Udveksling forår 2020 v. Malmö Universitet

Af: Caroline Khristensen

Malmö er en unik lille metropol, med så mange forskellige kulturer samlet under et bynavn. Det giver en helt unik stemning af at være ’langt væk hjemmefra’, selvom det blot er på den anden side af Sundet. Skolen er i sig selv meget moderne og ligger lige ved siden af hovedbanegården i Malmö, bylivet og det flotte havneområde. Skolen er opdelt i flere forskellige bygninger, der ligge lige ved siden af hinanden. På førstedagen var det nemt at finde rundt, da skolen har lavet deres egen app med GPS i. Så der er ingen undskyldning for, at ikke kunne finde frem til sine lektioner.

Generelt er der en meget international stemning på skolen, ligesom der er rundt om i byen. Godt halvdelen af befolkningen i Malmö er af anden etnisk baggrund end svensk. Derfor er deres falafel også så jävla bra

Så hvis du elsker en god lang lunch (svenskerne holder en times frokostpause hver dag) og at Fika, så er Malmö noget for dig.

Det faglige

Jeg valgte fag på engelsk, men det er også muligt at udfordre sig selv lidt med undervisning på svensk. Skolen tilbyder også en intensivt svensk kursus, hvis man er interesseret i det.

Man har kun to fag i løbet af et semester, så det vil sige at de første tre måneder har man et fag, som man afslutter med eksamen. Derefter begynder man på det næste fag. Det var jeg meget glad for, eftersom det gav mulighed for at fordybe sig noget mere.

Jeg havde fagene: ‘Children’s Litterature in a Global Perspective’ og ‘Imagining Catastrophe’.

Fagene I sig selv var meget spændende og underviserne var meget engageret. Forløbene var godt planlagt, og der var ingen klassiske ’forelæsninger’. Meget mere små oplæg og derefter en slag fælles dialog om ugens læsning. Fagene fokuserede også meget på det kreative. F.eks. var min første eksamen at producere en børnebog, der skulle kunne udgives.

Jeg nåede kun at være fysisk på skolen i godt en måned, derefter foregik alt online. Det var til gengæld godt planlagt og struktureret under omstændighederne.

De faglige krav er ikke særligt store, men det ligger mere op til, at man selv arbejder med sin kreativitet og tænker ud af boksen. Det gælder hvert fald for mine fag eftersom de ikke var typiske akademiske fag.

Det sociale

Svenskerne er nemme at komme ind på livet af! Du møder sjældent en, der ikke er klar på at fika (få kaffe og kage). Skolen havde arrangeret nogle dage med sociale aktiviteter til at starte med, som var meget hyggelige. Men forvent ikke noget, der minder om de danske rusture, for svenskernes forhold til alkohol er lidt noget andet.

Universitet har også en studenterforening kaldet Kåren, der arrangerer open mike, spilaftener, fredagsbar osv. Når man er medlem her, får man også gode rabatter rundt om i byen, og du kan melde dig på en masse sportsaktiviteter fx floorball, basket, fodbold, yoga, svømning osv. Det koster 90 kroner at være medlem et helt år.

Bolig

Det er billigt at bo i Sverige! Jeg boede selv på en ødegård uden for Malmö, men gennem skolen er du sikret et kollegieværelse i centrum af byen. Og hvis du hellere vil leje dit eget, er det en god ide at blive medlem af boligforeningen Boplats Syd, der næsten står for hele udlejningsmarkedet i Skåne. Her kan du få en 1-værelses studielejlighed for ca. 3000 kroner, men skriv dig op i god tid! 

Leveomkostninger

Igen, Sverige er billig at leve i! Og det er billigt at leve godt! Det er generelt meget billigere end i Danmark at tage ud og spise.  Mellem 12-13 lunch’er svenskerne og her vil du på kort tid se alle caféer blive fyldt op med sultne folk. I den tidsperiode har de fleste steder meget gode frokosttilbud. Du kan spise for ca. 60-70 danske kroner på nogle meget lækre restauranter.

Hvis du hellere vil lave mad hjemme, er råvarer også meget billigere. Samme gælder for tøj, slik, kosmetik, biler osv. Det eneste, der er dyrere, er alkohol, men det er faktisk ikke så slemt, som man skulle tro. Alkohol købes i separat i en butik, der hedder ’Systembolaget’. De har kun åbent i dagtimerne, så husk at køb godt med alkohol, hvis du skal holde en fest. Det er ikke til at opstøve noget senere på aftenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *