Moscow State University

Af Karoline Roselil Lerche Ditlev Nielsen

Rusland er et utrolig skørt sted, og du bliver testet. Rusland er også et utrolig fantastisk sted, som sender dig hjem med mange mærkelige oplevelser og meget mere tålmodighed, end du havde, da du kom. For intet i Rusland er nemt, og bare det at betale sin husleje på skolen kollegie skal der sættes et par timer af til. Det gør det heller ikke nemmere, at ingen taler engelsk. Overhovedet. Ikke engang hende, hvis job er at forny de internationale studerendes visum. Det er lang hen ad vejen noget man vænner sig til, og noget man begynder at se en vis charme i, men har man en dårlig dag i Rusland, skal man lige lære at tælle til ti og måske endda lidt mere.

Tager man til Rusland for at dygtiggøre sig og lære en masse i skolen, skal man nok genoverveje, om det er her, man vil hen. Det handler ikke kun om, at journalistik i Rusland er underlagt nogle helt andre rammer, end vi er i Danmark, men at undervisningen, jeg fik på Moscow State University, virkede noget tilfældig og desværre meget lidt brugbar. Men læser man lidt mellem linjerne, i det de fortæller i den sparsommelige undervisning, kan man uddrage nogle interessante observationer om russisk kultur og tankegang, som for mig har været meget lærerigt. Det er en meget speciel kultur, med nogle til tider finurlige og uforståelige regler, der ikke rigtig giver mening. Det kan nogle gange opfattes, som om Rusland gerne vil modarbejde dig og at alt skal være unødvendigt svært og bøvlet. Men man lærer også hurtigt, at historien i høj grad har sat sit præg på Rusland, og at det gamle sjovjet stadig påvirker landet. – og det er spændende at opleve. Er man meget fascineret af russernes historie, kan man endda få taget et billede med en udklædt Stalin flere steder inde i centrum.

Skolen og kollegiet arrangerer intet socialt, og næsten ingen studeren taler engelsk. Derfor har det haft stort betydning for mit ophold, at jeg tog afsted med en makker. For så var der en, jeg kunne grine ad tingene med, en jeg kunne hænge ud med og bande lidt over det rigide system med, når det var brug for det. Så at tage afsted sammen med en vil være en klar anbefaling fra mig. Man søger ikke nye venskaber i Rusland, som man gør i Danmark. Vi har også kun været tre personer i klassen, så der var heller ikke mulighed for at møde mange mennesker der. Ud over at have en makker, har mit ophold også været godt, fordi jeg er meget fascineret af Rusland og måske har en særlig interesse i landet og dets strukturer. – Og en særlig interesse, tror jeg måske, er godt at have, når man skal være i Moskva længe.

Da ingen taler engelsk, er det også en klar fordel at kunne tale lidt Russisk. Det gør det også nemmere for russerne at kunne lide dig, da de ikke først af syne er det mest imødekommende folkefærd, jeg har mødt. Russisk er der også rig mulighed for at lære på fakultetet. Undervisningen er minimal, så jeg supplerede for eksempel min undervisning med 9 timers russisk om ugen, og jeg var stadig ikke i skole mere end tre timer om dagen.

Et par gode råd, til dig der har bestemt dig for at tage af sted:

  • Start til russisk på aftenskole nu!
  • Forvent ikke det bliver nemt. Men forvent at det bliver sjovt, hvis du kan grine af rigide systemer og bureaukrati.
  • Vær forberedt på at spise mad, du aldrig finder ud af hvad er.
  • Bliv ikke sur over himmelvendte øjne der kommer, når russerne finder ud af, du er udlænding.
  • Stil ikke spørgsmål, når noget er umuligt. Sådan er det bare, og de behøver ikke forklare hvorfor.
  • Læs lidt op på Dostojevskij, Tjajkovskij, Pusjkin osv. Russerne er meget stolte af deres kulturhistorie, og det er billige points.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *