Hong Kong Baptist University

Forfærdelig fascinerede

Af Peter Zacher Poulsen

Kinas kapitalistiske kommuniststyre lurer i baghaven – lige på den anden side af pigtrådshegnene og grænseovergangen 45 minutter fra Hong Kong Baptist University. På HKBU er undervisningen fri, ucensureret og fuld af kinesiske professorer, der kan lære dig lidt om verdens nye supermagt.

Kapitalismens kinesiske højborg

Hong Kong er en speciel størrelse. For 15 år siden opgav briterne deres koloni i det sydkinesiske hav, og siden 1.juli 1997 har Hong Kong officielt været en af to ”Special Administrative Regions” i Folkerepublikken Kina. Området lever bogstaveligt talt højt på både kolonitiden og specialstatussen i Kina.

De enorme skyskrabere rager flere hundrede meter op i vejret, hvor ICC-tårnet indtil nu er kronen på værket. Især Ozone-bar på bygningens 118 etage manifesterer sig som symbolet på det kapitalistiske Kina. Toiletterne var udstyret med marmorvakse, guldvandhaner, en imponerede udsigt fra pissoiret og ikke mindst en butler, der var parat til at holde både døren og håndklædet for dig.

Selvom Hong Kongs politiske leder mere eller mindre er udpeget af kommunistpartiet i Beijing, så folder den kinesiske form for kommunistisk kapitalisme sig for alvor ud i området. De specielle økonomiske love der gælder i Hong Kong betyder, at byen er underlagt og trives i rendyrket kapitalisme. Forretningsfolk valser rundt i det yderst velfungerende metrosystem, og i elevatoren på vores universitet rettede de lokale business-studerende på deres jakkesæt og slips, hver eneste gang vi stoppede på endnu en etage. Og dem er der mange af på Hong Kong Baptist University – altså etager.

Vær på på campus

De 1.500 studerende der bor på campus, er presset sammen i to tårne på hver 20 etager.

Du kommer til at dele dit minimale værelse med enten en lokal studerende eller en anden udvekslingsstuderende. I har hver jeres seng, skrivebord og klædeskab, men så er det også slut på privatlivet. De lokale studerende har et forunderligt søvnmønster. De sover gerne til midt på dagen, tager en lur ved 20-tiden og bliver så oppe til midt på natten. Det udmønter sig i en god omgang gammeldags natterend på gangene, hvor de lokale studerende styrter rundt som en flok kyllinger der lige har fået kappet hovedet. Hvis du alligevel er vågen er det egentlig ret sjovt at se. Den specielle fødselsdagssang, Happy Corner, er en oplevelse værd. Jeg tror, du kan smugkigge på you tube. Selvom det kan være nok så belastende at bo på campus, så synes jeg, at det ville være ærgerligt at finde en lejlighed i byen. Du kommer til at betale en helt anden husleje, og du går glip af de mange aftenture til det lokale værtshus, de impulsive fodboldkampe og hvad der nu ellers følger med.

Søndagsgudstjenester?

Jeg var en smule bekymret for, om jeg blev tvangsindlagt til søndagsgudstjenester og morgenbøn på det baptistiske universitet i Hong Kong. Der ligger en mindre kirke på campus, og det er ifølge reglementet forbudt at have øl på værelset. Jeg var ikke i kirken en eneste gang, og mit køleskab blev aldrig undersøgt.

Autoritetstro undervisere var der heller ikke mange af. Jeg fulgte et par fag på det politiske fakultet, hvor underviserne gjorde alt hvad de kunne, for at finde ridserne i kommunistpartiet rødlakerede overflade. Underviserne i Hong Kong står heldigvis ikke til regnskab overfor magthaverne i Beijing.

Det gør Beijings indbyggere og historiske monumenter så til gengæld. På Kinas Historiske Museum blev partiet skamrost, og på Den Himmelske Freds Plads var der ikke et eneste spor af massakren i juni 1989. Det var forfærdeligt fascinerede og forfærdeligt forfærdeligt på samme tid. Alt det kan du selv få lov at opleve, hvis du søger mod Hong Kong Baptist University.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *