Hogeschool Utrecht, Holland

Af Emma Brogaard Frandsen

Kommunikationsstuderende på 5. semester, DMJX Aarhus

Kære medstuderende

Den her klumme bliver med fokus på praktiske spørgsmål, jeg selv stod med, da jeg havde besluttet mig for at læse på HU. Jeg har her forsøgt at samle svarene på ét sted for at gøre det lettere for dig. Hvis du gerne vil vide mere om Holland, muligheder for at rejse, madoplevelser osv., må du meget gerne skrive til mig – ellers har jeg læst et par dejlige klummer her på sitet om samme.

Før optagelse

Hvordan går man i skole på HU?

HU ligger i Science Park Utrecht, som er et enormt campus med tusindvis af studerende fra hele verden. På HU er et semester delt op i to blokke – blok A og B i efteråret og blok C og D i foråret. Hver blok er opdelt i 10 uger. Uge 1-7 er undervisning, uge 8 er eksamenslæsning, uge 9 er eksamensuge og uge 10 er en ferie. Undervisningen er delt op i lectures (teori) og tutorials (workshop). På HU kan du vælge mellem mange forskellige fag. Det betyder også, at du ikke er knyttet til en fast klasse, men at du rykker rundt på flere hold, hvor du arbejder sammen med forskellige grupper. Jeg studerer en minor i Media Psychology, som hører under programmet Creative Business. Jeg har følgende fag:

Mass media and mass persuasion

Cognitive psychology of the media

Psychological effects of the media

Cyberpsychology

Psychology of news framing

Psychology of social media

Du kan læse mere om fagene på HU’s hjemmeside under deres udvekslingsprogrammer, hvor du også kan læse om muligheden for at kombinere fag fra Creative Business og Media Psychology.

Hvordan er Utrecht?

Utrecht er en dejlig by, som minder om Aarhus. Byen har smukke gader og stræder med uendelige muligheder for shopping, hyggelige cafeer og lækre restauranter. Gennem Utrecht snor sig flotte kanaler, og der er rig mulighed for at udforske dem helt tæt via kano, kajak, paddleboard og lign. Utrecht har en fantastisk placering i midten af Holland, der gør det let tilgængeligt for den rejselystne at besøge flere af landets smukke byer. Der er under en halv time til Amsterdam med tog.

Efter optagelse

Bolig

Det er meget vanskeligt at finde en bolig i Utrecht på egen hånd, og derfor vil jeg på det kraftigste råde dig til at få en bolig gennem SSH (Student Housing). Du modtager mails med information, der er nemt at forholde sig til. Du skal sidde klar, når SSH åbner for reservation af værelser, for de forsvinder vanvittigt hurtigt. Jeg bor i bygningen Johanna, som ligger på campus (bygningen på billedet). Jeg har mit eget værelse, men deler bad, toiletter og køkken med fem andre udvekslingsstuderende. Pythagoraslaan ligger et par kilometer fra skolen. Her er man 12 i en enhed, hvor man enten har eget værelse eller deler med en roomie. Cambridgelaan giver også både mulighed for at bo alene eller med en roomie og ligger også på campus.

Ankommet

Transport

Holland er flad som en pandekage, og derfor cykler hollænderne til alt. Nogle vælger at købe en brugt cykel hos en cykelhandler, når de ankommer. Det kan du fint gøre, men husk at købe en stor og kraftig lås – der er enormt mange cykeltyve på spil. Man kan også leje en cykel, hvor selskabet er til rådighed alle ugens dage til at fikse den, hvis noget ikke fungerer. Jeg har lejet cykel hos Cheapassbikes.nl, hvor jeg giver 75 kr. om måneden. Jeg vil anbefale dig at leje din cykel hos Swapfiets, da de er en tand mere professionelle.

Hollands offentlige transport er fantastisk. Der kører toge, busser og letbaner døgnet rundt – og til tiden. Holland bruger et rejsekort, der virker til alle køretøjer. Det hedder et OV-chipkaart. HU har udviklet et særligt et til udvekslingsstuderende, som de kalder et ISIC Mobility Card. Det vil jeg anbefale dig at skaffe, når du ankommer. Det virker nøjagtigt som et rejsekort, og pengene bliver trukket fra din konto den 1. i måneden, så du behøver ikke at tanke det op.

Sociale tilbud: Erasmus Student Network + Buddy Go Dutch

Jeg meldte mig med det samme ind i ESN, som er et socialt netværk med rødder i Erasmus. De organiserer fester, aktiviteter, heldagsture, udflugter til udlandet, sportsarrangementer osv. Du kan købe et ESN-kort til ca. 5 euro, som giver dig adgang til alle disse events og en masse øvrige rabatter. I starten af september afholder de en slags ’rus-uge’, hvor du også møder udvekslingsstuderende fra andre universiteter i Utrecht. Jeg har fået mine tætteste venner hernede gennem ESN.

Hvis du gerne vil komme tættere på hollænderne, kan du med fordel tilmelde dig Buddy Go Dutch. Her bliver du teamet op med en hollandsk buddy, som du kan udforske byen eller landet med. I bliver matchet efter fælles interesser og forventninger til jeres relation.

Jeg håber, du har fået svar på dine praktiske spørgsmål til dit ophold i Utrecht. Jeg runder af med en kort Q&A, men hvis du fortsat er i tvivl om noget, må du endelig kontakte mig på embrfr@dmjx.dk. Jeg vil rigtig gerne hjælpe med alt, hvad jeg kan – også spørgsmål til det sociale, rejser, praktiksøgning fra udlandet osv. Held og lykke og god fornøjelse til dig.

Kh Emma

Q&A

Har du oprettet en hollandsk bankkonto?

  • Nej, det er ikke nødvendigt, du kan bruge dit visa næsten overalt. Jeg hævede dog en sum euro hjemmefra for en sikkerheds skyld.

Har du købt en hollandsk sygeforsikring?

  • Nej, jeg har haft det blå og gule sygesikring med mig, og så har jeg tegnet en rejseforsikring, der dækker et studieophold på fem måneder i Europa.

Har du købt bøger til studiet?

  • Ja, jeg har købt to. Jeg modtog en mail, hvori der stod, jeg skulle anskaffe mig dem. Det resterende materiale har været online.

Hvordan fik du et BSN-nummer?

  • Når man skal opholde sig i Holland i mere end tre måneder, skal man have et BSN-nummer (et slags borgernummer). Du modtager en mail om, hvordan du bestiller tid og møder op på kommunen efter din ankomst. Her får du et papir med et nummer. Det afmelder du igen, når du skal hjem ved at møde op samme sted.

Kan man få legater?

  • Du får et legat fra Erasmus, såfremt du udfylder de nødvendige papirer. Du får udbetalt 80% inden dit ophold og 20% efter. Jeg har desuden modtaget et legat fra Nordeafonden.

Skal man tage en sprogtest?

  • Du skal tage en online engelsktest for at få et legat fra Erasmus, så dermed får du papirer på dit engelskniveau. Testen er gratis og skal tages igen ved opholdets afslutning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.