Ryerson University, Toronto, Canada

Af Mads Illum Dalsgaard, journalist, 7. Semester

Jeg var ret opsat på at tage til Canada og søgte derfor både mod Toronto og Montreal i det østlige Canada. Jeg endte på Ryerson University i metropolen Toronto, hvor jeg tilbragte fire måneder i efteråret 2019 (slut august – midt december).

Jeg havde en fremragende udveksling med nogle inspirerende fag, mens der også var masser af tid til at nyde byen og udforske lidt af verdens næststørste land.

Skriv endelig, hvis du har spørgsmål til Toronto, Ryerson University eller Canada som destination. Jeg havde selv stor glæde af at høre fra tidligere studerende fra DMJX, der havde været på udveksling.

Jeg kan fanges på illum2903@gmail.com

TORONTO

Der bor omkring seks millioner mennesker i Toronto og omegn, så det var lidt af en omvæltning, når man er vant til lille, hyggelige Aarhus. Men der er ingen grund til at blive skræmt af størrelsen.

Toronto har det hele og mere til. Fra finansdistriktet i Downtown med bunkevis af skyskrabere til hyggelige mindre gader i Chinatown og Little Italy. Fra CN Tower og de store stadions Rogers Centre og Scotiabank Arena, hvor der bliver spillet basketball, ishockey og baseball flere gange om ugen. Til Toronto Island, hvor man kan tage en slapper på græsset eller en ferskvandsdukkert ved en af strandene.

Med folk fra mere end 200 forskellige nationaliteter i byen er der virkelig noget for enhver smag. Også når det gælder mad, hvor man kan få lækkerier fra alverdens køkkener.

Det er dog ikke billigt at leve i Toronto. Dagligvarepriserne er stort set de samme som herhjemme, men man kan let blive snydt til at tro, det er billigere, fordi alle priser på restauranter og i supermarkeder er eksklusiv tax (14 procent) og tips (min 15 procent på restauranter). Alkohol er heller ikke billigt, mens kaffe og lækkerier fra Tim Hortons nemt kan blive en del af den daglige rutine uden at vælte budgettet. ¨

BOLIG

Toronto er en af verdens hurtigst voksende byer, og det kan i høj grad mærkes på huspriserne. Det er enormt dyrt at bo i Downtown, hvor Ryerson ligger, men jeg prioriterede ikke at skulle pendle. Jeg boede på ”Harrington Housing” – et slags kollegie, hvor man bor i 3-værelses lejligheder med to roomies, man ikke kender, før man flytter ind. 

Jeg endte med to superflinke australske gutter, som jeg endte med at blive rig

Det kostede omkring 7000kr om måneden, men så var der både sengetøj, tv med Netflix og Amazon Prime, el, vand, internet, varme og det hele inkluderet. Bygningen stod færdig i 2017 så alt er nyt og lækkert, og det ligger kun 1,5 kilometer (15-20 min gang) fra universitetet.

Til gengæld er det ikke det mest inspirerende område – hvis man vil bo i et hyggeligt kvarter skal man i stedet søge mod områderne ved Kensington Market, Little Italy, Queen Street West eller Little Portugal.

Et billigt alternativ, som mange af mine venner boede på, er Neill Wycik-kollegiet, som ligger lige ved siden af Ryerson. Det er gammelt og slidt, men der bor udelukkende studerende og et værelse koster omkring 2500kr om måneden – ekstremt billigt for Toronto.

FORSIKRING

UHIP (University Health Insurance Plan)-forsikringen er obligatorisk og udbydes af universitetet. Den koster omkring 200CAD (1000kr). Derudover købte jeg en privat rejseforsikring for omkring 1500kr, der dækkede de sidste måneder, hvor min indboforsikring ikke gjorde.

FAG

Jeg var afsted på 7. semester og på baggrund af erfaringer fra tidligere DMJX’ere på Ryerson valgte jeg at tage så få journalistfag som muligt. Fagene er generelt på et lidt lavere niveau end derhjemme, og mange emner har man enten haft før på skolen eller i praktikken.

I stedet valgte jeg fag, der kunne give mig et lækkert skema, og som jeg synes var spændende. Jeg havde kun undervisning onsdag (11-19) og torsdag (12-15), hvilket gav mig rig mulighed for at tage på weekendture osv.

Photojournalism (JRN 215)

Mit eneste fag på journalistfakultetet var fotojournalistik. Man kan tage faget, selvom man aldrig har haft et kamera i hånden og underviseren er super fed. Peter Bregg der har fotograferet blandt andre Princess Diana, John Lennon og været i mere end 50 lande og lave NGO-arbejde er dygtig til at lære fra sig og meget gavmildt med karaktererne.

Der er en del opgaver i faget, og man har deadlines hver uge, hvor man skal aflevere billeder. Jeg brugte opgaverne som en anledning til at gå rundt og se det meste af byen og tage lidt fotos imens. Hvis man kan lide at tage billeder, er det et super fedt og lige til fag.

Sports and politics (POL 620):

Forelæseren Daniel Rubenson er en fodboldgal svensker, og det betød at Sports and poltics hurtigt blev til’ soccer and politics’, hvilket passede mig glimrende. Faget er et såkaldt ”open elective”, hvilket betyder at de fleste studerende kom fra andre fakulteter. Det betød, at niveauet ikke var super højt, fordi der ikke var en forventning om, at man på forhånd vidste noget om hverken sport eller politik.

Social Media (RTA 902):

Faget handler mest af alt om udviklingen på de sociale medier og personlig branding. Man får en række konkrete værktøjer til at blive bedre på Instagram, Facebook osv, og en masse viden om, hvad der trender lige nu. Forelæseren gør meget ud af at tilpasse kurset til de studerende, og der er løbende surveys, hvor man kan foreslå emner, der skal tages op. Vi havde blandt andet forelæsninger om Kardashian-familien, fremtiden på de sociale medier og meget mere. Jeg synes, at undervisningen var super spændende og der var ret få hjemmeopgaver.

Introduction to professional communication (CMN 279)

Mit sidste fag var rent online, hvilket betød at der ikke var forelæsninger osv. I stedet skulle man gennemføre en lang række opgaver i et simuleringsprogram, hvor man ”var ansat” som kommunikationsmedarbejder. Det var en sjov og anderledes måde at have undervisning på, og arbejdsbyrden var ikke super høj, hvis man brugte lidt tid på opgaverne hver/hver anden dag.

SOCIALT

Canadierne er generelt ret unge, når de starter på uni, så på mine hold var de fleste omkring 20-21. Blandt de udvekslingsstuderende er de fleste folk i start/midt tyverne, så man skal ikke være bange for at være omgivet af teenagere.

Ryerson afholdt nogle udmærkede orientation-dage, hvor man fik mødt en masse andre udvekslingsstuderende fra alverdens lande. Derudover var der rig mulighed for at melde sig ind i diverse foreninger (og der er mange at vælge imellem). De forskellige fakulteter holder også arrangementer for udvekslingsstuderende – fx pizzaspisning, escape-room eller lign.

Så vær ikke nervøs – du skal nok finde nogle venner!

REJSER

Mine to undervisningsdage om ugen, betød at jeg havde godt med tid til at få set lidt af det kæmpe store land. Toronto ligger ret godt i forhold til besøg i forskellige østkyst-byer, men indenrigsflyvninger (eller til USA) er ikke så billige.

Niagara Falls ligger et par timer fra byen med bus og er et must see. Derudover tog jeg en uge fri fra studiet, hvor jeg var en tur i Vancouver, samt nationalparkerne Banff og Jasper i ”The Canadian Rockies”. Hvis man har tiden, lysten og pengene kan det helt klar anbefales at tage turen derover. Klart noget af den vildeste og smukkeste natur, jeg nogensinde har set.

Toronto (og staten Ontario) har ikke bjerge på samme måde som på Vestkysten, men der er stadig masser af flot natur. Algonquin Park ligger et par timers kørsel væk og især i september/oktober, når bladende skifter farve, er der helt utroligt smukt. Bruce Peninsula National Park ligger omkring fire timer fra Toronto og er helt klart også et besøg værd!

Jeg tog også et roadtrip til Montreal og Quebec City (8 timer fra Toronto) i den fransktalende del af Canada. Hvor Toronto er meget amerikansk, er byerne i staten Quebec langt mere europæiske/franske. Det er en ret fed kontrast at besøge de hyggelige gamle bydele, spise en croissant og prøve nattelivet af på Saint Laurent Boulevard i Montreal, hvor barerne og diskotekerne først lukker kl. 03! (i modsætningen til kl. 02 i Toronto).  

Mange af mine medstuderende tog også på ture til blandt andet New York eller Chicago, som ligger en times tid i luften fra Toronto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *