San Francisco State University, USA

Af Victor Viemose Andersen, Journalistik

Eminente tacos og rooftop-drinks, solnedgang over Stillehavet, underholdende undervisere og flot natur lige i baghaven er bare nogle af de ting, der venter dig, hvis du vælger at tage på udveksling i San Francisco.

Med sine ikoniske bakker, mange mikroklimaer, farverige historie og spændende kvarterer – lige fra homo-rettighedernes og hippie-bevægelsens arnesteder, Castro og Haight-Ashbury, over tech-hipsternes søndags-hangout i Hayes Valley, til street food og nattelivs-mekkaet, Mission District – lever San Francisco op til alle de forventninger, du måtte have til byen og mere til. Det er på mange måder den mest ‘liveable’ storby i USA.

Når det er sagt, så er der som bekendt mange faktorer, der spiller ind, når man skal på udveksling, og jeg vil her give et indblik i et par af mine erfaringer fra min tid på San Francisco State University:

Bolig:

Det er ingen hemmelighed, at det er en dyr fornøjelse at bo i San Francisco. Tech-bølgen har gjort byen til USA’s dyreste og skabt rift om den trange plads i The Bay Area. Vær derfor forberedt på at give mellem 600 og 800 dollars for et delt værelse og mellem 1000 og 1600 dollars for eget værelse.

Min erfaring med boligsøgningen er, at det godt kan betale sig at have lidt is i maven. Lad være med at sige ja til det første og det bedste, du ser på Craigslist, men vent med at finde noget til du ankommer. Hostelling International har flere glimrende hostels i centrum og er et godt sted at starte ud, mens man leder efter bolig. Personligt allierede jeg mig med en anden DMJX-studerende og efter en lille uges tid havde vi fundet en rigtig fin toværelses victoriansk lejlighed i et godt kvarter (Laurel Heights, 15 min. fra downtown) til 2200 dollars i alt. Til sammenligning boede mange af mine medstuderende 8-12 personer sammen i store huse i Sunset District, et godt stykke uden for centrum.

Det faglige:

Niveauet på San Francisco State University er ikke skræmmende, og er du afsted på 7. eller 8. semester, vil dine amerikanske klassekammerater sandsynligvis være en håndfuld år yngre end dig. Arbejdsbyrden afhænger meget af, hvilke fag du tager. Jeg lod selv til at ramme en kombination, der gjorde, at jeg havde en del fritid ved siden af skolen. Uanset hvad du går efter, så læg mærke til fagenes numre – jo højere og tættere på 600, jo sværere er faget.

Er du skrivende journalist, så vil jeg klart anbefale det fag, der hedder Magazine Writing. Læreren Don Menn er virkelig en karakter. Han er tidligere redaktør på Guitar Player, har været på Rolling Stone og kender alle ‘the big guns’ i branchen. Hans timer består som oftest af underholdende anekdoter og anbefalinger af gode journalistiske værk, men afleveringerne er udfordrende og har virkelig gjort mig skarp i at skrive kreativt på engelsk.

Omvendt var der ikke meget at hente i faget ‘Radio & TV Newswriting’, hvor stoffet var meget basalt og ikke noget, man ikke havde hørt før på DMJX. Læreren Michelle Kennedy, der er tidligere nyhedsvært på KRON 4 News, er dog interessant at høre på og man kan med fordel vælge at tage et af hendes andre, mere avancerede, fag.

Én af de fede ting ved SFSU er, at lærerne set over en bred kam er interessante personligheder, som alle har deres unikke stil – være det sig afslappet eller dramatisk. Derudover udbyder universitet alle tænkelige fag, så der er rig mulighed for at afprøve noget andet end journalistik. Personligt tog jeg både et fag om den californiske vinindustri og om San Franciscos kulturhistorie.

Det sociale:

De fleste venner og bekendtskaber, jeg fik i San Francisco, var ikke lokale, men derimod fra Sverige, Holland, Frankrig og andre europæiske lande. IEEC, der er en organisation for de udvekslingsstuderende på SFSU, arrangerer alt fra ugentlige torsdagsbarer til hikes og fodbold i parken i weekenden. Det er en fantastisk måde at møde nye mennesker fra hele verden og skabe dig en omgangskreds, når du ankommer.

Som led i dit ophold på SFSU er det et krav, at du engagerer dig i IEEC. Selv meldte jeg mig under fanerne hos den såkaldte Creative Committee, hvor jeg var med til at arrangere både filmaftener, lip-sync-battle og en tur på rulleskøjte-diskotek. Der er dog også mulighed for eksempelvis at lære andre internationale studerende om dansk kultur eller blot at uddele IEEC-flyers ved frokosttid.

IEEC skulle vise sig at blive omdrejningspunktet for et oplevelsesrigt og givende udlandsophold, og alt i alt kan jeg varmt anbefale at vælge SFSU, når rejselysten kalder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *