HvA, Hogeschool van Amsterdam, Holland

Af Asle Emil Brejnbjerg Lundorff, kommunikatør

En miniput storby

Det er den fond, mit indtryk af Amsterdam kan koges ned til. For selvom det er landets hovedstad, ligner kanalbyen noget, der er som tyvstjålet fra af J.K Rowlings Diagonalstræde. Jeg var så heldig at jeg faktisk levede lige dér, hvor folk kommer sejlende på café, hvor hvert et hus er skævt som bare pokker, og hvor jeg – med tiden – kunne fake mig igennem dagligdagsindkøbene som værende lokal. Dét kræver for øvrigt ikke alverden. Bare noget med at hakke lidt over ordene som har man noget siddende i halsen kombineret med de rester af tysk, der måtte sidde fast. Ja, for ved sproget stopper charmen åbenbart..  

Men det skal ikke tage noget fra, at Amsterdam er en storby bygget i paradoksal miniput. For den er vanvittigt hyggeligt. Ja de lokales nærmest autonome forhold til plante- og pottebrug giver liv og lyst til at være, sidde og hygge på hver en vandret flade, der tillader bare én snæver ende og en kop mocca.

Men.. Det var faktisk slet ikke derfor, jeg i sin tid valgte Amsterdam. Det jeg valgte, var HvA aka. Hogeschool van Amsterdam. En skole, der på mange måder minder om DMJX – bare vildere, federe, nyere – og med en villighed til at hjælpe fra skolens side, der langt udkonkurrerer det, som jeg har mødt på DMJX.

De tilbyder en række forskellige ’minors’ – altså fastsatte pakker af fag på 30 ECTS som man som udvekslingsstuderende har mulighed for at vælge. Og mens min minor, ”Makers Lab: Research Through Design” slet ikke var en af de listede muligheder jeg blev præsenteret for i mit første skriv med skolen, ja så var det altså den, som mine øjne var faldet på. Og det var den, jeg fik.

Makers Lab er ikke en minor for alle. Langt fra. Men har du en trang til at skabe fysiske ting med dine hænder i stedet for endeløse og til tider lidt ligegyldige siders skrift – ja så kan det måske falde i din interesse. Makers Lab er en minor i digitalt design. Det er den polerede måde at sige på, at jeg de sidste måneder har leget rundt med laser skærere, 3D printere, Arduinos, Polystyrenskærere og meget andet i forsøget på at skabe underlige og typisk lettere kritiske objekter. For der er en form for mening med galskaben. For udover faktisk at skabe ting, så læser og taler vi også bagom disse. Det handler om at gøre sig det bevidst, at vi er underlagt en del konventioner i vores dagligdag, og det kan være så banalt som at grøn er godt og rød er dårligt – eller at Sony’s kameraer var kalibreret til lys hud mens AI generelt er dårligst til at genkende mærke kvinder. Ja, hvis man har en feminist gemt i maven, får man helt sikkert opbakning til en pointe eller to.

Det kan i sin helhed lyde en kende teknisk og nørdet – og det er det måske også – men jeg havde ingen faglig baggrund og det var ikke en stor hindring, hvis bare man har mod på at lære. Ja, på sidste års hold havde en af eleverne ansøgt på baggrund af hendes evner til at lave kager! På mit hold var vi 13 elever med et aldersspænd på 20-29 år. Der var bl.a. folk med baggrunde fra Game Design, Fashion Design, Product Design, Communication & Multimedia Design. Ja, meget design. Og så mig fra kedelige kommunikation.  

Vi havde 2 faste undervisere og 2 obligatoriske dage om ugen, hvor vi skulle være der. Men lad dig ikke narre. I løbet af de første 2 måneder havde jeg kun to dage, hvor jeg IKKE var der. Det tager tid at lave ting – men det er også skide sjovt! 😉

Så har du Georg Gearløs-attituden på plads, skal du ikke være det mindste bekymret!

SØG SØG SØG!

I den praktiske ende
 

  • Ta’ til Amsterdam!
     
  • Det kan være lidt hårdt, når man lige er landet. Men tag til introdagene arrangeret af International Student Network (ISN). Man møder skønne mennesker, og de arrangerer ufatteligt mange arrangementer og udflugter gennem året!
     
  • Køb ISN medlemskab. Det betaler sig ift. rabatter på alle arrangementer. 

 

  • Søg bolig TIDLIGST MULIGT gennem skolen. Jeg fik tilbudt et værelse gennem firmaet DeKey faciliteret af HvA beliggende på Prinsengracht 225. De siger de færreste noget, men jeg boede i kanten af midtbyen til 3800,-/måned ca. 200 meter fra Anne Franks hus.
     
  • Vær opmærksom på mailen du får fra Dekey! Det er først til mølle, og en times forskel på hvornår du åbner den kan betyde om du får et værelse i midtbyen eller 8 km udenfor.. 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *