Concordia University, Montreal, Canada

Af Emma Juul Madsen, journalist

Jeg var på udveksling i Montreal i efteråret 2017 og kan kun anbefale det! Først og fremmest at tage på udveksling i det hele taget – det er en kæmpe mulighed, og selvom ansøgningsprocessen måske kan virke en smule uoverskuelig, er den det hele værd. Jeg vil vove at påstå, at det er mange gange mere lærerigt og givende end et 7. semester på DMJX.

Derudover vil jeg til hver en tid anbefale Montreal, som er en virkelig sjov by at være på udveksling i. Det kan i den grad mærkes, at den er større end for eksempel København, for der sker altid noget; der er altid en ny udstilling at se, en ny restaurant, klub etc. Derudover er naturen i Canada meget overvældende, og blot en times kørsel uden for byen kan man komme på virkelig smukke vandreture i nationalparker og skove.

Man skal ikke frygte for vinterkulden. Jeg kom i slutningen af august, og det var sommervarmt hele september og oktober – jeg havde faktisk slet ikke pakket nok sommertøj. Det var først i december, det begyndte at blive virkelig koldt, og da semesteret slutter omkring midten af december, er det kun to ugers intens kulde, man skal igennem. Og det var faktisk en af de fedeste ting, synes jeg. At opleve enorme mængder af sne og ”ægte” vinter, og hvordan en storby kan fungere på trods.

Concordia er nok byens mere ”røde” universitet, hvilket medfører en masse elevdrevne projekter og arrangementer. Hver mandag bliver der for eksempel vist helt nye dokumentarfilm med oplæg fra instruktørerne i skolens kæmpestore biograf – indgangsprisen er en donation efter eget valg. Derudover er der arrangementer som oplæg om et emne med efterfølgende vin og mad, non-profit elevdreven café, gratis vegansk frokost (hvis man har tid til at stå i kø) og et drivhus på toppen af skolens tag, hvor man kan købe planter og sidde og studere.

Mine fag
Jeg havde fagene US politics, sociology of culture, introduction to Islam og feminist perspectives on culture.

Jeg var overordnet glad for alle mine fag. Hvis man vil gøre det lidt lettere for sig selv, så man har mere tid til at udforske landet, kan man jo vælge journalistfag, men jeg synes, at det virkelig spændende at have andre fag og lære om noget andet. DMJX godkender det meste, og Concordia har virkeligt nogle sjove nichefag, så det skal man bare udnytte.

US politics var ret krævende især læsemængden men alt i alt meget lærerigt. Sociology of culture var lidt banalt, men læreren var god, og lektiebyrden var mindre, hvilket til forveksling var rart. Introduction to Islam var virkelig interessant og igen var lektiebyrden og eksaminerne mindre krævende. Feminist perspectives on culture var et seminar, altså en mindre klasse, hvor man diskuterede lektierne og selv fremlagde/lavede projekter. Det var rart i forhold til de andre, mere forelæsningsagtige fag. Jeg vil anbefale, hvis man interesserer sig for det, at tage et fag på Women Studies fakultetet, som Concordia er kendt for. Det er sjovt at læse noget helt andet og observere canadiernes ekstreme politiske korrekthed, selvom det krævede lidt flere mails og overtalelse af fakultetet samt krævede mere deltagelse i undervisningen.

Gode råd
Jeg meldte mig til mine ønskede fag så snart, der blev åbnet op på myconcordia. Det vil jeg anbefale! Jeg fik alle de fag, jeg ønskede, og kunne selv designe mit skema, så jeg havde fri hver fredag, hvilket gav mere frihed til at rejse rundt.

Udnyt de to første uger, hvor man kan gå til alle timer og ændre sine fag. Det giver en god fornemmelse af niveau og underviser.

Jeg vil også anbefale, at man kan køber en billig cykel på kijiji.ca (Canadas svar på dba), når man ankommer. Det er overraskende nok en ret cyklistvenlig by med cykelstier, og jeg fandt det virkelig dejligt at cykle i skole. Jeg endte med at bruge en masse penge på at leje bycykler, og det ville have været smartere at købe en brugt cykel for så at sælge den videre.

På samme hjemmeside fandt jeg et sted at bo. Jeg havde booket et tilfældigt hostel de første 4-5 dage og søgte kun efter bolig i området Le Plateau (som er virkelig fedt). Det var overraskende let at finde et værelse, og efter kun to dage, havde jeg allerede fundet et. Man kan altså godt tillade sig at være lidt kræsen. Huslejen er også en hel del billigere end i København. Jeg kom en uge inden, at skolen startede og kunne sagtens nå det hele også administrative ting som mobilabonnement (brug selskabet Fido eller lad helt være – jeg klarede mig med kun wifi de sidste par måneder.)

Jeg vil naturligvis anbefale, at man bor med andre mennesker. Canadiere er utroligt søde, men det er lidt vanskeligt at få venner bare i klassen.

Det er meget billigere at gå ud og spise og drikke kaffe, men man skal regne med at have en del penge med – især hvis man vil se andre byer som Toronto og Ottawa.

Like facebooksiden Concordia Outdoors, som arrangerer hikes og andre ture næsten hver weekend i efteråret. Det er en virkelig overskuelig måde at komme lidt ud af byen på og kan kun anbefales.

Blandingen mellem det nordamerikanske og franske er noget af det, der gør byen fed. Jeg taler fransk til husbehov, men man kan sagtens klare sig i byen uden at kunne tale eller forstå fransk, det er i hvert fald ikke på grund af manglende fransk, man skal vælge Montreal fra.

God tur!

Min mail er emma.c.juul@gmail.com, hvis der er spørgsmål.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *