San Fransisco State University

Af Laura Byager Rabøl (journalist)

At San Francisco er en fantastisk by med en skøn, scenisk placering med hav til alle sider, et spirende, inspirerende tech-miljø, smukke victorianske huse og mexicansk mad i verdensklasse, behøver jeg næppe fortælle nogen, der har klikket sig ind her. Når det kommer til San Francisco afspejler skønmaleriet faktisk virkeligheden, og der er en grund til byens store popularitet.

Men når det så er sagt, er der flere ting, jeg gerne ville have vidst, inden jeg pakkede kufferten og satte kursen mod SFO. Det er disse, jeg har valgt at fokusere på her:

Dollar dollar bill, y’all. Jeg havde hørt, at det var dyrt at være på udveksling i San Francisco. Men alligevel blev jeg overrasket over HVOR dyrt. Byen er nu den dyreste i USA at bo i, og det mærker man også som studerende. Langt de fleste studerende på SFSU bor i store delelejligheder i byens yderområder, hvor de deler soveværelse med en eller flere. Det betaler man typisk mellem 600-800 dollars for – for et singleværelse skal du så doble op. Jeg gav 1600 dollar for et værelse i et af byens bedste kvarterer (hvis du spørger mig), Noe Valley. Det kunne muligvis have været gjort en anelse billigere, men jeg prioriterede at bo alene og i et godt kvarter.

Derudover er det dyrt at lave sund mad hjemme, som vi skandinaver er vant til. Friske frugter og grøntsager, godt brød og økologiske mejeriprodukter er mærkbart dyrere end i DK, og i min opfattelse var budgetvarer ofte af ringe kvalitet. Et godt tip er at oprette et medlemskort i dit lokale supermarked, som tit giver adgang til lidt rabat.

… Til gengæld er det billigt at spise ude, så det kan man jo også bare vælge at gøre.

Ting, der også er dyrere, end vi er vant til: mobilabonnement og offentlig transport (bliv ven med din Uber-app, det betaler sig)

Young guns. De studerende på SFSU er virkelig unge, som de fleste nok godt ved. Dette bevirkede, at jeg som 24-årig følte, at det var mest naturligt at hænge ud med de andre nordeuropæere, som havde mere samme alder og referenceramme som mig. Mange af de andre ”ældre” udvekslingsstuderende havde det på samme måde. Det er værd at tage med i sine overvejelser, måske især hvis man er endnu ældre end jeg på afrejsetidspunktet.

Journalistik på SFSU. Jeg kom direkte fra halvandet års praktik på et stort dagblad, og tog fagene Online Journalism og Feature Writing, det ene med fokus på digitalt nyhedsindhold og det andet med fokus på at skrive lange artikler. Begge fag havde fantastisk engagerede, dygtige lærere, men ens medstuderende har bare ikke samme erfaring, som man har, når man kommer fra halvandet års praktik som journalist. Selv de helt basic journalistiske begreber som vinkling, kildevalg og objektivitet gennemgås slavisk, og det er måske lidt spild af tid for de fleste fra DMJX.

Alle mine andre fag var dog spændende og på et niveau, der bestemt udfordrede mig, så det er klart min anbefaling at tage fag indenfor forskellige felter efter interesse – der er nok at vælge imellem, og du har adgang til det meste.

Intet af dette er ment som for at afskrække nogen fra at tage af sted, for jeg har elsket hvert et øjeblik af min tid i San Francisco. Det er en fantastisk levende by i en af de smukkeste, mest naturskønne stater i USA – for ikke at nævne, at det er verdens teknologiske navle og dermed et meget inspirerende sted at befinde sig, hvis man interesserer sig for den slags. Så se at komme af sted!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *