Universität Hamburg

Af Astrid Ildor, journalist

Det var lidt som at lære at læse igen. Verden udfoldede sig på ny, og mit eget perspektiv rykkede sig, da jeg første gang bladrede i de tyske magasiner og aviser, som jeg havde revet ned fra banegårdskioskens hylder.
Der Spiegel kan konkurrere med The New Yorker, når det kommer til dybdeborende baggrundsartikler. Die Zeit er eksperimenterende og har både psykologer og fotografer til at føre deres cover-interviews. Süddeutsche Zeitung har et søndagsmagasin, der er modigere og mere moderne end Kinfolk. Og Bild leverer, når det skal være allermest tabloidt. At læse tyske aviser har for mig været en af de mest inspirerende journalistiske oplevelser, og verden udfolder sig rent faktisk på ny – i bogstavelig forstand – når man giver sig selv et nyt sprog.

Det lyder måske frygtindgydende at skulle studere på tysk, men sværere er det altså ikke. Jeg tog til Hamburg med mit gymnasietysk og et halvt års aftenskole i bagagen. Det var nok til at følge undervisningen, og efter et par måneder var jeg også i stand til at holde oplæg, begå mig og drikke øl på tysk.

Universität Hamburg er et af Tysklands største universiteter med over 40.000 studerende. Fagkataloget er flere hundrede sider langt, og man kan som udvekslingsstuderende i journalistik vælge næsten frit. Jeg blandede mellem journalistik, sociologi og statskundskab og læste blandt andet et fag om Fake News og et kursus i Populisme og
højreekstremisme i Europa. Derudover kan man supplere med lige så meget sprogundervisning, man har lyst til.
Semesteret starter og slutter to måneder senere end i Danmark, men min oplevelse er, at det sagtens kan passes ind, så man ikke forsinker sit studie. De fleste fag afsluttes med en akademisk opgave. Dem skrev jeg på løbende og afleverede, da undervisningen sluttede cirka en måned inden, den starter hjemme i Danmark igen. Opgaverne kan man for øvrigt få lov til at aflevere på engelsk.
Udveksling i Hamburg er et fuldtids-universitetsstudie. Der er knap så mange weekendudflugter i telt og fotogene rundrejser, til gengæld er der mulighed for at læse nogle spændende fag og ikke mindst mulighed for at give sig selv et nyt sprog.

Hamburg er lige lidt varmere, lidt billigere, større og mere farverig end København eller Aarhus. Det er i det hele taget let at bruge byen og leve det gode liv her. Universitet kan hjælpe med at finde bolig – det er vidst lidt et lotteri om man kommer til at bo centralt eller
en time udenfor centrum – men det er også til at finde en lejlighed eller et værelse på diverse boligportaler. På samme måde tilbyder universitetet et omfattende aktivitetsprogram for udvekslingsstuderende med aktiviteter hver uge, hvis man ikke har
nok i sine egne planer.

Tag ikke til Hamburg, fordi det er nemt, men fordi du gerne vil lære noget – og fordi tysk kultur er stærkt undervurderet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *