San Fransisco State University

Af Mathias Brynjolf (journalist)

Verdens bedste rubrik om verdens bedste by

Lad mig bare slå det fast som det allerførste: Udveksling i San Francisco er lige så fedt, som det lyder.

Byen er fantastisk, vejret er (for det meste) kanon, skolen er både fest og faglighed, og så er USA jo så fyldt med lækre rejsemuligheder, at der ingen risiko er for at komme til at kede sig i løbet af dit halve års udveksling.

Men før du skal af sted, så får du her mine to bedste råd ud fra de erfaringer, jeg selv gjorde mig i løbet af min tid i staterne.

Min første anbefaling er, at du før afrejse gør det klart, hvilken type udvekslingssemester, du ønsker dig. Tager du af sted for at opleve landet, kulturen og rejsen i sig selv, eller er målet at læse spændende fag, du ikke kan få herhjemme, og komme hjem klogere og mere oplyst med rene A’er på CV’et? Eller måske en blanding af begge?

Jeg blev nemlig selv meget overrasket over, hvor meget tid skolen endte med at tage, og havde egentlig forestillet mig, at skolen ville være den mindste del af mit udvekslingsophold. Det skal dog siges, at al tiden brugt på skolearbejde bestemt var selvvalgt på grund af egne ambitioner, men det vender jeg tilbage til.

Da SFSU kræver, at du tager mindst 12 units (svarende til 24 ECTS point), så er der ingen vej udenom skolearbejdet, uafhængigt af om du tager af sted på 7. eller 8. semester. Men der er god mulighed for at vælge fag på enten meget lavt niveau, der ingen tid kræver, og så fag, der i min optik er langt mere inspirerende, men som også kræver meget mere af dig.

Systemet i USA er så fleksibelt, at du de første to uger har muligheden for at prøve de fag af, som du muligvis gerne vil have, og på den måde får du nemt en fornemmelse for arbejdsbyrden i faget, underviseren og fagets indhold. Det er bestemt værd at prøve så mange forskellige fag af som muligt i løbet af de to uger!

Jeg valgte selv modellen med de krævende fag, hvilket jeg virkelig også fik meget ud af, men som helt sikkert også tog tid fra alt det andet sjov, som at gå på cafe, hænge ud med medstuderende og generelt bare nyde San Francisco. Så for at du ikke til sidst ærgrer dig over at være ”gået glip” af en masse socialt eller midtvejs på semestret pludselig føler, du drukner i skolearbejde, så vær sikker på, at det enormt spændende fag, du er blevet forelsket i, nu også er noget, du er klar på at yde en indsats i, når de andre tager i en af SF’s parker og nyder vejret i stedet.

Lad mig for øvrigt lige slå fast, at jeg selv brugte størstedelen af min tid på andet end skole, at se forskellige skolekammerater næsten hver dag, gå ud nærmest hver weekend og at rejse mere, end jeg har rejst på noget andet tidspunkt i mit liv. Det var bare hårdt.

Derudover vil jeg helt klassisk anbefale, at du på det kraftigste tager ja-hatten på og griber hver en mulighed, der byder sig, fra det allerførste sekund du sætter dine ben på amerikansk jord. Det er jo lidt af en kliche, men mit eget ophold blev virkelig voldsomt beriget af at lægge alle mine fordomme til side om hvilke ting, jeg forestillede mig at bruge tid på samt hvilke mennesker jeg på forhånd tænkte at hænge ud sammen med (amerikanere kontra andre europæere).

Et af de klart bedste og mest givende valg, jeg tog, var at engagere mig i organisationen for de internationale studerende, International Education Exchange Council (IEEC). Navnet må være det værste nogensinde, men det var uden tvivl noget af det sjoveste, mest lærerige og definerende for min rejse overhovedet.

IEEC er både for alle internationale studerende på SFSU samt de amerikanere, der skal har været eller skal på udveksling. Umiddelbart tænkte jeg, at det kun var nørderne og dem, der ikke selv kunne finde venner, som ville kaste tid efter at få organisationen til at spille, men jeg kunne ikke have taget mere fejl. Og IEEC endte med at blive omdrejningspunktet for semestret og det sociale liv for alle os, der studerede på SFSU.

Størstedelen af alle de ting, vi foretog os i og omkring SF, var gennem IEEC, og organisationen bød konstant på nye venner og sociale aktiviteter fra start til slut på semestret. Jeg kan blandt andet nævne de ugentlig byture i San Francisco, surfing i Santa Cruz, vandreture i Yosemite, faldskærmsudspring i Monterey, vinsmagning i Nappa Valley samt kæmpe Halloween- og galla-fester med mange hundrede mennesker. Alt i alt den største fest at være med.

Det krævede selvfølgelig arbejde fra os at få IEEC til at vokse og tilbyde så meget, så jeg påtog mig selv en lederopgave i organisationen, men vil hævde, at jeg næsten lærte mere af at skulle få folk fra hele verden til at arbejde sammen, end jeg gjorde af at læse amerikansk politik og økonomi på skolen. Hvilket jeg trods alt føler, jeg virkelig har lært meget af.

Så du er hermed anbefalet: Glem fordommene og på med ja-hatten. Man ærgrer sig som regel kun over de muligheder, man aldrig greb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.