Auckland University Of Technology, New Zealand

Af Rose Klausen, kommunikatør

Når du tager på udveksling i Auckland, vil du bruge hver en weekend på at leje en campervan og køre afsted på roadtrip langs kysten. Du vil udforske den magiske natur, der efter hvert et sving ændrer sig og efterlader dig med åben mund. Du vil bestige vulkaner, se opgang, drikke vin på nogle af verdens bedste vingårde, sove i telt, vandre, spise dåsemad – og ikke mindst møde en ekstremt venlig befolkning. I hverdagen vil du tage til uni ca. fire gange om ugen, bruge timer på stranden, shoppe second-hand i forstadsområderne, drikke bubble tea, spise lækkert mad fra det asiatiske køkken, hænge i parken og feste som en 18 årig igen.

 

Jeg landede kl. 05.30 om natten og var efter en kort, smukt biltur fremme på adressen. Omgivet af 19 årige drenge, der så ud til at være på deres livs rejse væk fra sine forældre for første gang, befandt jeg mig nu i WSA – Wellesley Student Apartment, mit nye hjem de kommende 5  måneder. WSA er et 14 etagers slidt studielejlighedskompleks beliggende midt i Auckland CBD – 5  minutter fra uni og 2 minutter fra Aucklands bedste 6 dollar sushi. På trods af at det er u inspirerende og hammerdyrt, bliver WSA stedet der fra dag ét giver mig et socialt netværk og nu rummer nogle af mine bedste hverdagsminder. Så tip nummer et kommer allerede nu: Vælg WSA hvis det sociale er vigtigt for dig og du rejser alene. Dem der boede i værelser rundt omkring i byen havde langt sværere ved at møde andre udvekslingsstuderende, da der faktisk kun var ét enkelt arrangement til at ryste os sammen.

 

AUT – uni og fagene

Da studiet startede og jeg spændt gik til de første klasser, var niveauet overraskende højere end forventet. Mine fag lå indenfor helt andre linjer (som f.eks. Screen Production og Documentary) som jeg aldrig havde beskæftiget mig med før, men som de resterende studerende havde mestret i to-tre år. Jeg endte derfor med at bytte tre ud og de fire valgte fag, så jeg fik et mere overskueligt skema og ikke skulle være nervøs for at falde bagud.
Jeg endte med at læse Radio Production, Advertising Art Direction, Contextualising Creative Industies og Noho Marae – fag som alle har udviklet mig fagligt og været spændende på hver deres måder.

Radio Production fokuserede på radio I NZ, som på mange måder er langt bagud fra DK, men som alligevel gav mig et godt indblik i arbejdet med radioformatet og ikke mindst industrien. Vi lavede både interviews, talkback scripts og reklamer og jeg havde ikke svært ved at følge med.

Advertising Art Direction var mit yndlingsfag. Min lærer var ekstremt engageret i at udvikle den enkelte elev og vi arbejdede helt praktisk med at producere reklamer og kampagne; fra ideudvikling, sketching, visuals, typography, placering, farver og meget mere.

Contextualising Creative Industies var nok det hårdeste fag. Min lærer var engageret og pressede os studerende hårdt til at levere svar og afleveringer på et højt niveau. Teorierne var svære at komme igennem, men samtidig var det et af de mest spændende fag jeg nogensinde har læst.

Noho Marae  var et kultur/art fag, som omhandlede Maori kulturen i NZ. Faget var ærlig talt enormt let at komme igennem, men til gengæld gav det et unikt indblik i kulturen, jeg ikke ville være foruden.

Generelt er AUT et universitet med styr på det hele og med en ekstremt god kommunikation og  ”service” for udviklingsstuderende. Lærerne er enormt kompetente og fagene var i mit tilfælde super spændende, da jeg fik lov til at være kreativ og prøve ting af, jeg ellers ikke har adgang til på DMJX.
TIP: Vælg fag du synes lyder spændende – også selvom det er et level 7 fag (sidste års fag). Men tjek lige at skemaet passer – det er fedt at have fri bare en enkelt dag. Husk, at det er et teknisk universitet  – så hvis du gerne vil prøve kræfter af med video, foto, film, så er det STEDET. De har alt til rådlighed – fra gratis fotostudier, greenscreens, kameraer osv.

 

Auckland som by

Først og fremmest vil jeg påpege at New Zealand er dyrt at leve i.  Huslejen er høj og priserne er de samme som i Danmark. Så sørg for at have en god opsparing (eller SU-lån ;)) med når du tager afsted. Auckland i sig selv er helt klart ikke den fedeste by i New Zealand. Mange vil nok beskrive centrum som travl, turistet og… ny. Alt andet end en arkitektonisk perle. Men med det sagt, har den efter min mening den bedste placering i New Zealand. Vejret er altid godt og man kan køre til det meste der fra. Der er nemlig ekstremt smukt i områderne og byerne omkring. Hopper man på en 10 minutters færge kommer man til Devonport, hvilket var et af mine favoritsteder. Tager man en bus eller en god gåtur kommer man til Ponsonby og Parnell, som vil bevise at Auckland også rummer både hyggelige og hippe områder hvor mode, kunst og musik lever højt. Til tider kunne jeg godt fortryde, at jeg ikke fandt et værelse i et af de områder –  men som jeg skrev tidligere, betød det sociale mere for mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *