Malmö Högskola, Sverige

Af Lina Viinberg Jørgensen (kommunikatør)

Fag: ”Scenproduktion; Illustrera med ljud” og ”Scenproduktion; Kulturproduktion inom det sceniska området”.

 

Fagligt indhold: Jeg valgte Malmö Högskola(MH) for at specialisere mig i oplevelseskommunikation. Sceneproduktionsfagene gav mig mulighed for at udforske et helt andet felt end ellers på kommunikationsuddannelsen. Det første fag, jeg havde, fokuserede på lyd som virkemiddel. Underviserne var meget engagerede, dygtige og motiverende – så det var en skøn start på kurset. Undervisningen fungerede som en blanding mellem teori og praksis – men med klart mest praksis. Teorien varierede helt fra historiske, kunstneriske perspektiver til læren om lydprogrammer som ProTools og Ableton Live og det interaktive element Arduino. Det var meget hands on og enormt spændende hvis man har en lille tekniker i maven.

Det andet fag, som fokuserede på kulturproduktion helt overordnet var mere rodet og uorganiseret og der var generelt utilfredshed blandt de studerende. Vi manglede et teoretisk grundlag for den opgave, de bad os udføre. Vi endte med at lave en installation, som vores afsluttende projekt, og det var sjovt at arbejde med, men også hårdt og slidsomt gruppearbejde med en del frustration, desværre.

Overordnet har jeg fået mig et bedre kendskab til lyd og fået endnu mere blod på tanden, når det handler om rent praktisk at udføre lydopgaver som fx podcasts, soundscapes osv. Desuden har jeg udviklet en interesse for interaktionsdesign og lysdesign, som jeg vil udforske senere. På den måde har Malmö Högskola givet mig et praj, om hvad oplevelseskommunikation kan være for mig.

 

Socialt udbytte: Da jeg startede på MH, blev jeg automatisk en del af de internationale studerende. Det betød, at jeg blev inviteret til et hav af arrangementer samt fk tilbudt svenskundervisning. Det var en god start, da det var nemt at deltage og møde andre.

Desuden var jeg afsted med min gode veninde Sissel, som har været en støtte hele vejen igennem, især under praktiksøgningen, som næsten tog pusten fra os.

Udover det, så havde jeg undervisning på svensk med en masse søde svenskere, som tog rigtig godt imod mig. Vi arbejdede meget i grupper, hvilket gjorde det nemmere at komme ind på hinanden.

Inden jeg begyndte på MH fk jeg gennem skolen tilbudt værelse på det internationale kollegium, Rönnen, som ligger 2,5 km fra universitetet. Der boede jeg fra februar sammen med 24 andre fra Holland, Spanien, Canada, Italien, Tyrkiet, Polen osv. Køkkenet sejlede konstant, folk løb og larmede om natten, fredag og lørdag var der altid fest på en etage i ejendommen. Jeg endte med at elske at være der – jeg tror, at det hjalp, at jeg vidste, at det bare var for et halvt år. Og så er en god portion tålmodighed nødvendigt. Men hvis renlighed og ro er essentielt, så er det også nemt nok at fnde et værelse i Malmö, hvis man kender de rigtige Facebooksider.

 

Praktiske tips: Min største udfordring på udvekslingen var faktisk praktiksøgningen, som jeg skulle i gang med, mens jeg arbejdede fuldtid på projektet. Det var meget opslidende og næsten ved at ødelægge oplevelsen. Hvis der er tid, så gør CV’et og en ansøgningsskitse klar allerede inden udvekslingen, så der ikke er så meget arbejde i det. Og sæt så nogle bestemte dage af til at søge, så det ikke bliver spredt ud over en hel måned.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *