University of Technology Sydney

Af Ida Kønigsfeldt, journalist

Kære dig, der overvejer udveksling i Sydney.

Først og fremmest: Du skal sgu bare gøre det!

At tage et semester på udveksling er en fremragende og ret enestående mulighed for at komme lidt væk fra hverdagen derhjemme, lære en masse nye, skønne mennesker og et nyt land at kende, og ikke mindst at komme ud at rejse, mens der stadig ruller lidt mønt ind på kontoen i form af SU. Jeg har i hvert fald på ingen måder fortrudt, at jeg valgte at tage af sted.

Når det så er sagt, vil jeg da gerne indrømme, at jeg personligt op til flere gange var ved at kløjes i selve ansøgningsprocessen. Alt det praktiske med optagelse, visum, bolig, forsikring osv. føltes vildt uoverskueligt, og jeg begyndte at overveje, om det nu også var alt besværet værd. Men det er det altså, så hold ud!

Jeg er nu færdig med mit semester på UTS, så her får du lige et par tips og tricks baseret på mine erfaringer.

Bolig
Som studerende på UTS er du garanteret en bolig i Housing, som er en slags kollegier, der er ejet af skolen og ligger tæt på campus. Det tilbud tog jeg imod, da det virkede klart mest overskueligt. Der er dog både fordele og ulemper.

Jeg fik tilbudt en lejlighed i en bygning, der hedder Gumal Ngurang, hvor jeg har mit eget værelse og deler køkken, bad, stue og en kæmpe altan med to piger fra hhv. Iran og Kina. Det har jeg givet omkring 36.000 kroner for for hele perioden. Overordnet set har det fungeret fint, selvom standarden her på Gumal ærligt talt efterlader en del tilbage at ønske, og det ind i mellem har været udfordrende at bo sammen med mennesker med andre vaner (og tilgange til rengøring). Så vidt vides vil denne bygning dog blive frisket lidt op i løbet af det kommende år, og når det sker, tror jeg, det bliver helt godt.

Hvis du vælger at flytte ind i Housing, skal du være forberedt på, at de ikke ligefrem rutter med møblementet. Jeg har selv måttet købe en del ting hernede, bl.a. en sengelampe, forskellig service, gryde, pande, dyne, pude m.m. Til gengæld ligger der en K-mart lige i nærheden, hvor du (hvis du sælger din sjæl) kan købe det hele for bekymrende lave priser.

Da boligerne er ejet af skolen, er reglerne en del mere strikse, end hvis du bor kollegium derhjemme. Fx skal du have tilladelse, hvis du vil holde en fest, og der skal være ro i bygningen efter kl. 22 i hverdagene og 23 fredag og lørdag.

Beliggenheden er til gengæld god i forhold til campus – jeg kunne gå til time på 5-20 minutter. Det ligger også tæt ved Central Station, hvorfra det er nemt at komme omkring i Sydney. Til gengæld tager det et godt stykke tid at komme til stranden, omkring +45 min. i bus pga. tæt trafik – men når man ved, hvilke fantastiske strande, der venter på den anden side, så klarer man det snildt.

Og så synes jeg faktisk, at de ulemper, der er ved at bo i Housing, bliver vejet op af den helt store fordel – nemlig, at det er et godt sted at møde nye venner.

Det sociale liv
Langt størstedelen af min omgangskreds hernede har jeg mødt gennem Housing, hvor der bliver gjort en hel del for, at vi skal lære hinanden at kende. Jeg flyttede hertil i slutningen af februar, en lille måneds tid før skolen startede, så jeg havde masser af tid til at deltage i de mange forskellige arrangementer, der bliver holdt for os, der bor i Housing – det kan være alt fra pandekager på tagterrassen til togafester, udflugter til Blue Mountains eller en guidet rundtur i Sydney. Der er virkelig mange arrangementer at vælge i mellem og noget for næsten enhver smag, og det er en så fin måde at lære både folk og stedet at kende på. På universitetet bliver der omvendt ikke gjort det helt store for at ryste folk sammen, og da du ikke følger ét hold, kan det være svært at lære nogle at kende, med mindre du selv er meget opsøgende. Som studerende fra DMJX vil du nok samtidig opleve at være en del år ældre end de fleste af dine klassekammerater.

Fagligt indhold
Jeg læste tre fag på Faculty of Arts and Social Sciences: Self and Society, Digital Communities og Communicating Difference. Jeg er gået udenom rendyrkede journalistikfag, fordi jeg gerne ville prøve noget andet, og det har jeg været glad for. Undervisningen var fordelt på en ugentlig forelæsning og 1-2 timers klasseundervisning (tutorials) i hvert fag. Underviserne var generelt dygtige og engagerede og havde tilrettelagt undervisningen på en spændende måde.

Sværhedsgraden varierede fra fag til fag, og i begyndelsen følte jeg især, at Communicating Difference var lige vel rigeligt udfordrende, primært pga. en stor læsemængde, men det blev heldigvis gradvist nemmere. Samtidig er det klart et fag, jeg vil anbefale andre at vælge, for indholdet var super interessant. Det handler om ulighedsskabende strukturer i samfundet som fx etnicitet, køn, seksualitet og klasse, og så lærte jeg en masse om Australiens originalbefolkning og den virkelig grimme, men vigtige historie, landet har.

Det skal du vide om at bo i Sydney
Australien er først og fremmest et virkelig lækkert land, der er nemt at falde til i, og Sydney byder på både hektisk byliv, hyggelige havneområder, vanvittigt lækre strande og vildt smuk natur inden for kort rækkevidde. Der er dog lige et par ting, der kan være gode at vide, før du tager af sted.

  • Trafik: Sydney har ca. lige så mange indbyggere som hele DK, så der er tempo på, og den tætte trafik kan godt være lidt pres i længden. Selvom jeg er en inkarneret cyklist derhjemme, har jeg ikke turdet anskaffe mig en cykel her, da der er virkelig dårlige forhold for cyklister og ret kuperet terræn, der til tider får Randersvej til at se direkte skøn ud. Desuden er der venstrekørsel i Australien. Til den offentlige transport vil jeg anbefale, at du anskaffer dig et Opal Card. Det er New South Wales’ svar på Rejsekortet, bare mere enkelt og problemfrit.
  • Farlige dyr: Når du annoncerer, at du skal til Australien, vil dine venner helt sikkert begynde at tagge dig i diverse videoer på Facebook, hvor australske kæmpeedderkopper, hajer og slanger spiller hovedrollerne, men det må ikke få dig til at blive væk. I løbet af mine 5 måneder her, har jeg ikke set andet end en enkelt kakerlak.
  • Regelryttere: Australien er et ok hys land med mange regler. Du må fx ikke drikke alkohol på åben gade, og med mindre du ser decideret gammel ud, kan du godt forberede dig på at skulle vise ID, hver gang du vil købe. Jeg (25 år) er fx blevet nægtet at købe én cider, fordi jeg kun havde mit danske kørekort og ikke mit pas med som ID.

Jeg håber ikke, at noget af det, jeg har skrevet her, har afskrækket dig fra at vælge Sydney, for det er virkelig et skønt sted med masser at byde på, så se bare at komme af sted og nyd din tid her! Det går virkelig alt for hurtigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *