PUC RIO

Af Sebastian Persson

Hvis tanken om iskolde caipirinhas, bølgegang på Copacabana, samba i gaderne og høj faglig frihed tiltaler dig, så er et semesters udveksling på PUC i Rio de Janeiro en oplagt mulighed.

Du får mulighed for at være en ægte carioca på det smukke universitet, hvor aber kravler i træerne, godt placeret i farverige Rio. Der er et utal af faglige og sociale muligheder, som gør karnevallets hovedstad til en kanon destination for udveksling.

Jeg var her på mit 7. semester i foråret 2019. Jeg havde fagene ‘Brasiliansk historie’, ‘Brasiliansk kultur’, ‘Sociale diskussioner i Brasilien’ og ‘Portugisisk’. Derudover tog jeg Videnskabsteori online. Jeg har boet i Brasilien før og er derfor farvet af både at kunne sproget og kende kulturen og byen, men selv uden nogen form for sambarytme i hofterne, kan man begå sig i Rio. Her er lidt af det, der er godt at vide:

Fagligt: Niveauet er ganske overkommeligt og arbejdsbyrden er, hvad man gør den til. Sprogundervisning i portugisisk er obligatorisk med undervisning tre gange om ugen af to timers varighed: Man kommer på hold efter niveau (de fleste er dårlige). I Brasilien bruger de ‘credits’ istedet for ECTS, og 1 credit svarer til 1,5 ECTS. Jeg hentede 10 ECTS ved at tage Videnskabsteori. Sprogundervisning giver DMJX ikke merit for. Mine øvrige fag talte hver 4 credits, altså 6 ECTS; allesammen med undervisning to gange om ugen af to timers varighed. Med andre ord er skoleskemaet ganske overkommeligt. Der er mange forskellige fag på engelsk, hvor du møder de flere hundrede andre udenlandske studerende. Kan du noget portugisisk, kan du give dig i kast med et fag på portugisisk, hvor du vil møde de lokale.

Det er muligt at tage en måneds intenst portugisisk-kursus inden semestret starter, hvis man vil give sig i kast med sproget – hvilket er en stor fordel, da få brasilianere taler engelsk.

Socialt: Universitet tilbyder værtsfamilier, som alle er placeret i områderne Copacabana, Ipanema, Leblon eller Gavea. Jeg selv havde fornøjelsen af at bo med en mand sidst i 50’erne i en fin lejlighed. Med 15 minutters gang til uni, 10 minutters gang til stranden og 5 minutters gang til supermarkeder, restauranter og fitnesscenter var det perfekt. Huslejen hos en værtsfamilie er omkring 3.250 kr. om måneden inklusiv morgenmad. Mange vælger at starte hos en værtsfamilie og derefter finde en lejlighed, når de er ankommet. Ofte kan man finde tilsvarende værelser eller lejligheder, hvor prisen er lavere. Brasilianerne er et fantastisk folkefærd, men når man tager fagene på engelsk kommer man oftere i kontakt med de mere end 200 andre udvekslingsstuderende fra hele verden. Rio råder over et utal af muligheder, og de studerende har stolte traditioner for, hvor man går i byen alle ugens dage. Med andre ord, så er det nærmere et spørgsmål om, hvor meget du kan holde til.

Oplevelser: Som allerede nævnt er Rio de Janeiro et fantastisk sted med ubegrænsede muligheder. Strandture på de famøse strande er en del af hverdagen, mens du kan danse til den lyse morgen i det hektiske område Lapa. Foruden verdenskendte attraktioner som Jesusstatuen, Sukkertoppene og det legendariske fodboldstadion Maracana, hvor du i øvrigt skal opleve et lokalbrag mellem Flamengo og Fluminense(!), så råder Rio over nogle fantastiske historiske bydele, den botaniske have og meget mere. Og når du alligevel er i Brasilien, så er Amazonas, Salvador, Foz do Iguazu, Pantanal og mange andre seværdige steder lige i nærheden. På mit semester arrangerede vi flere weekendture typisk 20-30 udvekslingsstuderende til bl.a. Ilha Grande og Buzios, der sammen med steder som Arraial do Cabo, Paraty og Angra Dos Reis kun ligger omkring tre timer fra Rio, og derfor er oplagte weekendture.

Praktisk: Brasilien er relativt billigt, men priserne – især i Rio – er steget kraftigt de seneste år. Det er dog ok overskueligt at have med at gøre. Et opmærksomhedspunkt er sikkerheden: Rio de Janeiro er farlig, og mange oplever at blive røvet på gaden. Tag dine forholdsregler, læs op på det inden og spørg de lokale – så skal det nok gå.

Jeg vil klart anbefale et udvekslingsophold – hvis ikke i Rio, så et andet sted!

Hvis du har spørgsmål eller tvivl, så skal du være hjertelig velkommen til at kontakte mig.

Tudo de bom! Abracos,

Sebastian Persson

// 22 41 14 44

// sebastianperive@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *