Sydkorea, Kyung Hee University

Af: Naja Schyberg Petersen

Til dem som skulle være bekymret over at rejse og bo i Sydkorea på grund af deres nordlige naboer: hele verden har deres blik mod Nordkorea, og hvad end de fortager sig. I skal derfor ikke lade det komme imellem jer og en oplevelse for livet i Sydkorea.

Kyung Hee University

Universitetet er inddelt i to campusser: ét i Seoul og ét udenfor. Campusset i Seoul var, hvor jeg studerede. Vær derfor obs på, at I ikke forveksler dem.

Jeg kunne ikke få de fag, jeg oprindeligt troede, jeg kunne få, og jeg fik heller ikke de fag, jeg næst ville have, fordi der var så meget rift om pladserne, og at fagene blev åbnet op for midt om natten dansk tid, hvilket jeg ikke havde taget højde for.

Jeg havde tre fag på universitetet: ‘Selected Topics of Sociology’, ‘Sociology of Gender’ og ‘Understanding of the Korean Society’. Derudover tog jeg Videskabsteori og havde Medieteori. De danske fag var langt sværere og mere tidskrævende end de koreanske fag. Vær derfor opmærksom på ikke at vælge for mange koreanske fag, hvis du også vil have et liv og opleve landet.

Mandag og onsdag havde jeg ‘Understanding of the Korean Society’ fra kl. 10:30 til 11:45 og ‘Sciology of Gender’ fra kl. 15:00 til 16:15. Tirsdag og torsdag havde jeg ‘Selected Topics of Sociology’ fra kl. 15:00 til 16:15. Fredag havde jeg fri. Tiden før, mellem og efter mine fag gik for det meste med at lave øvelser og læse pensum for Videnskabsteori og Medieteori og så naturligvis fritid og oplevelser.

Fagene på Kyung Hee var meget gammeldags og dateret i teori og undervisnings form. Undervisningen foregik i mindre klasselokaler, hvor professoren talte ud fra en powerpoint. Der er ikke tradition for mundtlighed, eller at man stiller spørgsmål undervejs, som nogle professorer vil blive fornærmet over. Mundtlighed flyder en meget lille del, som der derfor ikke lægges særlig stor vægt på i éns karakterer, men nogle professorer sætter pris på, hvis man alligevel deltager mundtligt i undervisningen.

Det koreanske samfund og kultur

Samfundet er meget traditionelt, patriakalsk, konservativt og hierakisk. Som udlænding mærker man det kun i nogen grad, da de til en hvis grad har forståelse for, at man ikke kender alle deres skikke og normer. Det er dog yderst vigtigt at vide, at de har et andet syn på høflighed og respekt over for fremmede, venner og familie – særligt over for ældre. Ældre “har første ret” i stort set alle aspekter, hvilket er en del af konfusianisme, hvorfor de ældre ofte kan virke uhøflige og uvenlige.

De har også forskellige måder at diskriminere på – eksempelvis forbinder de tatoveringer med kriminalitet, og kvinder skal helst ikke ryge. Hvis de vil gøre det i offentligheden, skal det ske steder, hvor de ikke nemt bliver opdaget, da dette kan føre til ubehagelige sammenstød med mænd og ældre personer. 

Koreanernes generelle måde at opføre sig på handler i stor grad om ikke at sætte deres egne behov først, fornærme andre eller såre andres følelser. Det kan virke mystisk i forhold til, hvad jeg har beskrevet ovenfor, men sådan er nuancerne i Sydkorea, hvilket er med til at gøre det til et interessant og spændende land at lære at kende. 

Sikkerhed

På trods af de senere års eskaleringer så er Sydkorea et markant mere sikkert land end de fleste andre. Der er lav kriminalitet sammenlignet med mange lande, og det er ikke unormalt for folk at efterlade deres tasker uden opsyn på skoler, caféer, restauranter osv. fordi der for dem at se ikke er nogen sandsynlighed for, at det vil blive stjålet. Koreanerne er selv meget stolte af sikkerheden i deres land, og det gør de gerne én opmærksom på.

Gode råd

Kom til landet med et åbent sind og en vilje til at tilpasse dig, så meget som muligt. Du skal naturligvis ikke gå imod dig selv og dine principper, men vær opmærksom på, at det ikke er vigtigt i Sydkorea at have ret men at nå til fred og enighed. Værn dig derfor diplomati, tålmodighed og gør altid et ekstra forsøg for at forstå koranernes måde at tænke og reagere på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *