San Fransisco State University

Af Mads Staghøj (journalist)

Der er virkelig meget godt at sige om et ophold på SF State – både hvad angår fagligt udbytte og det sociale og kulturelle! Skolen udbyder også diverse sports-aktiviteter på, og det er virkelig hyggeligt med ægte amerikansk campus-feeling.
Universitetet tilbyder en masse socialt gennem deres virkelig store forening for udvekslingsstuderende, IEEC. På den måde kan man møde folk både fra Europa, Asien, Australien. Der er også en bar-aften hver uge og diverse arrangementer på skolen. Det er let at møde mennesker på den måde. Personligt synes jeg, at der gik lige lovlig meget abefest i disse arrangementer, men det er jo smag og behag. Måske har det også noget at gøre med at en stor del af de udvekslingsstuderende er meget unge. Det er dog også mit indtryk, at det går ud på andet end at drikke, men for at være ærlig, var de (indrømmet få) aften-arrangementer, jeg deltog i, én lang druktur, som var det rusugen om igen.

Personligt prioriterede jeg at få et fællesskab med amerikanere uden for skolens rammer, da det jo er USA, man besøger. Hvis man gerne vil det, så er det en rigtig god idé at finde et bofællesskab inde i byen.
Da jeg ankom til SF brugte jeg en masse tid på Craigslist (den blå avis for praktisk talt alt), hvor jeg søgte bolig. Det var meget krævende, og jeg vil nok anbefale, at man ankommer i hvert fald tre uger før skolestart, hvis man vil være sikker på at have et nogenlunde godt tag over hovedet, inden semesteret begynder. I sidste ende løste boligsituationen sig for alle mine venner, selv om et par stykker endte med at bo på Hostel i over en måned.

Jeg fik nogle fine boligtilbud efter en god uges tid på Craigslist, men endte med at få et værelse i et bofællesskab gennem nogle amerikanere, jeg kendte lidt i forvejen. Når du ankommer i byen, vil det straks gå op for dig, at nogle bydele er helt utroligt hypede, og for tiden er unge tech-tilflyttere villige til at smide ufatteligt høje summer for et meget lille værelse i visse kvarterer. Mit værelse på 10 kvadratmeter i The Mission kostede 1100 $ om måneden, og jeg var meget heldig (værelset steg til 2000$, da jeg flyttede ud). Så mit råd vil nok være at søge bolig i nogle af de kvarterer, der ikke nødvendigvis ligger omkring Mission/Haight/Castro/SOMA/Pac Heights, da man jo altid kan cykle rundt (køb en cykel – bakkerne er hårde, men udsigten belønner det!) og spare tusindvis af kroner hver måned på husleje. Og det – altså økonomi – er nok en ting, man bør tænke over, inden man søger en udvekslingsplads i San Francisco. Byen er desværre bare blevet ekstremt dyr at opholde sig i, eftersom gentrificeringen kører i et gear uden sidestykke. Det kan dog sagtens lade sig gøre med lidt opsparing og legatsøgning.
San Francisco er virkelig på alle måder værd at besøge i et halvt år. Byen er ovenud fantastisk, og selvom den i grunden ikke er større end København, er der en helt særlig energi, og det skyldes jo både vejret, naturen, kulturen og alle de skæve eksistenser, men faktisk også det sprudlende tech-miljø, som udover de hurtige penge og kilometerlange køer ved kaffebarerne også bidrager med en pulserende stemning, man ikke kan undgå at blive inspireret af.

Hvis du køber en bil, som jeg gjorde, er der to timers kørsel til Santa Cruz, fire til Big Sur og syv til L.A. Jeg tog med venner på weekendture flere gange, og hvis man sørger for at holde skoleskemaet frit om fredagen kan man tage på 3-4 dage lange ture og få rejselysten stillet. Det er også meget let og billigt at leje bil, men hvis man er to, så vil jeg anbefale at købe en bil. Det betaler sig, selv om det kræver lidt mere tid på Craigslist, og man selvfølgelig løber en vis risiko, hvis man, som jeg, ikke ved noget om biler.
Hvis man interesserer sig for musik, vil jeg anbefale at holde øje med byens små venues, som har helt utrolige bookinger til ingen penge.

Hjemmesiden The Bold Italic giver et godt overblik over alle de kulturelle tilbud og events, og der er også en fin guide til byens kvarterer. Jeg vil også anbefale, at man udforsker Oakland, som jo ligger lige på den anden side af broen og er mere afslappet end San Francisco.
Selv om man har meget fritid, og det helt sikkert er oplevelserne uden for universitetet, der fylder mest, når jeg tænker tilbage, så er det universitetet, som tager mest tid, mens man bor i byen. Det kræver en del arbejde, da alt jo foregår på engelsk, men hvis man arbejder disciplineret, kan man nøjes med at studere fire dage om ugen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.