University of Missouri

Af Sofie Dambæk Rasmussen (Journalist)

Den korte version: Tag af sted! Det siger alle, men det er sandt.

University of Missouri i Columbia var uden sammenligning min første prioritet blandt udvekslingssteder. Dels fordi J-School har et enormt godt rygte og dels fordi Mizzou er placeret i det mest centrale USA, hvor jeg forestillede mig, at oplevelsen ville være unik og andet end trætte amerikanere, kendte bygninger og røde broer.

Det slog ikke fejl, og det var med til at gøre efteråret 2014 og mine seks måneder i USA helt igennem fremragende.

Jeg vil ikke snakke meget om alder og fagligt niveau – det er, hvad du gør det til, og får du ikke nok faglige udfordringer i fagene, tænker jeg, at du måske glemmer at opsøge dem.

Det egentlige teoretiske niveau er uden tvivl lavere end på DMJX, men hands-on-mulighederne er mange på Mizzou. Derfor valgte jeg også en række praktiske fag, hvor jeg blandt andet arbejdede på den lokale radiostation (kan sammenlignes med P4) og kom ud i landet og producerede små video-dokumentarer om amerikanerne.

Mizzou er den ægte amerikanske university-oplevelse. Campus. Dagligdagen. Og stemningen.

Du bor, lever og studerer (typisk) midt det hele – på Campus, som er en by i byen Columbia. Din lejlighed er placeret få hundrede meter fra selve skolen og bylivet. Restauranter og barer ligger lige over vejen fra dit undervisningslokale. Fitnesscenter og svømmehal er fem minutters gang fra din lejlighed, og indkøbsmulighederne er lige om hjørnet.

Dine medstuderende sover og lever i joggingbukser og t-shirts med tiger-logoet, middagsmaden indtages typisk i burgerform fem minutter fra din undervisning, lektie-læsningen foregår for mange i læsesalene eller på bibliotekerne iført Starbucks-kaffe, og festerne om aftenen slutter ofte i opgangen eller i husene omkring din lejlighed. Med politiet som (mere eller mindre ventet) gæst.

Mizzou er også en ægte amerikanske kultur-oplevelse. En gang om ugen (i efterårssæsonen) stråler Columbia i ’Black and Gold’, fordi der er football. Mizzou Tigers er borgernes et og alt, og spørger du en tilfældig, hvor meget sport fylder for dem, vil svaret typisk være, at det er vigtigere end uddannelse. Man fanger hurtigt denne ’besættelse’, og det er en interessant oplevelse. Ved alle hjemmekampe er stadion stort set udsolgt, og 75.000 mennesker står og hepper på byens hold. College-hold.

Det samme gør sig egentlig gældende, når basketholdet og volleyholdet spiller. Bare med lidt færre tilskuere.

Mizzou er også en oplagt mulighed for at komme ud i landet og se noget andet. Columbia huser 100.000 mennesker, heraf 35.000 studerende. Der er én hovedgade, alligevel helt enormt mange fastfood-restauranter og barer, og heldigvis fremragende motorveje i retning mod nord, syd, øst og vest.

Du får nemlig weekender, hvor du har lyst til at se noget andet, selvom om livet i Columbia er fantastisk. Mulighederne i passende afstande er dog enorme.

For mit vedkommende vil mine seks måneder i USA ikke stå tilbage som den ultimative journalistiske oplevelse. Jeg fik en masse praktisk erfaring i et andet land, og det var sjovt.

Men det var mere en kultur- og samfundsudveksling, som jeg også i fremtiden vil have meget glæde af. Det var seks fantastiske måneder.

Tag af sted. Vælg Mizzou!

Et par gode råd:

  • Køb en bil: Det gjorde vi, og den bragte os ud på mange ture i landet. Vil du arbejde på TV stationen, er det også en fordel, fordi den ligger 10 km væk. Desuden er der langt til indkøb i Columbia.
  • Drop bøvlet med at finde værelser og lejlighed: Det er absolut lettest at overtage den lejlighed, som de tidligere danske udvekslingsstuderende har og deler. Den gemmer både på møbler, dyner og bestik. Du skal med andre ord intet købe.
  • Amerikanerne i midt-vesten er helt enormt søde, tag kontakt til dem – i supermarkedet, på baren, på Facebook osv. De vil hellere end gerne hænge ud med dig.
  • Og vil du se, hvad Mizzou er for en størrelse, så tjek denne video (jep, usmagelig selvpromovering): https://www.youtube.com/watch?v=N8Qobof4BPA&feature=youtu.be

Vil du vide mere, er du velkommen til at kontakte mig på:

sofiedambaek@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *