HDK-Valand i Göteborg

Af: Tilde Døssing Tornbjerg

Mit navn er Tilde, og til dagligt studerer jeg fotojournalistik på DMJX i Aarhus. På mit udvekslingsophold i Sverige har jeg taget del i HDK-Valands bachelorprogram i kunstnerligt fotografi, hvor jeg har fået rig mulighed for at udfolde mig rent fotografisk i et halvt år, da det er det eneste man undervises i (der er flere fag, men de forholder sig alle til fotografiet.)

Jeg har nærmest kun positive ting at sige om opholdet, som jeg tænker kunne være relevant for særligt fotojournaliststuderende. Skolen i sig selv var egentligt grund nok for mig til at tage herop. Det er et kunstakademi, så det er noget helt andet end DMJX, men det har været rigtig dejligt at få andre perspektiver på, hvordan man kan tænke fotografi. Skolen ligger centralt i Göteborg i en fin gammel bygning og har alle værksteder man kunne drømme om. Sort/hvid og farvemørkekammer, skæreværksted, træværksted, scannere, og store digitale printere – derudover har min sin egen atelierplads som man deler med de andre fotografistuderende. Der findes to gallerier i skolens gård som man også har mulighed for at udstille i, og i det hele taget er der mange muligheder for at udforske sit eget fotografi på en ny måde, hvilket har været en kæmpe gave at få, her inden at jeg skal i praktik.

På skolen har man et hovedfag som er mere praktisk fotografi og så et sekundært fag der er mere teoretisk, derudover vælger man et valgfag, hvor jeg valgte at have essäfilm, som jeg varmt kan anbefale, hvis man er interesseret i kunstfilm. Der er ikke meget skemalagt undervisning, da man er rimeligt selvkørende, men folk der går på skolen, vil det virkeligt gerne, så man er meget på skolen og arbejder og sparrer med hinanden. I det hele taget vil jeg sige, at hvis man tager på Valand, skal man have en vis form for motivation for at tage tingene i egen hånd, og også have lysten til at arbejde meget selvstændigt.

Svenskerne er generelt søde og imødekommende og sproget lærer man hurtigt. Alt undervisning foregår på svensk, men der er mange norske og danske elever, så det hele bliver en fin blanding. Og selvom Sverige ligger så tæt på Danmark og kulturforskellene ikke har været kæmpe store, har jeg alligevel lært så meget af at bo i et andet land og lære en anden kultur at kende. Göteborg er Sveriges andenstørste by, men selvom der er mange mennesker, er der meget stille og roligt. Der er enormt meget fin natur – både inde i byen, men også hvis man tager sporvognen ud til skærgården.

Jeg fik tildelt bolig af udvekslingskoordinatoren på Göteborgs Universitet, hvor man kunne vælge mellem lidt forskelligt. Boligerne hedder SGS Studentbostäder og nogle er mere kollegieagtige end andre. Prislejet, hvor jeg boede, er omkring 3800 danske kr, så det er ikke billigt men okay. Jeg boede i en etværelseslejlighed i Elisedal, og det var helt fint – 7 minutter i sporvogn til skolen (der er i centrum), og ellers en halv times gang. Jeg havde eget køkken og bad og skulle ikke dele det med nogen, hvilket var dejligt. Selve lejligheden er dog en del af to kollegiehuse, men jeg mærkede ikke meget til de andre. Der findes kun møbler i lejlighederne, når man flytter ind, så alt sengelinned og køkkenting osv må man selv ud at finde, men der ligger en Ikea ikke så langt væk. Generelt kan jeg sige, at det var fint at bo der, men ikke noget at råbe hurra for.

Alt i alt har jeg virkeligt været glad for mit ophold. Jeg føler jeg udviklet mig enormt meget, og at det har været fantastisk at kunne dyrke fotografi fra jeg stod op om morgenen til jeg gik i seng om aftenen i et halvt år, samtidigt med at jeg har lært nogle rigtig dejlige mennesker at kende. Så en kæmpe anbefaling til Valand og Göteborg herfra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *