Hogeschool Utrecht, Holland

Af Ditte Kølln, KOM

Byen

Utrecht er en virkelig hyggelig by og tager heller ikke forfærdeligt lang tid at lære at kende. Når man beder en hollænder beskrive Utrecht, er der stor sandsynlighed for, at de siger: ”Byen er karakteristisk for Holland og har alt det gode fra Amsterdam bare uden de mange turister.” Og det vil jeg give dem ret i. Man er ikke i tvivl om, at man er i Holland, når man færdes i byen, der er spækket med små, snørklede gader og mange kanaler. Jeg var virkelig glad for at bo her.

Det faglige

Jeg gik på HU – Hogeschool Utrecht, der ligger i ”universitetsbyen” Utrecht Sciencepark. På HU skal man selv holde øje med, hvilke fag man har, lave skemaer og holde kontakten til undervisere, hvis der sker ændringer. Du bliver ikke nødvendigvis automatisk tilmeldt online læringsplatforme eller undervisninger, det skal du selv holde styr på og underrette din underviser om. Når det så er sagt, så er både undervisere og andre elever virkelig gode til at hjælpe, hvis blot man rækker ud.

Hvad angår det faglige niveau, så kommer det meget an på, hvilke fag man har, og hvor langt resten af de studerende er. Jeg gik selv på linjen Creative Business (CB) og tog også del i minoren Mediapsychology.

Et semester på HU er delt op i to blokke.

I blok A (den første halvdel) havde jeg fagene:

  • Psychological effects of the media (Mediapsychology)

Super fint fag med god underviser. Tager dig igennem forskellige aspekter og teorier omhandlede psykologiske konsekvenser af mediebrug.

  • Cognitive Psychology of the media (Mediapsychology)

Forvirrende fag og underviser. Selve undervisningen havde ikke så meget med det praktiske arbejde at gøre. Tanken var god, men udførslen haltede lidt. Jeg ved dog, at de selv var opmærksomme på det og arbejdede på at gøre det bedre.

  • Digital media design (CB)

Mere praktisk og direkte brugbart fag, med kompetent underviser. Fokuserer på at lære dig termer og tanker bag grafisk arbejde, så man kan udforme en passende brief til en grafiker afhængig af, hvad man ønsker sig.

I blok B (anden halvdel) havde jeg fagene:

  • Digital media and culture (Mediapsychology)

Klart det bedste fag og den bedste underviser på hele semesteret. Det var aktuelt, relevant og fokuserede på hvordan medier, og hvordan vi bruger dem, påvirker os som samfund og kultur.

  • Cyberpsychology (Mediapsychology)

Udmærket fag med sød underviser. Jeg forstod aldrig rigtig hvad pointen med faget var, men det var hyggeligt at have. Det er meget en samtale mellem underviser og klasse om forskellige aspekter af online mediebrug.

  • Humanities (CB)

Udmærket fag med okay underviser. Faget handlede om, at vi alle er biased, når vi kigger på verden. Her bliver du bedt om at dykke ned i hvilke biases der er, og hvordan vi kan eliminere dem.

Det sociale

Jeg var for det meste sammen med mine roommates eller folk de kendte. Jeg tilmeldte mig dog en organisation – ”BuddyGoDutch”. Selv fik jeg ikke ret meget ud af det, men jeg ved, at flere andre havde virkelig god brug af det og lærte en masse mennesker at kende på deres mange udflugter. Jeg havde desværre ikke så meget med de hollandske studerende at gøre, da mange af dem bor meget langt væk fra skolen. Jeg havde dog god brug af de mange andre udvekslingsstuderende.  

Det praktiske

Jeg fik bolig gennem organisationen SSH, der udlejer værelser på kollegier i og omkring Utrecht. Selv boede jeg i Johanna Building i Utrecht Sciencepark lige overfor skolen. Her boede jeg sammen med 4 andre udvekslingsstuderende fra forskellige lande. Jeg vil klart anbefale, at man kigger på bolig igennem SSH, men man skal være opmærksom på, at værelserne er væk MEGET hurtigt. Jeg husker det som om, at det tog under 5 minutter, da jeg bookede. Man kan få adgang gennem skolen. De sender mails ud med alle oplysninger og er gode til at holde en opdateret (det gælder også helt generelt).

Hvad angår transport vil jeg helt sikkert anbefale, at man skaffer sig to ting:

  1. En cykel

Holland er et fladt land og meget nemmere at cykle i end Danmark. Jeg havde en cykel gennem firmaet ”Swapfiets” og var glad for det. Andre købte brugte cykler. Vær dog opmærksom på, at politiet holder enormt meget øje med, om du har lys på, samt om du bruger din telefon, mens du cykler. Begge dele uddeler de bøder for.

  • Et OV Chipkaart

Det er svarende til det danske rejsekort og kan bruges i alle offentlige transportmidler. Virkelig praktisk hvis man gerne vil på udflugter.

Der er SÅ meget mere at sige om Utrecht, men det der er nævnt her, er blot det absolut vigtigste efter min mening. For at opsummere havde jeg en super lærerig tur, og jeg vil anbefale alle at tage af sted, selvom det er både udfordrende og svært til tider.

Overvejer du at tage af sted og vil gerne have mere info, fra en der selv har stået i det kaos som udveksling er, så er du velkommen til at skrive på koldi@dmjx.dk

God fornøjelse!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *