University of Missouri

Mulighedernes journalistland

Af Asger Mow

asger mow missouri

VJ, udlandskorrespondent og TV-vært. Tre titler jeg ikke havde på mit CV, før jeg tog til Missouri for at læse. Og som jeg blot kunne drømme om at få mulighed for at opnå på bare fem måneder på universitet i USA. Men det var altså hvad der skete.

Når “J-school”, som den kaldes, regnes for at være USA’s måske allerbedste journalistskole indenfor TV, så er det ikke uden grund. Mulighederne for faglig udvikling er endeløse.

Jeg tog på udveksling med en todelt ambition om, dels at lære nogle af de journalistiske færdigheder, som jeg ikke i forvejen havde tilegnet mig i min praktiktid på DR Nyheder og på Journalisthøjskolen. Dels at opleve USA, og hvad det for alvor vil sige at gå på et vaskeægte amerikansk college. Sidstnævnte er alene værd at rejse til Missouri for: 37.000 studerende i lille by, en sportskultur og ånd der næsten fremprovokerede glædestårer i min øjenkroge, da jeg stod på et fuldt sportsstadion og hørte national-melodien, samt muligheden for en livsstil, der adskiller sig så meget fra det, vi kender som studerende i Europa, hvor vi går til undervisning og så hjem. DU bliver en del af en ånd. Fra første dag på “Mizzou” bliver du prakket på med gratis souvenirs med tiger-logoet, og dagen før du forlader skolen, beslutter du på egen hånd at bruge 200 dollars på at købe et flag og et sengetæppe med skolens emblem på.

Men tag især på University of Missouri, fordi du vil inspireres af amerikanernes ambitiøse ånd og endeløse drivkraft for at excellere indenfor det, de brænder for. Jeg fik talrige skolekammerater, som brugte dag og nat på at bedrive journalistik. Det måske bedste levende eksempel var 22-årige Kerry, som jeg blev gode venner med. Hun arbejdede som producer på den lokale NBC-affiliate, KOMU 8 News; som vært og rapporter på net tv-mediet Newsy og som journalist i St.Louis på et innovativt tv-koncept, der inkorporer sociale medier live i udsendelserne. Alt imens hun mestrede alle sine kandidatfag. Nåh ja, og på hendes væg opdagede jeg et foto af hende og Obama. Det viste sig Kerry havde været praktikant på Obamas valgkampagne i 2012. Denne sommer har hun så fået et nyt praktikantskab for en stor TV-station i Denver. Hun bekræftede i allerhøjeste grad filosofien om at hårdt arbejde bærer frugt.

Selv var jeg i tvivl, om jeg som udvekslingsstudent kunne få lov til at arbejde på den lokale NBC-affiliate, KOMU 8 News. Den er ejet af skolen, drevet som en privat forretning, men fungerer som en læringsplatform for mange af de tv-studerende som en del af flere forskellige fag eller for frivilligt arbejde. Her arbejder de side om side med professionelle journalister, producerer, redaktører mv. Efter en snak med skolens undervisere og anskaffelsen af en låne-bil kom det på plads. Og snart havde jeg ugentlige vagter, hvor jeg rapporterede live fra byrådsmøder og lokale begivenheder og producerede nyheds- og magasinindslag indenfor både den undersøgende genre og feature genren.

Den ultimative faglige erfaring fik jeg, da Boston blev ramt af et terror angreb, og jeg tilbød min chefredaktør at rejse dertil for egen regning, hvis jeg måtte låne stationens udstyr og rapportere derfra. Jeg gjorde det klart for redaktøren, at det var en stor læringsmulighed, men også en mulighed for at bevare min tilknytning til DR ved at arbejde som en midlertidig korrespondent. Jeg fik et ja, og lå snart og sov på gulvet i lufthavnen i Kansas City, før jeg tog til Boston tidligt om morgenen. På en uge fik jeg flere erfaringer og oplevelser end, jeg kunne have drømt om at få under hele mit ophold i Missouri. Den uge arbejdede jeg i døgndrift, var igennem i fire-fem udsendelser om dagen, og endte med også at rapportere til TV AVISEN og flere andre af DR’s platforme, mens jeg stod ved siden af alle de journalistiske forbilleder fra CNN og NBC. Surealistisk og lærerigt. Sidst, men ikke mindst, gav chefredaktøren mig senere lov til at springe flere træningsniveauer over for at nå “level 5 anchor”, hvor man arbejder som TV-vært i 30-minutters Nyhedsudsendelser sammen med de erfarne, professionelle værter.
Det skal siges, at KOMU 8 News langt fra er en amerikansk DR eller TV2. Den journalistik, de bedriver på skolens tv station er meget lokal og når sjældent det niveau, vi ser i en dansk tv-udsendelse. Til gengæld er det muligt at klare sig, selvom man ikke har engelsk som sit moderssprog. Oveni det, er det min oplevelse, at enhver der har modet, lysten og drivkraften, vil få lov til at prøve så meget af, som de orker. Det kan jeg kun opfordre til, at du gør. Alt imens du får dit livs oplevelse i Missouri. Jeg ville ikke have været noget af det foruden.

Med venlig hilsen

Asger Mow
Journalist, DR NYHEDER
Tel: +1 573 529 4438
Mail: amow@dr.dk
Twitter: @Asger_Mow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *