Udveksling Dublin Institute of Technology (DIT), Irland

Mette Marie Birch Breuning, journaliststuderende

 

Inden jeg tog til Irland, vidste jeg ikke særlig meget om hverken landet eller DIT, men lad mig sige det ærligt: for mig var det helt sikkert oplevelsen, rejsen og mødet med en anden kultur, der dannede baggrund for, at jeg valgte at tage på udveksling. Og på det punkt blev jeg bestemt ikke skuffet.

Irland er et virkelig spændende land med en meget stærk historie og kultur, som man mærker, næsten uanset hvor man går. Men det fedeste ved Irland er, at landet ikke er større. Det er utroligt nemt at rejse rundt i weekenderne og besøge store dele af landet på kort tid. Det udnyttede jeg til fulde, for naturen i Irland er fuldstændig fantastisk, og det er helt sikkert mine mange ”day trips” og ”weekend tours”, jeg vil huske fra mit udvekslingsophold. Og så selvfølgelig de utallige ”pints” på et hav af forskellige pubs i Dublin.

Lige præcis Dublin er en by, som jeg virkelig blev positivt overrasket over. Den er fyldt med murstenshuse, kulørte hoveddøre, karakteristiske skorstene, dobbeltdækkerbusser og så selvfølgelig pubs. Men Irland, og specielt Dublin, kæmper også med en meget omfattende boligkrise, hvilket betyder, at man ikke kan undgå at støde på hjemløse og såkaldte ”rough sleepers” på gaderne. Det til trods har jeg aldrig nogensinde følt mig utryg i Dublin, og irerne er uden tvivl nogle af de mest venlige og hjælpsomme mennesker, jeg har mødt.

I forhold til skolen i Dublin var det i begyndelsen en udfordring for mig, at irerne har et meget afslappet forhold til tid og procedurer generelt. Inden jeg tog afsted, vidste jeg derfor ikke ret meget om, hvilke fag jeg skulle have, eller hvilke jeg havde mulighed for at vælge. Noget der skabte en del forvirring, også fordi skolen var længe om at svare på mine e-mails. Da jeg ankom, fandt jeg selvfølgelig ud af, at alle var i samme båd, og at de ansatte var meget hjælpsomme. Men vælger man at tage sit udvekslingsophold på DIT, skal man væbne sig med tålmodighed, og tro på at det hele ordner sig i sidste ende! Hvilket det som regel gør.

Overordnet skal man være indstillet på, at DIT fungerer anderledes end DMJX. Man har færre undervisningstimer end herhjemme, til gengæld har man flere forskellige fag på én gang. Jeg havde ingen eksaminer men derimod løbende og afsluttende essays i alle min fag, og jeg måtte ret hurtigt gå i gang for at kunne nå det hele. Det faglige niveau er ikke højere end i Danmark, men det afhænger selvfølgelig af, hvilke fag man vælger.

Jeg vil ikke gå i dybden med alle mine fag, men et enkelt, som jeg klart vil anbefale, er ”Irish Cultural Studies”. Faget er udelukkende for udvekslingsstuderende, så man får mulighed for at lære mennesker fra hele verden at kende. Derudover er det en god måde at lære om Irlands kultur og historie på, og så er underviseren, Marc, meget engageret og inspirerende. Så meget at han næsten hver uge tager sine studerende med på pub efter undervisningen.

Noget af det vigtigste ved DIT er de mange ”societies”, som man får mulighed for at melde sig ind i. Skolen har forskellige foreninger, og de strækker sig vidt! Lige fra klatring, dans, irsk sport (hvad er hurling??) til Harry Potter og bage-foreninger. Det er virkelig en god idé at bruge foreningerne til at få stablet noget socialt på benene, og så er det en oplagt mulighed for at møde irske studerende. Derudover vil jeg klart anbefale, at man deltager i introduktionsugen. Det er afgørende både på grund af de mange praktiske oplysninger, og så selvfølgelig fordi det giver en mulighed for at møde andre udvekslingsstuderende. De mennesker, jeg mødte i den første uge, blev også dem, som jeg endte med at hænge ud med resten af tiden. Man skal huske at melde sig til introduktionsugen i god tid, for der er begrænsede pladser.

Overordnet kan jeg sige, at hvis man vil have et udvekslingsophold fyldt med smuk natur, hyggelige pubs, storbyliv og en generelt afslappet atmosfære, så er DIT i Dublin det helt rigtige valg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *