Høgskolen i Oslo og Akershus

Af Maria Ærø Nielsen (kommunikatør)

Du kan begå dig på dansk, du skal ikke søge visum, og du er kun 45 minutters flyvetur hjemmefra. Der er ikke meget eksotisk over at fortælle folk, at du tager på udveksling i Norge. Men Oslo og Norge skal ikke undervurderes, slet ikke. På mit ophold i Norge har jeg blandt andet badet i de berømte norske fjorde, vandret på kilometerhøje bjerge, kørt med slædehunde og set nordlyset. Du behøver med andre ord ikke at tage om på den anden side af jorden for at opleve noget nyt og anderledes.

Valg af fag på Høgskolen

Som dansk udvekslingsstuderende er det muligt at tage fag på både engelsk og norsk. Jeg valgte at tage Journalism in a Changing Europe, som foregik på engelsk og Entreprenørskap og Prosjektledelse i Mediebransjen, som foregik på norsk.

Journalism in a Changing Europe: Cirka halvdelen af klassen var internationale studerende og den anden halvdel norske studerende. Her var undervisningen meget intens. Vi havde undervisning to hele dage cirka hver tredje uge. Der var mange forskellige eksterne undervisere inde og holde oplæg, hvilket gav et meget bredt syn på EU. Mange af oplæggene og undervisningen generelt bar dog præg af, at Norge ikke er en del af EU, og de norske studerende derved ikke har samme viden om EU, som vi har.

Entreprenørskap og Prosjektledelse i Mediebransjen: I det fag kom jeg ind i en etableret norsk klasse, hvor jeg var den eneste udvekslingsstuderende. Underviseren var meget engageret og tog hensyn til, at jeg var udvekslingsstuderende og i starten ikke var 100 procent sikker i sproget. Faget var meget praktisk, og vi arbejdede gennem hele forløbet med et selvvalgt projekt, som endte med at være vores semester-/eksamensopgave.

Bolig i Oslo

Som international studerende i Oslo er det forholdsvist nemt at få bolig. Skolen formidler kontakten til SiO, Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus , som har forskellige studenterboliger i Oslo Omkring tre måneder før studiestart kan man søge bolig. Jeg vil anbefale, at du søger boliger, som ligger inden for Ringvej 2. På den måde er du ikke så afhængig af den offentlige transport. Hvis du er interesseret i at bo med en masse andre internationale studerende, vil jeg anbefale, at du søger ind på St. Hanshaugen Student Village eller Stensberggata Student House. Hvis du derimod ønsker at bo med norske studerende, kan Sofienberg Student House, hvor jeg selv boede, være en god mulighed.

Det sociale liv i Oslo

Den nemmeste måde at komme i kontakt med nye mennesker i Oslo er ved at deltage i skolens mange arrangementer for internationale studerende. Det er specielt vigtigt i starten. Så selvom du tager fag, der måske først begynder to-tre uger efter orienteringsmødet, vil jeg klart anbefale, at du tager tidligt af sted, så du kan deltage i introugerne. Jeg brugte det meste af min tid sammen med internationale studerende, da de er de nemmeste at komme i kontakt med. Hvis du ønsker at få norske venner kræver det lidt mere af dig selv. Nordmænd er, ligesom os danskere, lidt reserverede, og du bliver derfor nødt til selv at tage det første step til at komme i kontakt med dem. I Norge er det meget normalt at være en del af et ”Student Society” – på den måde er det nemt at lære både nordmænd og den norske kultur bedre at kende. Jeg var selv en del af Kommunikationsafdelingen ved Det Norske Studentersamfund. Det gav mig mange andre oplevelser, end jeg ellers ville have fået. Derudover ved jeg, at det er muligt at være en del af noget radio, TV, biblioteket, barer, event teams, mm.

Hvis du har nogle spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på maenielsen@mail.dmjx.dk eller via Facebook.

Maria Ærø Nielsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *