Hogeschool van Amsterdam/Amsterdam University of Applied Sciences, Holland

Af Anders Damkjær, Kommunikation

Hej đź‘‹

Også for mig kom corona til at spille en stor rolle for mit udvekslingsophold, desværre. Jeg nåede næsten kun lige at lande i Amsterdam, før jeg igen røg hjem til Danmark. Sådan føles det i hvert fald. Det blev dog til seks uger, som jeg vil prøve at give lidt videre omkring – hvis du overvejer Amsterdam, eller ikke rigtig har tænkt på udveksling endnu. For det burde du!

Hvorfor Amsterdam?

Amsterdam, havde jeg hørt, mindede meget om København, hvorfor det var et lidt sikkert valg. Det er nemt at fare vild i Amsterdam, og det er en by med fart på. Nogle områder i byen bliver selvsagt overrendt, men det er en rigtig hyggelig by. Man føler sig hjemme, selvom man er på udebane – og så ligger den kun en lille times flyvetur væk fra Danmark og med nem adgang til andre europæiske byer, hvis man vil på weekendtur (og besøge andre udvekslingsstuderende).

Bolig?

Søg igennem universitetet, selvom det til at starte med kan virke dyrt. Amsterdam er en svær by at finde bolig i, og det er rart at have på plads hurtigst muligt. Når du skal søge bolig, så skal du være hurtig, da der kun er et lille vindue og en stor efterspørgsel.

Jeg fandt bolig igennem De Key og boede i komplekset ude i Zuiderzeeweg (prøv ikke at udtale det til at starte med, bare vis en hollænder det på skrift!). Jeg boede en i en lejlighed på 24 m2 med eget køkken, toilet og bad og betalte 600 euro om måneden.

Jeg boede omkring 15 minutter fra centrum, som kunne nĂĄs med enten cykel eller metro.

Der er ikke de store indkøbsmuligheder samtidig med, at der i komplekset ikke arrangeres noget socialt, hvorfor du selv skal være opsøgende.

Det faglige

Semesteret på HvA er opdelt i to blokke, hvor jeg kun gennemførte første blok. Som international studerende kan man vælge mellem tre ’studieprogramspakker’, og jeg valgte ’Global Trendwatching’, som bestod af følgende fag:

Trend Bootcamp (1. blok)

Trend Lab I (1. blok)

Trend Future Scenarios (1. blok)

Trend Project 1 (1. blok)

Trend Lab II (2. blok)

Trend Innovation (2. blok)

Trend Research (2. blok)

Trend Project II (2. blok)

Bildung (gennem hele semesteret)

Fagene varierer i ECTS-point, men giver tilsammen de 30 point, du behøver for semesteret. Fagene kører på samme tid i løbet af blokken, så det er med at holde tungen lige i munden, men en opgave er sjældent individuel, så du kan spare med andre og dele arbejdet imellem jer.

Undervisningen er meget klasse-, gruppe-, og parbaseret med undervisere, som er gode til engelsk. Lærerne, som planlægger undervisningen, gør meget ud af at indgå partnerskaber med virksomheder, og man samarbejder derfor med bl.a. trendwatching.com, man har en studietur til Berlin (hvis ellers coronaen tillod!) og man skriver større opgaver for virksomheder. På dette semester var det Porsche Digital og Philips.

Global Trendwatching er spændende og ligger lidt væk fra kommunikationsuddannelsen, hvilket du skal være forberedt på, men ikke skræmt af!

På HvA går de meget op i det sociale, og det fokuseres der meget på i de indledende uger. Du bliver som sagt en del af én klasse og lærer dine klassekammerater godt at kende og ser kulturforskelle, der er meget givende. Man tager typisk ned på Fest (universitetets bar) efter dagens undervisning, og vi havde i den første uge også en fælles madaften, hvor man i grupper skulle lave retter fra de forskellige nationaliteter.

Nice to know:

Amsterdam er, selvfølgelig, en cykelby. Og cykler kommer først, så kig dig en ekstra gang over skulderen, når du bevæger dig rundt i byen. Det første, du bør anskaffe dig, er derfor også en cykel. Så kan du nemt komme rundt. Der er flere muligheder – leje igennem Swapfiets, eller købe en brugt (over Facebook fx) og så selv sælge den, når udvekslingen slutter.

Du skal hurtigst muligt få oprettet en hollandsk bankkonto. Fordi Albert Heijn, den største supermarkedskæde i Holland, tager ikke imod Mastercard eller VISA – og det samme gælder for leje af cykler. Også her vil de havde et bevis for, at du er registreret i landet, men det kan heldigvis hurtigt løses. Jeg brugte ING, og dem kan jeg anbefale!

Vejret er meget dansk i starten af foråret, mens det nu her (i maj/juni) er godt varmt. Det ved jeg så ikke så meget om, men den skulle være god nok.

Pak derfor til lidt af hvert – og glæd dig i det hele taget, hvis du allerede har bestemt dig for Amsterdam. Det er en fed by!

Hvis du har nogen spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Min mail er: anbeda@dmjx.dk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *