Oslo Metropolitan University: Hele verden i én by!

Af Emily Ferm og Signe Haugaard, journalister, 7. semester.

Den helt korte:

Du skal tage til Oslo, hvis du:

  1. Vil opleve en by med både storby-vibes og skøn natur
  2. Gerne vil slippe for lang rejsetid
  3. Bare vil have det fedt hver dag

Den helt lange:

Det lyder som en stor fed kliché, men den er sgu god nok – Oslo er dritkul! I løbet af vores udvekslingstid i Oslo har vi både været på ø-hop, en tur på Grønland (Den lokale grøntsags-pusher) og i Winter wonderland ved den berømte skihopbakke. Så ja, Oslo har meget mere at byde på end SKAM-talende unge og dyre fadøl. Oslo er som en 3-i-1’er: Du får både bylivet og shopping, den smukke natur og klassiske turistattraktioner. Og så er Oslo ikke er længere væk end en time med flyveren eller en tur med ”Dansker-båden” aka ”Oslo-båden” – det er nemt!

Boligen

Vi boede begge i Sogn Studentby og huslejen var knap 3000 kroner om måneden. Vi boede i hver vores bygning og har delt køkken og bad med 5-6 andre udvekslingsstuderende i løbet af vores ophold. Det er et fint sted, dog lidt udenfor byen, men det gjorde bestemt ikke noget. Der var både bus og metro lige i nærheden, og ellers lå det rigtig tæt på fine natur-muligheder.

Uni-life

Derudover er OsloMet et super cool og moderne universitet. Hvor mange universiteter har lige en stor klatrevæg uden for auditoriet? Emily havde tre fag i løbet af sit udvekslingssemester, da hun gerne ville prøve kræfter med mere business-orienteret fag, og det var der rig mulighed for. Hun har derfor både haft ”forhandlinger”, ”ledelse, organisation og kommunikation” og ”organisationspsykologi”, og det har været superinteressant. Og to af fagene var endda på norsk, så det er ikke helt umuligt. Signe havde to fag, hvor begge var på engelsk. Det ene hed ”Web publishing & Information Architechture” og ”Information, Communication & Social Media.” Desuden har OsloMet en god buddyordning, hvor du bliver taget supergodt imod og bliver vist lidt rundt i byen, når semesteret starter.

Priserne

Måske var vi bare heldige, fordi den norske krone er lav i øjeblikket, men ellers så skal du ikke være bange for, at hele børneopsparingen ryger bare på at bo i Norge. Du kan altså stadig drikke en fadøl eller snacke på en agurk uden at gå bankerot. Nogle fødevarer er lidt dyrere end i Danmark, men hvis du for eksempel tager en tur ud til området ”Grønland”, så kan du få din billige agurk og kinakål. Så det ”handler” meget om, hvad du gør det til.  Og så er den kollektive trafik kjempe bra! For cirka 300 danske kroner om måneden kan du købe et månedskort for studerende, hvor du kan tage både bus, metro, trikk (Oslo’s svar på Letbanen) og færge. Det er supersmart.

Alt det fede

Der er virkelig mange forskellige ting at lave i Oslo. Vi boede tæt på Sognsvann, som er en fin sø. Den er god at bade i, du kan løbe eller gå rundt om den og ellers starter en masse vandreture også heroppe fra. Oslo har dele hele – hvad enten du er til ski, natur eller shopping. I centrum findes en masse spændende museer og meget mere. Og så kan vi varmt anbefale ø-hop. Ved havnen i centrum kan du tage små færger ud til bittesmå ø’er, hvor du kan bade, hvis vejret tillader det. Det er næsten som at være på en strand på Sicilien – bare i norden.

MUST SEE’S AND DO’s:

  • Hos FRIGO kan du som studerende gratis låne alt slags udstyr til både at stå på alpin og langrendsski
  • Vettakollen, Grefsenkollen og Kolsåstoppen er alle fantastiske udsigtspunkter over byen og en god vandretur værd
  • Bislett Kebab har 50% på deres falafelpita HVER tirsdag
  • Oslo-delikatesse: vaffel med rømme (cremefraiche-lignende mejeriprodukt), hindbærsyltetøj og brunost. Haps!
  • Køb dig en hængekøje – du vil ikke fortryde det!
  • Du kan købe billigt frugt og grønt ude på Grønland 
  • Stort set alle supermarkeder er lukket om søndagen, så du skal huske at handle dine tømmermændssnacks om lørdagen
  • Nordmænd kan være en anelse reserverede – Men de er supersøde, så snart du lærer dem at kende
  • Husk ordet ”dåse” på norsk KUN referer til en kvindes underliv og INTET andet (Derfor hedder det for eksempel en boks med tun)

Og ja, skulle der komme en global pandemi igen, så var Oslo altså ikke det værste sted at være at tilbringe tiden. Blandt anden havde IKEA og tøjbutikkerne åbent under hele tiden, og øl-stederne åbnede før end de gjorde i Danmark, så det er værd at huske på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *