IHECS Bruxelles

Udveksling i Bruxelles: Netværk, netværk, netværk

af Freja Wedenborg, studerende

Jeg var på udveksling på Institut des Hautes Études des Communications Sociales (IHECS) i Bruxelles i foråret 2018.

Jeg havde fagene Diving into Investigative Journalism, Practice Course: Photography, Practice Course: Video and Journalism, Practice Course: Multimedia og European Culture and its Specificities.

Generelt er undervisningen på IHECS på et noget lavere niveau end på DMJX, men som med det meste undervisning afhænger udbyttet selvfølgelig af, hvor meget arbejde, man selv lægger i det.

Håndværkskurserne er meget praksisorienterede og giver en grundlæggende indføring i hvordan man bruger for eksempel et videokamera og et kamera. Multimediekurset handler om hvordan man bygger et hjemmesidedesign op, og der er undervisningen nok lidt forældet i forhold til, at de fleste mindre hjemmesider i dag bruger content management-systemer som Wix eller WordPress. Kurset i European Culture handler om europæisk kulturhistorie. Kurset i undersøgende journalistik var klart det, jeg fik mest ud af.

Bruxelles er særligt en spændende by, hvis man vil lære mere EU eller påtænker et arbejde i EU-institutionerne eller en af de mange andre organisationer, der har hovedsæde i byen. Flere af skolens kurser indeholder besøg i EU-institutionerne, men det kan man også sagtens selv arrangere, hvis man er på de kanter.

Der er gode anledninger til at netværke og blive klogere under opholdet, også uden for skolens rammer.

Her er et par tips til dig, der skal til Bruxelles:

  • Besøg Europa-Parlamentet: Lav for eksempel en aftale med en af de danske MEP’eres rådgivere og tag evt. nogle medstuderende med. De vil gerne fortælle om beslutningsprocesserne i EU, så man forstår det som journalist, og kan tit gøre det på en anderledes underholdende måde.
  • Læs bogen Håndbog i EU for journalister. Bogen er udgivet af Dansk Journalistforbund og giver en god indføring i beslutningsprocesserne i EU. Den kan downloades gratis her.
  • Følg med i EU-stoffet på sites som EUobserver, Politico og EUractiv.
  • Besøg Residence Palace: Det er en kontorbygning tæt ved parlamentet, hvor bl.a. Ritzau og flere andre danske mediers Bruxelles-kontorer ligger. Det er også her den europæiske paraplyorganisation for journalistforbund, European Federation of Journalists, ligger. De har mange spændende historier om arbejdsforhold for journalister rundt om i Europa. Man skal selvfølgelig have en aftale først, ligesom i parlamentet.
  • Hvis du er i Bruxelles på forårssemesteret, så kom med til konferencen European Investigative Journalism Conference (EIJC). Det er Europas største konference for undersøgende journalistik, som bliver holdt hvert år i byen Mechelen, en halv time med toget uden for Bruxelles. Konferencen er super fed at deltage på og har virkelig mange spændende workshops og netværksmuligheder.
  • Meld dig ind i Facebook-gruppen Danskere i Belgien. Der er masser af gode tips til bolig i Bruxelles og andet praktisk, og oplysninger om aktiviteter med de mange danske expats, der bor i byen.
  • Drik en øl på Place du Luxembourg torsdag eftermiddag: Det er der, alle praktikanter fra EU-institutionerne mødes, der er happy hour hele torsdagen og her mange af de gode netværksmuligheder for jobs i EU-boblen er. Typisk vil de danske praktikanter hænge ud sammen, så gå efter lyden eller find dem i Facebookgruppen forinden.
  • Kom ud af midtbyen: Gå nogle ture i kvarterer som Ixelles og Saint-Gilles, de er super hyggelige!
  • Dyrk det netværk du får, og hold det ved lige – både blandt de andre studerende og uden for skolens rammer.

Min egen tid på IHECS var lidt speciel, fordi jeg har boet i Bruxelles i nogle år og arbejdede i Europa-Parlamentet sideløbende med mine studier. Så hiv endelig fat i mig (www.frejawedenborg.dk), hvis du har brug for kontakter i parlamentet eller andre steder i Bruxelles.

God fornøjelse!

Leave a Reply

Your email address will not be published.