Tecnológico de Monterrey(TEC), Campus Monterrey, august-december 2021

Af: Mette Marie Rasmussen, JOUR 4. semester

Jeg brugte oplysningerne fra udlandsredaktionen meget, derfor er min klumme fokuseret på de praktiske spørgsmål, jeg selv havde.

Generelt om min udveksling

Mit ophold var præget af Corona, da alt undervisning var online. Jeg var kun på campus to gange i løbet af hele udvekslingen, så det skal man have in mente i min klumme. Det gav en stor fleksibilitet i forhold til at rejse og opleve andre dele af Mexico.

Som udgangspunkt kan jeg kun anbefale et udvekslingsophold. Jeg har haft et stort fagligt udbytte. Det har været så sjovt og spændende, at det næsten har føltes som snyd, at man kunne få ETCS point for det.

Farvel-aften

Praktik-tanker

Før jeg tog afsted, tænkte jeg meget på, hvordan udveksling ville stille mig i forhold til praktik. Et praktikophold viser, at du har noget mod, initiativ og nysgerrighed – til gengæld får du sjældent produktioner med hjem.

Jeg har fået praktikplads på Ambassaden i Mexico City det kommende semester, så i mit tilfælde har udveksling direkte ført til min praktikplads.

Jeg var afsted på fjerde semester, så jeg skulle søge praktik fra Mexico. DMJX hjælper meget, men det er stadigvæk en mundfuld at jonglere logistik, tidsforskelle, eksamener og praktikansøgning. Det er ikke umuligt, men jeg vil anbefale, at man tager udveksling på tredje semester.

Mikko, en finsk udvekslingsstuderende, i et corona-klasselokale

Mexico

Mexico er fortryllende. Fantastisk mad, farver og fest. Alt efter ens interesser er der meget at udforske inden for kultur, kunst, sprog, historie og politik.

Sprog

Spansk hjælper, men er ikke en forudsætning. Hvis man ikke taler spansk, så ender man nemt med andre udlændinge, selvom mange unge mexicanere har et højt engelskniveau. Alle TEC-elever taler fejlfrit engelsk. TEC er et af de dyreste universiteter i Mexico, så de elever du møder fra Mexico, er fra overklassen og meget veluddannede.

TEC udbyder mange fag på engelsk. Så intet/lavt niveau af spansk er ikke et problem i forhold til uddannelsen. De laver en sprogtest, før du starter. Hvis du ikke taler spansk på et tilstrækkeligt niveau, så kan du kun vælge fag på engelsk.

Sikkerhed

Sikkerhed er et lidt svært emne. Personligt følte jeg mig aldrig utryg, samtidig forhørte jeg mig altid hos lokale og gik eksempelvis ikke alene hjem om natten. Jeg vil ikke minimere det faktum, at der er voldelig kriminalitet, fattigdom og så videre. Organiseret kriminalitet, som din mor sikkert er bekymret for, er for det meste centreret omkring enkelte stater. Monterrey og Mexico City er lige så sikre/usikre som store byer i USA.

Chilaquiles er standard morgenmad, spis så meget og så forskelligt som muligt i Mexico

Monterrey

Monterrey er en sikker og rig by. Den er meget amerikaniseret på godt og ondt. Monterrey er fire timer fra grænsen til USA, og det kan man mærke. På grund af Covid blev alle udvekslingsstuderende samlet her, men jeg ville vælge et andet campus, da byen er lidt kedelig i forhold til kultur. TEC har campusser over hele landet. Monterrey er præget af business og store områder med fabrikker. Til gengæld er der fantastiske bjerge og smuk natur lige i baghaven, hvor man både kan klatre, vandre og mountainbike.

Campus er helt vildt og giver journalisthøjskolen baghjul. Inde på campus er der fasaner, rådyr, cykler og cykelstier, swimming pools, wellness-center, stort bibliotek, fitness center, et utal af spisesteder og caféer og generelt gode faciliteter.

Tour på campus: https://www.youtube.com/watch?v=RfXCQt9jGyA&t=237s

Socialt

TEC udbyder en del live-fag. Det er fritidsaktiviteter: Madlavning, fotografering, dans osv. Jeg tog yoga og fotografi, men droppede dem hurtigt, da de var online, og jeg havde travlt nok med mine officielle fag. Live-fag er på spansk, så du skal kunne lidt spansk for at være med.


Der er to private organisationer, der tilbyder sociale arrangementer som ture i området, fester, filmaftener, beerpong turneringer og alt muligt andet specielt rettet mod udvekslingsstuderende. Den ene hedder goodlife.mty på instagram. I introugerne er der smæk på, så man skal ikke være bange for, at man sidder mutters alene i et fremmed land. Der er en masse andre studerende, der også gerne vil møde nye mennesker.

Jeg vil anbefale, at man laver noget uden for universitet og goodlife. Man får en lidt ensidig oplevelse, hvis man kun møder TEC-elever og andre europæerer. Jeg havde taget mine rulleskøjter med, og mødte hurtigt andre skatere i Monterrey. Jeg dansede også salsa og bachata i et kulturhus to gange om ugen. Begge dele var noget af det bedste ved udvekslingen.

Chitze-nitza på Yucatán halvøen. Når du er studerende på en mexicansk institution, kan du komme gratis ind på mange museer og alle arkæologiske seværdigheder

Bolig og økonomi

Man kan få mange tacos og mexicanske øl for ens SU. Alting koster sådan cirka en tredjedel af Danmark – var min tommelfingerregel.

Jeg boede i et airbnb med to andre udvekslingsstuderende, en mexicansk familie og en lille hund. Det var mere fleksibelt, så jeg kunne rejse en del.

Du skal ikke være så stresset over boligsituationen. Du kan altid booke en Airbnb den første måned, så du kan møde nogle, du har lyst til at bo med. Jeg betalte 1300 kr. for værelse og mad om måneden. Vi boede to på et værelse. Man bruger mange penge på Uber i Monterrey, fordi den offentlige transport er dårlig, og byen er stor.

Det lyserøde hus var mit hjem i Monterrey

Fagligt

Jeg kunne vælge mellem mange forskellige fag, selvom jeg kun modtog undervisning på engelsk. Niveauet og indholdet af fagene er ret tilfældigt. Samme fag kan være forskellige med forskellige lærer for eksempel. Det faglige niveau og forventninger svinger meget, og man kan ikke nødvendigvis gennemskue det fra fagbeskrivelserne. Når du først har valgt fagene, så kan du ikke vælge om.

Det faglige niveau er højt i de fleste fag, og med 30 ETCS point har man nok at se til. Holdene på TEC er på maks. 30 elever, så man får et godt forhold til lærerne, der i de fleste tilfælde er tilgængelige 24/7 på whatsapp. Undervisningsformen er meget uformel og dialogbaseret.

Jeg var meget glad for fagene “demokrati og medborgerskab”, der fokuserer på det politiske system og historie, samt hvordan man kan opbygge demokratiforståelse og medborgerskab i et ungt demokrati med store udfordringer, og faget “Introduktion til mexicansk kultur”, som gennemgår mexicansk kultur, kunst og historie.

Så havde jeg spansk. Det er helt almindelig sprogundervisning, som man kan få ETCS-point for.

Så tog jeg nogle chancer med fag som “web development” og “advanced digital representation”. Begge fag krævede meget arbejde, da underviserne forventede, at man havde kendskab til fagene i forvejen. Jeg lærte meget, men brugte også ekstremt mange ressourcer på at hænge i.

Jeg havde et indtryk fra tidligere udvekslingsstuderende, at det faglige niveau var lavt, men det var ikke min oplevelse. Jeg brugte meget tid på studierne under hele opholdet. Det kommer an på hvilke fag, du vælger.

DMJX forhåndsgodkender mange fag, så man har muligheder for at fordybe sig i nogle nye ting uden for ens faglige comfort zone. Til gengæld er der ikke nogen direkte journalistiske fag, da TEC’s primære fokus er business.

Den permanente er en dejlig strand, meeen… (Zipolite i Oaxaca)

Praktisk

Mexico tildeler alle et 180 dages visumfrit ophold, så du får ingen problemer i forhold til visa og visa-ansøgning.

Hele processen før opstart virker lidt kaotisk, men mit bedste råd er tålmodighed. TEC holder dig i hånden, men de er lidt længe om at komme i gang. Ellers skal du tage fat i den internationale afdeling på TEC, som også er gode til at hjælpe.

Que te vaya bien,

Mette Marie Rasmussen

Du må gerne skrive, hvis du har spørgsmål: memara@dmjx.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *