Charles University, Prag

Af Kim Basse.

At fortælle en tjekkisk frisør, der ikke taler engelsk, hvordan man gerne vil klippes, kan være udfordrende, og resultatet kan være overraskende. Lige så overraskende, som hvis man rent faktisk møder en tjekke, der taler engelsk.

Prag er en smuk by. Det er en by med mange muligheder, seværdigheder og tilbud. Men det er også en by med mange udfordringer, og det er vel det, der gør den mest interessant.

Ofte er det kun omkring universiteterne, at tjekkerne taler engelsk, og selv her kan niveauet ofte være overraskende lavt og til tider decideret uforståeligt – også blandt underviserne. Det kan derfor være en god ide at tilmelde sig en masse fag til at starte på, for at se hvordan niveauet er. Efterfølgende kan man altid framelde sig de overflødige fag igen og tage dem, man synes bedst om.

Af den årsag kan det også være til stor hjælp at tilmelde sig Charles Universitys budy-program. Med sin tjekkiske budy i hånden bliver alting generelt meget nemmere, og de udgør tit en guldgrube af tips og tricks, og frem for alt taler de tjekkisk, så man slipper for at få hovedet bidt af, når man møder skrankepaverne med sit gebrokne engelske og vil købe sit turkort til metroen.

Det er ikke fordi den tjekkiske folkeånd er fjendtlig. Den er bare heller ikke decideret venlig, og spørger man sig frem, får kommunismen oftest skylden. Selv et kvart århundrede efter jerntæppets fald, kaster fortiden stadig lange tunge skygger. Frygten for stikkere, hemmeligt politi og partistøtter har gjort tjekkerne forsigtige, og selvom den unge generation er mere åbne, er der lang vej endnu.

Tjekkiet er i det henseende et interessant land. Ved parlamentsvalget i oktober erobrede kommunisterne 15% af stemmerne, hvilket gjorde dem til landets tredjestørste parti. Det kan virke paradoksalt, når man ser på historien, men korruption og politikerlede har fået mange, specielt ældre, til at søge tilbage til ‘de ordnede forhold’, som herskede under kommunismen.

Landet er et grænseland mellem Øst- og Vesteuropa og absolut et af de ”pænere lande”, når det kommer til korruption, men man skal ikke være i tvivl – de har lært alle fiduserne. Europas baggård ligger en spytklat fra Tjekkiet, og det er bestemt interessant at se, hvordan de fortolker friheden i EU.

Hvis man har et minimum af interesse for, hvad der sker på den politiske scene, er Tjekkiet derfor et rigtig godt sted at tage hen. Dels møder man mange nationaliteter, der er med til at udvide ens horisont, og dels ligger Tjekkiet rigtig godt placeret centrat i Europa, så det er nemt og billigt at komme rundt. En returbillet til Budapest kan eksempelvis købes for 250 kr. igennem busselskabet Student Agency, ligesom overnatning på hostels i byen også bare er et greb i lommen.

Gider man ikke det der politik, er der et hav af gode barer, hvor øllene ikke koster mere end 10-15 kroner for en halv liter fra fad. Tjekkiet er pilsnerens hjemland, og generelt har øllet en rigtig god kvalitet, og man bliver nemt plakatfuld. Søger man lidt væk fra centrum er barerne oftest bedre end på indre Nørrebro, og hvis man er til det kreative, rustikke og slidte, kan bydelen Zizkov klart anbefales.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *