Carleton, Ottawa, Canada

Af August Merved, kommunikatør 

Canadas capital University

Jeg havde et fantastisk semester på Carleton University både fagligt og socialt. Canada er et skønt land at rejse i, canadierne er super søde og de andre udvekslingsstuderende var med til at gøre det hele til en uforglemmelig oplevelse.

 

Det canadiske vejr

Det første jeg tænkte, da jeg fik at vide, at jeg skulle på udveksling til Canada var, at “det nok blev rimelig koldt, når nu jeg skulle afsted i januar” – hvilket ikke var helt forkert antaget. Min første skoledag var temperaturen på -18 grader, og med en mængde sne, der var vildere end noget andet, jeg havde set før. Men frygt ej! – der er et kæmpestort tunnelsystem under campus, så man faktisk ikke behøver at gå udenfor overhovedet på de dage, hvor frosten virkelig bider.

Er man glad for at kælke, stå på skøjter, ski, snemandsbygning og ‘snowshoeing’ – så er man (som jeg) landet det rette sted. Mit råd er ikke at lade sig skræmme af de lave temperaturer, da de nemlig skifter hurtigt. Canadierne plejer at sige, at de ikke har noget forår, da det går direkte fra vinter til varm sommer. Nogle gange var en halv meters sne eksempelvis forsvundet natten over… Men for en sikkerheds skyld, så husk et par gode vanter de første par uger!

 

Livet på campus

Jeg havde valgt at bo på campus, da jeg var blevet fortalt, at det var den nemmeste måde at møde de andre udvekslingsstuderende på.

Hvis du har prøvet at gå på højskole eller efterskole, vil jeg sige at det på en del områder minder meget om dét at bo på campus.

Hvor på campus man ender med at bo, afhænger af lodtrækning. Dog var der, da jeg gik der, ret stor sandsynlighed for at man endte i Leeds House (som eftersigende skulle være det sted med bedst faciliteter), og der hvor de fleste andre udvekslingsstuderende boede. Jeg delte et køkken og to badeværelser med to gutter fra England og en fra Australien. Vi brugte i perioder ikke køkkenet så meget til mad (nok mere fest), da campus har det kæmpestore cafeterie (The Caf) inkluderet i værelsesprisen.

 

Generelt var jeg vild med den stemning, der var på universitetet. Efter sigende skulle Carleton være mere “amerikansk” end det rivaliserende University of Ottawa (yes, det er to forskellige universiteter). Der er den klassiske amerikanske “campus stemning” på Carleton, hvilket indbefatter tonsvis af klubber, foreninger, frats og sportshold. Carleton campus er kæmpestort sammenlignet med hvad man har I Danmark, så et godt tip er at nærstudere Carletons app, der har indbygget kort.

 

Studielivet på Carleton

Ikke overraskende er det canadiaske system meget anderledes end det danske. Den største forskel fra DMJX er antallet af karakterer. Nærmest alt hvad man laver, afleverer, siger og skriver bliver bedømt med en karakterer. Dog var det min oplevelse at gode karakterer ikke var umuligt at opnå. Det virkede til at niveauet i Canada var en smule lavere, end hvad jeg var vant til på DMJX – selv med engelsk som andetsprog. Arbejdsbyrden, læsemængden og afleveringsantallet er dog betydeligt højere end herhjemme, hvilket nok har noget at gøre med, at man skal have fem fag for at få 30 ects point. Det kan dog godt klares med lidt god planlægning og nogle effektive timer på Carletons fantastiske MacOdrum library sammen med studiekammeraterne.

 

Fag

Jeg var rigtig glad for de fag jeg endte med på Carleton. Udbuddet af fag er stort, og der er mulighed for at skifte i starten, hvis man ikke er tilfreds med de fag man starter med. Jeg ville enormt gerne prøve kræfter med nogle journalistiske fag, så jeg endte med følgende fem fag:

  • Video Journalism
  • Reporting in Depth
  • Digital Journalism
  • Critical Studies of Consumer Culture
  • Techonolgy, Nature, Power

 

Det tager lang tid at få godkendt før studiestart (så start gerne, så snart du kan ansøge om fag). Skolen har en liste med fag, der tilsyneladende ikke kan tages af udvekslingstuderende. Men når man først har fået sin udvekslingsansøgning godkendt, er det muligt at søge om alle fag (også dem på listen). Der er ingen garanti for at det lykkes, men det skader ikke at prøve. Jeg fik to fag godkendt via den vej. Der er mulighed for at ændre fag indenfor de første uger af semesterstart, hvis ikke man er tilfreds med dem man har. Er du i tvivl om fag, så ring til skolens Registrers Office – de er gode til at vejlede.

 

Gode tips!

  • Tag med til så mange CUex (udvekslingsforeningen) events som muligt! De andre exchange studerende er ligeså vilde efter at få venner og bekendte som du. Det er et godt sted at møde dem.
  • Vær ikke bange for at byde ind i klassen – både I forhold til det faglige, men også sociale. Canadierne er flinke, men henvender sig ikke så ofte selv. De er lidt sværere at komme ind på livet af, men de er super søde. Man skal derfor ikke være bange for at byde ind og deltage. For eksempel endte en kort tilfældig skal om fodbold med, at jeg kom på et af de lokale fodboldhold på Carleton, og derved fik masser af venner dér!
  • Selvom Ottawa er en fed by, bør du endelig rejse rundt i så meget af området som du kan. Jeg havde nogle fantastiske ture til Toronto, Montreal, Niagara Falls og Quebec City. Snyd ikke dig selv for de oplevelser!
  • Det er ikke billigt at bo på campus, og du skal være klar til at betale up front for hele perioden i de måneder du bor dér. Hvor meget det præcis koster, afhænger af om du ender på et dobbeltværelse, et værelse med mealplan eller noget helt tredje.
  • Klar TOEFL-testen hurtigst muligt, og start i så GOD TID som muligt med din ansøgning om fag og bolig. Så undgår du at stresse (som jeg gjorde!)
  • Og tag nu afsted! Det er en oplevelse for livet!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *