophold, og jeg sparede ikke på noget. 
  • Man skal medbringe dollars i sin håndbagage (IKKE i sin indtjekkede bagage). 
  • Man kan nemt og problemfrit veksle penge i hver gade i små forretninger eller i exchange-shops, men du skal ikke betale med dit kort nogen steder.
  • Medbring en portable lampe, så du kan se noget, når elektriciteten ryger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *