University of Hong Kong, Hong Kong

Af Sarah Fisker Henriksen

Hong Kong blev ret tilfældigt destinationen for mit udvekslingsophold. Jeg vidste intet om Asien, og jeg skulle lige kigge på et kort for at sikre, at ”Hong Kong ligger i Kina, ikke?”. Men der gik ikke mange dage, før jeg glædede mig oprigtigt meget til at komme afsted til kystbyen, og da jeg først landede, var jeg solgt.

Hong Kong er en pulserende millionby, et finanscentrum og bærer også kælenavnet Asiens New York. Men det er også smukke, hvide strande, bjerge, kæmpe grønne områder og traditionelle kinesiske madmarkeder.

Den ene dag synger man karaoke til kl. 6 om morgenen, og den anden sover man i telt på stranden langt inde i en nationalpark. Man kan ikke undgå at blive helt forelsket i byen.

BOLIG

Jeg boede i en lejlighed i en faldefærdig bygning i området Sai Ying Pun (én kilometer fra universitetet) på Hong Kong Island sammen med fem andre piger, og de blev mine bedste venner under opholdet. Bygningen var udlejet af universitetet, men skulle rives ned (med god grund) i starten af 2020. Hvis du vil have komfort, moderne faciliteter og fælles aktiviteter, skal du søge om at komme til at bo på et kollegium. Jeg vil især opfordre til at søge ind på Chi Sun-kollegiet, hvor mange af mine venner boede. De fik et helt unikt sammenhold. Til gengæld er der langt mere frihed i lejlighederne, hvor jeg boede (University-rented Off-campus Housing). Ingen curfews, du kan (men må i teorien ikke) have overnattende gæster og holde forfester på værelserne. Måske laver universitetet et nyt sådant tilbud efter nedrivelsen af den bygning, jeg boede i.

FAG

Jeg valgte mine fag, så mine timer lå mandag, tirsdag og onsdag, så jeg kunne rejse på forlængede weekendture og undgå tømmermænd til forelæsninger. (Om onsdagen er der hestevæddeløb og Ladies Night på barerne)

Jeg valgte også fag, hvor der ikke var eksamener, men kun en afsluttende skriftlig opgave. På den måde kunne jeg rejse i hele december.

Det lyder jo alt sammen godt, men i starten var det en panisk proces at få skemaet til at gå op.
Der er en to-ugers periode – Add and Drop – hvor man kan tage til undervisning i forskellige fag for at mærke niveauet og underviseren, og så kan du skrive dig op til fagene. Men der skal man altså være hurtig, før holdene fyldes op! Journalistafdelingen på HKU har en tutor, der hjalp os DMJX’ere i starten, og hun var meget behjælpelig, hvis der var et fag, man ikke kunne få – så tag endelig fat i dem, hvis du har brug for hjælp!

Du skal mindst vælge to journalistiske fag, så det gjorde jeg, men derefter er det bare med at være kreativ og vælge nogle fag, man aldrig vil kunne vælge på Journalisthøjskolen.   

Public Affairs Reporting

Mit absolut mest krævende fag på semesteret, men også et af de mest lærerige. Vi skulle lære at opstøve samfundsrelevante nyheder ved især at lede i ’public records’, altså offentligt tilgængeligt materiale fra regeringen, byrådet og andre organisationer. Det kunne godt blive en smule tungt til tider, men det var på en måde rart at komme ’back to basics’ og helt ind i kernejournalistikken. Vi lærte en masse om det politiske system i Hong Kong, og faget var meget praktisk. Vi skulle både ud og interviewe Hong Kong-beboere og politikere.

Vores underviser, Chan Pui-King, var en lille, benhård kvinde, der havde over 20 års erfaring i branchen. Hun var en vildt god underviser, snakkede godt engelsk, dog med en tydelig accent, og hun kom altid meget forberedt til timerne.

Introduction to Photography

Et rigtigt hyggeligt og ikke særlig krævende fag. Underviseren Adrian James Libunao var ung, sjov og dygtig. Man lærer en masse teknisk omkring et spejlrefleks kamera, og så er det et meget praktisk fag, hvor man får lov til at komme ud og tage billeder. Vi var både i fotostudie og ude i byen og lave ’street photography’.

Religion, Gender, and Sexuality

Det var et meget spændende fag med en utrolig kompetent underviser i form af amerikanske Dr. Stacilee Ford. Der var en stor mængde læsning, men til holdundervisningen var der gode debatter og erfaringsudvekslinger.

Metamorphoses: Tales of Transformation

Det var lidt et joker-fag, men jeg endte med at blive ret glad for det. Vi diskuterede transformationer i litteratur og film, deriblandt uddrag af vampyrhistorier, filmklip fra Frankenstein og Dracula, og så brugte vi rigtig meget tid på den gamle romer Ovids værk ’Metamorphoses’, som vi bl.a. diskuterede i henhold til #MeToo.

Faget bestod af forelæsninger og tutorials, hvor man er et mindre hold på 20, der diskuterer ugens læsning. Niveauet var ikke specielt højt, lidt a la Engelsk A på gymnasiet.

REJSER

Jeg havde aldrig været i Asien før mit udvekslingsophold, men jeg vendte hjem til Danmark med passtempler fra Hong Kong, Sydkorea, Malaysia, Indonesien, Singapore, Japan, Filippinerne og Thailand. Der er masser at opleve i Hong Kong, men det ligger så centralt i Asien, at der er kort afstand og billige flybilletter til mange fantastiske destinationer i Asien, så hvis budgettet rækker, er det bare med at komme afsted! Det gav mig et langt mere nuanceret indblik i en verdensdel, man ikke helt forstår, før man har været der. Halvvejs inde i semesteret er der ”Reading week”, og det er en oplagt mulighed for at tage ud at rejse i godt 10 dage, hvis man er godt med i skolen. Jeg valgte også at rejse henover julen og nytår.

INDEN DU FORLADER HONG KONG…

… skal du:

Hike Dragon’s Back, Lions Rock og Suicide Cliff.

Sippe til drinks i verdens højeste skybar, Ozone.

Tage på Ladies Market og købe spisepinde, fake Fjällräven-tasker og souvenirs til din familie.

Spise Michelin-dumplings (det er ikke særlig dyrt).

Tage til hestevæddeløb og spille 50 Hong Kong dollars på hesten med det flotteste navn

Synge karaoke med dine venner i jeres eget private karaoke-rum

Tage til Ladies Night i Wan Chai (hver onsdag)

Jeg kunne skrive en liste med 100 punkter, så hvis du vil vide mere om Hong Kong og studielivet, skal du bare tage fat på mig på sarahfisker@hotmail.com eller finde mig på Facebook.

Til sidst er der bare at sige – tag afsted! Det bliver det mest fantastiske halve år af dit liv!

Leave a Reply

Your email address will not be published.