Ludwig Maximilians Universität

Af Marianne Hjort Bøgh Poulsen (journalist)

Tyskland har i mange år ikke været favoritdestinationen for danskere, når det gjaldt feriemål eller sprogvalg på gymnasiet, Det kan man undre sig over, når vores nabo er et af de mest indflydelsesrige nationer i verden og vores største handelspartner.

Jeg valgte at tilbringe mit ophold i München, der frem for tyske storbyer som Berlin og Hamborg, kan tilbyde alperne, finkultur, traditioner, sol og sne og selvfølgelig Oktoberfest.

Universitetet: München ligger i Bayern-regionen, som er den rigeste i hele Tyskland. Det er ikke til at tage fejl af, når man kaster et blik på bygningerne, bilerne og arbejdsløshedstallene. Hernede går det godt. Og universitetet er ingen undtagelse. Bygningen vidner om velstand og storhedstanker fra dengang kong Maximillian var konge af Bayern. Den hvide store hovedbygning er mindst ligeså smuk indeni, hvor man bliver mødt af store statuer, marmorsøjler og enorme auditorier.

Det er svært at blive andet end inspireret ved at være studere på Tysklands smukkeste, ældste og højest rangerede universitet.

En af grundene til, at jeg søgte mod Tyskland, var for at forbedre mit tyske, og det har jeg bestemt ikke fortrudt. På universitetet kan man tage fag på tysk og engelsk. Jeg valgte at tage mine fag på tysk, hvilket jeg i dag er glad for, at jeg gjorde. Den første måned var dog hård, fordi man virkelig skal koncentrere sig hele tiden. Heldigvis er de tyske studerende tålmodige og imponerede over, at man forsøger – og det samme er gældende for professorerne.

Sprogkursus: Når man er blevet optaget på universitetet får man information om, at man kan tilmelde sig et sprogkursus for en beskeden sum. Så jeg tog til München en måned før universitetsstart for at tage på sprogkursus, og det kan jeg kun anbefale. Det er ikke bare et sprogkursus, men også en indføring i Bayersk kultur, rundvisning på campus og information om det tyske system. Her mødte jeg ligeledes masser af andre udvekslingsstuderende, der var i samme båd som mig, som blev nogle af mine bedste venner dernede.

Og det er rart at få noget information om det tyske system og kulturen i Sydtyskland, for den er anderledes, end hvad vi er vant til i Danmark. Man skal gøre sig klart, at computerarbejde som regel foregår i computerrummet – de tyske studerende bruger pen og papir, og du bliver tiltalt ved dit efternavn. Biblioteket, posthuset og kommunen er glade for deres stempler og foretrækker, at du møder personligt op. Her er der ingen digitalisering. Og nogle gange kan man fristes til at sige, at grundighed går lidt frem for effektivitet.

Det sociale: Som udvekslingsstuderende i München bliver man taget rigtig godt i mod. Der bliver planlagt masser af udflugter og fester. Selv var jeg på skitur, i Prag, på alpevandring og på slotsbesøg. Og er man i München i efteråret er Oktoberfest et must. Seks millioner liter øl og seks millioner gæster. Hvert bryggeri i München har et par telte, der er på størrelse med sportshaller. I teltene er der bænke fra ende til anden og et tyrolerband i midten. Der er dømt folkefest og alle er inviterede. Desuden er december også enormt fantastisk og stemningsfuldt i byen.

Man skal være opmærksom på, at semestret i Tyskland ligger lidt forskudt fra det danske semester. Er man afsted i efteråret, som jeg var, så starter semestret i starten af oktober og slutter officielt i slut februar, jeg valgte dog nogle fag, der havde tidlig eksamen, så jeg havde sidste eksamen den 30. januar. Jeg sørgede for, at DMJX var bevidste om det, og lavede en aftale med underviseren derhjemme om, at jeg kunne komme lidt senere hjem og så få noget af undervisningen på et andet tidspunkt.

Jeg kan kun anbefale München. En fantastisk storby i de smukkeste omgivelser, der er stolt af sine traditioner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *