IHECS, Bruxelles

Af Stine Schou, MPL

Efter fire måneder på IHECS i Bruxelles, er jeg nu vendt hjem til Danmark igen. Det har været fire måneder fyldt med en masse oplevelser – både gode og mindre gode. Jeg har prøvet at opsummere det meste her:

Hvorfor Bruxelles?

Jeg valgte at bruge min udveksling i Bruxelles mest af praktiske årsager. Jeg havde været i byen før, og så var det både nogenlunde billigt og nemt at komme frem og tilbage, hvilket var vigtigt for mig, da jeg stadig havde forpligtelser i København.

Byen er ikke så stor, men den er meget multikulturel hvad angår indbyggerne. Og så vrimler det med øl, fritter, vafler og chokolade! Bruxelles er generelt mere beskidt end vi er vant til i Danmark, og kan se ret slidt ud, men stemningen er god og der er en god kultur for at gå på café/bar.

Skolen
Skolen ligger meget centralt i Bruxelles, lige ved Manneken Pis, hvilket er dejligt, hvis du gerne vil bruge dine dage i byen, både før og efter skole. Skolen er delt op i forskellige bygninger, og har generelt gode faciliteter. Der er både foto-, video-, og radiostudier, samt redigeringssuiter, hvilket er virkelig er nyttigt, hvis du skal arbejde med medier.

Semestret er kort og hvis du vælger det engelske fagudbud, så varer det kun fire måneder. I foråret fra ca. slut januar til ca. slut maj inkl. to ugers påskeferie.

Fagene og underviserne
Fagene har generelt lavere niveau end i Danmark, men det betyder ikke nødvendigvis, at lærerne forventer mindre af dig. Fagene er hver 5 ECTS, og du har hvert fag to timer hver uge. Jeg tog følgende fag, som jeg uddyber her:

Introduction week:

Denne uge ligger i dagene inden semesterstart og er frivillig. Ugen giver 3 ECTS point. Jeg kan klart anbefale at deltage i denne, da det er en god mulighed for at lære de andre udvekslingsstuderende lidt at kende.

French course:

Faget er delt op i tre niveauer: begynder, medium og avanceret. IHECS placerer dig på et af disse hold ud fra en sprogtest du tager inden. Jeg startede på medium-holdet, men endte med at rykke ned til begynder-holdet, da niveauet var for svært til mig. Du lærer ikke at tale fransk med dette fag, men det er en fin i introduktion til sproget. Eksamen var en skriftlig prøve.

Cross-cultural communication:

Dette var nok et af mine yndlingsfag, og giver dig kendskab til forskellige kulturer, og hvordan vi kommunikerer kulturer imellem. Et virkelig interessant fag som giver et godt indblik i kulturelle forskelle. Eksamen var to opgaver som skulle afleveres i løbet af semestret.

Civic engagment

I dette fag skal du vælge en humanitær organisation og arbejde frivilligt i 30 timer. Jeg arbejdede som bartender i LGBTQIA+-organisationen RainbowHouse. Eksamen var en rapport om dit arbejde.

Photo
Faget styres af en fotojournalist, som giver dig forskellige fotoopgaver i løbet af semestret. Hvis du kan lide at arbejde med fotografi, så vil jeg klart anbefale dette fag. Eksamen var et afsluttende foto-portfolio efter eget valg.

Video

I dette fag får du en kort indføring i videogenren, og så skal du som eksamen lave en kort dokumentar. Jeg vil dog IKKE anbefale dette fag, da underviseren ikke kan undervise og tilrettelægge et tilfredsstillende forløb.

Europe and Its specificities
Dette fag består primært af fremlæggelser fra de studerende om Europas historie. Faget er båret af fremlæggelser og filosofiske diskussioner. Det lød spændende på papiret, men knap så godt udført. Eksamen er fremlæggelser i løbet af semestret.

Bolig
IHECS er søde til at sende links til gode boligsider, men du skal selv gøre arbejdet. Jeg endte med at leje et værelse gennem Jeronimmo som primært huser Erasmus-studerende. De har forskellige huse, men du kommer til at bo i et kollektiv med andre unge, hvilket er skønt hvis du elsker at feste og hader at gøre rent. Hvis du gerne vil bo roligt og i rene omgivelser, så er dette ikke stedet. Jeg betalte 440€ pr. md. for et værelse, hvilket er i den billige ende. Derudover er kommunikationen med Jeronimmo ikke altid den bedste.

Jeg boede i Ixelles, hvilket er et skønt kvarter med mange unge, barer, caféer og flotte parker – kan klart anbefales!

Transport
Hvis du er under 25 år kan du få et transportkort til 12€ for et år! Men hvis du er over 25 år (ligesom mig) koster det 50€ pr. md. Jeg endte derfor med at leje en cykel gennem Swapfiets (15€ pr. md.). Derudover kan man også købe et abonnement til bycyklerne, Villo, som vi faktisk fik gratis gennem skolen. Men Bruxelles er altså ikke en cykelby, både når det handler om bakker og trafikken.

Dette skal du opleve
-Drikke øl på gode ølbarer fx Delirium og Poechenellekelder

-Spise fritter fra Maison Antoine eller Frit Flagey

-Spise vafler fra Maison Dandoy

-Besøg andre belgiske byer som fx Brugge, Ghent, Mechelen, Antwerpen, Liege osv.

-Rejs billigt til Amsterdam, Paris og London (Flixbus har virkelig billige billetter, hvis du booker i god tid)

Alt i alt

Alt i alt er det jo en stor oplevelse at komme lidt ud i verden og møde nogle nye mennesker. Hvis du vælger Bruxelles venter der mange gode madoplevelser og forskellige spændende mennesker. Gør dig selv den tjeneste at finde et godt og behageligt sted at bo, så du føler dig hjemme. Dette lykkedes jeg desværre ikke med, hvilket gjorde, at jeg aldrig helt kunne falde på plads. Og så benyt muligheden for at tage til andre europæiske storbyer. Det er supernemt og billigt fra Bruxelles! Hvis du har brug for at opleve noget nyt, men uden at få et kulturchok, så er Bruxelles et god bud!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *