På trods af corona gav Rumænien nogle helt fantastiske oplevelser – og derfor skal du også afsted

Af: Cecilie Bisgaard

Mit udvekslingsophold blev ikke helt, som jeg havde håbet på. Fire uger blev det til. Fire uger nåede jeg at bo i Rumænien, før corona-krisen fik sat en stopper for det hele.

Men det skal ikke stoppe mig i at opfordre dig til at tage af sted. For selvfølgelig skal du det. Hvis du læser det her, så er det, fordi du allerede overvejer at tage af sted. Og jeg vil bare sige til dig, at du skal gøre det. Og du skal helt sikkert vælge Rumænien og Cluj-Napoca.

Jeg valgte Cluj mest på grund af ”alt det andet”. Altså jeg var lidt ligeglad med fagene (det skulle nok komme, jeg skulle nok finde ud af et eller andet). Det, jeg virkelig gik efter, var oplevelser. Og det har jeg i den grad fået. Også selvom fire uger ikke er lang tid.

Ikke langt fra Cluj ligger der nogle fantastiske bjergområder, og der er en masse internationale hikinggrup­per på Facebook, hvis man har lyst til at prøve det af. Jeg prøvede det selv af, og det var en spændende oplevelse, men jeg gør det aldrig igen. Sådan noget kan min krop slet ikke holde til ahahha.

Derudover er Cluj i sig selv bare en helt fantastisk by. Der er et fantastisk studiemiljø med en hel masse internationale studerende. Hele byen vrimler med dem, så der er god chance for at møde nye, spændende mennesker. Der er også rigtig mange ting at opleve i byen. Der er en masse kirker og museer (og hvis man kan lide den slags, er der mange interessante steder at udforske). Det er heller ikke dyrt at leje en bil, så det er utroligt nemt at komme til at udforske hele Transsylvanien (Cluj-Napoca er Transsylvaniens hovedby). Det er en af de største skuffelser ved det fire uger lange udvekslingsophold: Jeg nåede ikke at se Draculas slot.

En væsentlig detalje at nævne i forlængelse af dette er, at det er gratis at køre i tog i Rumænien, når man er studerende. Leveomkostningerne er også kun omkring en tredjedel af, hvad de er i Danmark. Og hvis man samtidig vælger at bo på de kollegieværelser, som skolen stiller til rådighed, så kan man leve utroligt billigt. Kollegieværelset kan lejes til den nette sum af 250 kroner om måneden. Og derfor har man råd til rigtig mange oplevelser.

Man bor to og to sammen på kollegieværelserne. Selv skulle jeg lige vænne mig til det, men heldigvis var min roomie den sødeste pige, som jeg er rigtig ked af, at jeg ikke nåede at lære bedre at kende. Hun var derudover også rumæner, så hun har været en stor hjælp i forhold til at lære sproget og landet (skikke, kultur og så videre) bedre at kende. At skulle bo fire måneder sammen med hende ville ikke have været et problem. Og hvis vi var blevet træt af hinanden, så er der jo heldigvis råd til at bo på hotel en weekend hæhæ.

Og en anden bemærkning: Cluj-Napoca er Rumæniens næststørste by. Det betyder, at der hele tiden er et væld af arrangementer, man kan opleve. Jeg nåede blandt andet at være tilskuer til et hundeshow. Og jeg er altså ikke en freak, der normalt bruger min tid på hundeshows. Vi kom bare forbi og blev enige om, at det kunne være for grineren at tage derind, bare fordi vi så kunne sige, at vi havde været til et rumænsk hundeshow.

Og nu til det kedelige: det faglige. Eller. I virkeligheden er det jo ikke kedeligt. Jeg synes bare, det andet er vigtigere at fortælle om. Men altså. Der er mulighed for at tage deciderede journalistfag, da der er en linje på universitetet, der hedder ”Journalistik”. Men skal man have et ordentligt udbytte fagene, vil jeg råde dig til at tage 3. års-fag. Ellers er der på samme fakultet fag i politisk videnskab. Jeg havde selv to fag på den linje, og det vil jeg klart anbefale. Det kan være utroligt spændende, og her har du virkelig mulighed for at lære noget, som du ellers aldrig ville have lært. Det er også tilladt at tage op til to fag på et andet fakultet. Så hvis du har en særlig interesse i biologi, geografi eller noget helt tredje, så er der mulighed for at udforske det (hvis DMJX altså godkender det). Jeg vil også anbefale dig at tage undervisning i rumænsk. Det bliver ikke godkendt af skolen, så du behøver ikke gå til eksamen. Men det giver bare en rigtig god viden og indsigt. Specielt hvis du har planer om at udforske de små byer. Det er ikke sikkert, der er menukort på engelsk. Men dermed ikke sagt, at du ikke kan kommunikere med rumænerne. Mange er rigtigt dygtige til engelsk. Og her tænker jeg ikke kun på de unge mennesker.

Nå, jeg tror, jeg fik det hele med. Men hvis du har spørgsmål om Cluj, universitetet eller noget helt tredje, kan du skrive til mig på mail: cecilie@fampetersen.dk.

God tur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *