Libanon er magisk

Af: Emil Rosengreen Nielsen, JOUR 3. semester

Jeg havde kæmpestore forventninger til mit udvekslingsophold, men alligevel slog Beirut, libaneserne og American University of Beirut benene væk under mig.

Libaneserne jonglerer med lidt af hvert. Inflationen af den libanesiske Lira får Venezuelas til at ligne et økonomisk paradis, utallige power-cuts og ikke mange tegn på bedring. Det til trods, har jeg har aldrig været i et land, hvor folket har været så imødekommende. Uanset social klasse, religion eller you-name-it.

Beirut er hektisk, underlig og fyldt med kontraster. Der kører en seriøs sjat Hummere rundt i byen, mens der er tiggere på de fleste gadehjørner. Det giver ingen mening i starten, men som man bliver klogere på Libanons historie, økonomi og politiske situation, begynder puslespillet at falde på plads. Politik og historie springer i øjnene på en helt anden måde end i Danmark, så interesserer du dig for sådan noget ballade, er Libanon svær at komme udenom.

Det er hårdt at se et land falde fra hinanden. Især fordi det går udover en befolkning med så meget potentiale og god vilje. Jeg ved ikke, hvordan Libanon er kørende, når du skal afsted, men man skal være forberedt på lidt af hvert. Når det så er sagt, har jeg aldrig følt mig utryg eller haft problemer med at bevæge mig rundt i Beirut eller resten af landet. Der er nogle områder, man skal tænke sig om i, men med en lille smule sund fornuft, er sikkerhed ikke noget problem i mine øjne.

Universitetet er ekstra. Det fylder det meste af området Hamra, har havudsigt og flotte gamle bygninger. Der er meget læsestof sammenlignet med DMJX, men man kan sagtens få det til at ske med lidt knofedt og læsestrategier. Læs ikke alt. Det er en anden undervisningsform, og det skal man vænne sig til, men samtidig foregår det meste af undervisningen på klassehold og med en forventning om, at man møder op. Så på den måde er det hjemligt. De andre studerende er unge – De fleste under eller omkring 20 år. Til gengæld virker folk modne. Du kan cherry-picke mere eller mindre alle fag. Jeg havde et enkelt journalistisk fag, tre political science og et antropologifag. Alle relevante til enten Libanon eller Mellemøsten. Det journalistiske niveau er lavt, så jeg ville gå med andre typer fag. Meget afhænger af underviseren, så hør andre som mig, hvem de har haft eller kan anbefale.

Libanon svarer til en tredjedel af Jylland (størrelsen), og det er let at komme rundt med busser og vans. Landet er forfærdelig smukt med en helt vild natur. Jeg hikede i snesko på et bjerg en time fra Beirut en vinterdag, hvor der var 20 grader ved kysten. Udnyt mulighederne for at komme ud og se Libanon.

Økonomien er helt sendt afsted i øjeblikket. Alt foregår kontant i Lira vekslet fra Dollars med rater fra et sort marked, der hele tiden ændrer sig. Det er kompliceret, så læs op situationen inden du lander i Libanon. Ellers kan det hurtigt ende med økonomisk dumflad. Til gengæld betyder situationen, at det er virkelig billigt at være i landet i øjeblikket.

Det er let at finde bolig. Der er mange Facebook-sider eller selskaber, man kan gå til. Jeg boede i Hamra, der huser begge de store amerikanske universiteter. Det var rart at være i gåafstand fra skolen, men der er også mange andre fede områder og billige taxaer (læs Bolt eller Uber), hvis du har lidt længere til uni.

Libanon var en kæmpestor oplevelse for mig, og i min stadige kliche-rus vil jeg gerne påstå, at det er umuligt ikke at forelske sig i naturen, viben og folket.

Har du nogle spørgsmål, så skriv endelig til mig på emilrosengreen@gmail.com. Man skal selv opleve Libanon, men der er en håndfuld ting, der er rare at vide på forhånd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *